středa 5. února 2020

12 základních otázek pro každého spisovatele

0

Rád vždycky opakovaně píšu, že ujasnění si svého záměru je pro jeho uskutečnění to nejdůležitější. Znamená to, že je dobré ještě před tím, než cokoliv započneme, pořádně zapřáhnout mozkové buňky a o daném cíli přemýšlet. Hodně lidí obemílá citát Paula Coelha, který praví, že když něco opravdu chcete, celý vesmír se spojí, abyste to dokázali. Já říkám, že tenhle citát je lež a ezoterická past. Proč by se vesmír snažil plnit naše přání jen tak? Hybná síla našich přání je v nás samých, proto si my sami musíme uvádět konkrétní záměr, ale i přibližnou cestu. Při takovém plánování je vždy vhodné sepsat si seznam otázek, na které je potřeba ulovit odpovědi ještě před samotným startem, a protože se nacházíme na spisovatelském blogu, budeme se ptát na základní otázky, které by měl mít zodpovězené každý spisovatel.

  • Jaké bude téma knihy? – Základní otázka se nejspíš týká právě toho, o čem daná kniha bude. Samozřejmě můžete používat nějakou formu surrealistického automatismu nebo psát prostě to, co vás napadne, pokud však chcete psát knihu, která má srozumitelný děj, asi by neškodilo narýsovat si předběžnou osnovu. 
  • Máte vhodně utvořenou kompozici? – Výběr tématu nám řekne, o čem kniha je, ale kompozice nám ukáže, jakým způsobem se bude dané téma vyprávět. Můžete psát sebelepší příběh, ale pokud nebude mít tu správnou formu, můžete ztratit čtenářskou pozornost po pár řádcích. Důležité je například užití dialogů.
  • Jaké budou vaše literární postavy? – Znáte jejich cíle, osobnost, motivaci, vzhled? Pro někoho jsou dobré literární postavy stěžejním prvkem v knize.
  • Kde se bude váš příběh odehrávat? – Stejně jako postavy je zásadní také atmosféra vašeho příběhu, a jen málo co ji dokáže tak razantně ovlivnit jako právě zvolené prostředí.
  • Jaký si zvolíte literární žánr? – Mnoho pisálků si možná myslí, že na tom tolik nesejde, ale když si zvolíte žánr, o kterém toho zase tolik nevíte nebo který moc nečtete, možná děláte zásadní chybu. 
  • Jak váš příběh zakončíte? – Nemusíte znát konkrétní poslední větu vašeho příběhu, je ale určitě dobré vědět, co má kniha nakonec sdělit. Špatně zvolený konec může zazdít celý příběh. Co má kniha čtenáři říct a jaké nese poselství?
  • Je váš příběh originální? – To, co už tu několikrát bylo, se stává klišé. Vychází příběh skutečně z vás samých a z vašich zkušeností? Není to jen kopírka nebo směs dalších děl? Vězte, že kopie nikdy nepřekoná originál.
  • Psát pro sebe, nebo pro ostatní? – Když si odpovíte na otázku, pro koho chcete vlastně psát, vyřešíte tím mimo jiné míru vaší spisovatelské svobody při psaní.
  • Jaká je vaše cílová skupina? – Aneb pro koho je kniha určena a proč by to zrovna vaši cílovou skupinu mělo zajímat.
  • Umíte překonávat spisovatelský blok? – Profese spisovatele je kolikrát hlavně o vytrvalosti a trpělivosti. Je dost pravděpodobné, že se kolikrát zaseknete, ztratíte motivaci a budete muset křísit svou ztracenou vůli pokračovat dál. Máte tedy dostatečnou vůli pustit se do něčeho tak velkého, jako je profesionální literární dílo?
  • Vyznáte se v pravopisu? – Nezapomínejte, že český jazyk je pro českého spisovatele hlavním nástrojem. Pokud řemeslník neovládá svůj nástroj, výsledek nemůže být zcela přesvědčivý.
  • Proč vlastně chcete být spisovatelem? – A chcete vůbec? Je to zásadní otázka na konec. Je to váš sen? Jste ochotní si za ním jít?

Pokud jste si dokázali odpovědět na každou z těchto otázek, pravděpodobně jste na velmi dobré cestě k tomu, abyste něco sepsali, dokončili a třeba se i stali profesionálním spisovatelem. Pokud u některé z těchto otázek tápete, zkuste si rozkliknout daný odkaz, protože jsem o každé otázce sepsal samostatný článek. Třeba by vám to mohlo pomoci při hledání některých odpovědí a zároveň by to mohlo posílit vaše spisovatelské sebevědomí. Přeji mnoho zdarů při vašem psaní!
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat