středa 12. dubna 2017

Co znamená moje tetování: Horovo oko či oko Boha Rea

2

Mnozí z vás se mě opakovaně ptají, co znamená moje tetování, které mám na krku. Tohle je vlastně častá otázka na ty, kteří mají nějaké tetování, a málokdy vám člověk dokáže význam sdělit v jednoduché větě. Moje tetování nemá jediný význam, znamená pro mě několik věcí najednou a některé z nich dokážu pochopit jen já. Ale napadlo mě, že pokaždé když se mě někdo další zeptá, budu ho ode dneška moci odkázat na tenhle článek.


Wedžat – Oko boha Rea, Horovo oko


Každý, kdo někdy slyšel o egyptské mytologii, nejspíš ví, že jde o jeden z nejčastějších symbolů, které můžete spatřit na chrámových stěnách, malbách nebo všelijakých vyobrazeních. Jde tedy o staroegyptský symbol spojovaný se sokolím bohem Horem nebo Reem, kteří jsou zobrazováni jako muži se sokolí hlavou.
 

Hor (latinsky Horus) je egyptský bůh slunce, nebe a světla. Já sám jsem se narodil v srpnu, parném letním měsíci a celkově miluju léto a sluneční dny. Kosmologicky lze tímto okem také vyjádřit Slunce a Měsíc jako vesmírná tělesa. Jde tedy o symbol, který je spojený s určitým vesmírným řádem, spojení s kosmem.
 
Podle egyptské mytologie byl Horus synem boha Osirise a bohyně Esety. Bůh Sutech zavraždil Horova otce Osirise. Hor pak chtěl pomstít svého otce a bojoval o nadvládu nad světem s bohem Sutechem. Po dlouhém boji plném zvratů nad ním nakonec zvítězil, ale přišel o své oko, čímž se stalo jakýmsi symbolem vítězství nad zlem.
 
Pokud si toto oko spojíme s Bohem Re, dojdeme k podobné symbolice, neboť Re (v latině jako Ra) znamená prostě a jednoduše Slunce. Slunce, které je uctíváno a považováno za stvořitele života. Bůh Re řídí plynutí dnů, měsíců a ročních období a je tedy jakýmsi řádem světa. Ztracené oko se stalo symbolem ochrany Egypta.
 

Tetování, které mi připomíná důležitost víry


 
V mé druhé knize, Životy na skok, hraje symbolika Horova oka velký význam, dokonce se jedna z hlavních postav jmenuje Horus. Do této knihy jsem vepsal pasáž, která vysvětluje, proč tolik obdivuji egyptskou mytologii a kulturu. Rozhodl jsem se, že se o ni s vámi podělím, protože je zásadní jako důvod, proč jsem si nechal vytetovat právě tento symbol.
 

Vše se pojí se vzpomínkou, kdy jsem byl v Egyptě a viděl všechny ty dechberoucí stavby. Přesně kvůli tomu tesali staří Egypťané do kamene božstva v Údolí králů a královen, vystavěli velkolepý chrám v Karnaku, vzývali Hora a Rea a Hathor, prováděli všemožné rituály jako přípravu na posmrtný život a vybudovaly pyramidy nejen v Gize z několikatunových kvádrů. Dělali to kvůli své víře. Protože víra je to, co činí člověka vyrovnaným, ať už je jakákoli. Nezáleží na tom, jestli stavíme pyramidy nebo se snažíme vydat knihu... Záleží jenom na tom, zda něčemu věříme a co vše jsme pro to ochotní udělat.
 

Moje asociace


Tento symbol jsem si tedy nenechal vytetovat jen proto, že se mi jeho vesmírná symbolika zamlouvá. Je to také vzpomínka na jedny z nejkrásnějších dnů, které jsem strávil v Egyptě. Osobně miluju egyptskou kulturu, je plná záhad a monumentálnosti. Dále mi tento symbol připomíná myšlenky, které jsem psal ve svých knihách a kterým věřím. Připomíná mi víru ve vnitřní sílu, lásku k poznávání a cestování. Víru v kosmický proces, v to, že život a svět jako takový je zázrak, který se má uctívat právě jako Slunce. Připomíná mi sluneční hřejivost, kterou člověk cítí, když zažívá něco krásného. A dodává mi odvahu, že musím věřit ve své vlastní schopnosti při hledání svého vlastního místa na Slunci. 
 

A nejen tohle všechno, zahrnuje to celou moji životní filozofii. Celou filozofii, o které budu mluvit na zdejším blogu, o které píšu dlouhé knihy. Proto je tak těžké odpovědět na jednoduchou otázku: "Co znamená tvoje tetování?" Znamená totiž nesmírně mnoho. Nenechal bych si vytetovat něco, co by pro mě nemělo skutečně hluboký význam, vždyť to budu vídat celý život!
 

A proč zrovna na krk? Vybral jsem si místo, které je stále viditelné, ale zároveň lze zakrýt límečkem. Je nenápadné, ale zároveň dokáže budit pozornost. A levou stranu jsem si vybral jednoduše proto, že je blíž k srdci.
 
Článek o tom, jak a proč jsem si nechal později vytetovat ještě celý rukáv, najdete zde.

Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

2 komentáře:

  1. Též mám vytetované Oko boha Hora, na krku zezadu. Pro mě je to symbol znovuzrození a toho, že tady ještě pořád jsem. Pod levou dlaní mám zase Bastet v podobě sedící kočky. A ano, egyptskou historii a božstvo miluji <3
    Takže s článkem souzním...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celkově se mi líbí symbolika a poselství starého Egypta. Horovo oko je jedno z těch nejfrekventovanějších, jako tetování mě ale nikdy neomrzí. Děkuji za komentář, zdraví Jerry :-)

      Vymazat