pondělí 10. dubna 2017

Knihy, které mi změnily pohled na svět

4

Stalo se vám někdy, že jste si přečetli knihu, která vás natolik ovlivnila, že vám to změnilo dosavadní pohled na svět? Mně se to stalo hned několikrát. Jsou to takové knihy, které mě donutily k zamyšlení, ke kterým se neustále vracím a zároveň v nich nacházím pořád něco nového, čeho jsem si dříve nevšiml. Snad každého někdy nějaké dílo zasáhlo natolik, že ho to nějak ovlivnilo, což je podle mě známka dobré knihy. Rozhodl jsem se, že vám napíšu malý seznam knížek, které mi změnily život.

Iluze – Richard Bach


Nemohu jinak, než dát na první příčku mého nejoblíbenějšího spisovatele Richarda Bacha. Iluze jsou příběh o tom, jak se můžeme dívat na svět jinak očima pilota dvouplošníku. Oficiální anotace o této knize je plná otázek: "Co kdyby se objevil někdo, kdo by mě mohl naučit, jak to v mém světě chodí a jak do něj mohu zasahovat? Co kdyby Siddhartha nebo Ježíš vstoupili do naší doby se svou mocí, kterou měl nad iluzemi tohoto světa, neboť znal skutečnost, jež se za ni skrývá? A co kdyby se s ním mohl potkat osobně, kdyby třeba letěl v dvouplošníku a přistál na stejné louce jako já?" A zhruba o tom jsou Iluze: hlavního hrdinu navštíví vysloužilý mesiáš, který mu předává svá moudra, a vy se při čtení nestíháte nadechnout.

Malý princ – Antoine de Saint-Exupéry


Knížka, kterou zná snad každý a o které jsem mluvil už ve svém prvním videoblogu. Je maličká a plná obrázků a vlastně působí jako dětská pohádka. Pamatuju si, že jsme ji měli jako povinnou četbu, ale já ji nikdy nechtěl číst právě proto, že je tak profláklá. A pak po dlouhých letech stačilo jedno odpoledne, které mě vtáhlo znovu do onoho dětského světa, tam, kde je důležité to, co je neviditelné.

1984 – George Orwell


Další kultovní kousek, který je perfektním vyjádřením toho, jak by mohla vypadat antiutopická společnost. Svět, ve kterém vás sleduje Velký Bratr, a vy nezmůžete nic jiného, než se podřizovat jeho nelogickému vladaření. Po téhle knížce vám možná nebude zrovna dvakrát do zpěvu, jisté ale je, že ve vás zanechá zcela nový pohled na to, jak může vítězit manipulace nad zdravým rozumem. 1984 je rozhodně kniha, kterou by si měl podle mého přečíst každý správný čtenář.

Hovory s Bohem – Neale Donald Walsch


Trilogie, která je koncipována jako soubor otázek, které jsou pokládány samotnému Bohu. Ten na ně odpovídá způsobem, jenž otevírá bránu novým možnostem, jak se dívat na náš vlastní život a svět kolem sebe. Hovory s Bohem jsou kniha, po jejímž přečtení se mi chtělo dojetím brečet a po které mi zůstával úsměv na rtech ještě několik dní poté. 

Vladař – Niccolo Machiavelli


Není to román, není to novela, není to příběh. Vladař od Niccola Machiavelliho je traktát, dlouhé odborné pojednání, a vy se nejspíš ptáte, jak by to mohlo někoho bavit, a ještě k tomu někomu změnit pohled na svět. Vladař je totiž příručkou o tom, jak by měl člověk vládnout. A stejně jako 1984 to není žádné milosrdné vladaření, ale absolutně pragmatické. Věta "účel světí prostředky" tuto knihu naprosto vystihuje a vy si po přečtení říkáte, že na spoustě myšlenek této celkem bezohledné knihy stojí nemalá část naší společnosti.

Láska, vztahy a přátelství – Don Miguel Ruiz


Milé čtení, které je protkáno nesmírně hlubokou moudrostí. Knihy Miguela Donalda Ruize jsou všeobecně známé svým toltéckým pohledem na svět zejména díky Čtyřem dohodám, které radí čtenáři, jak žít pomocí jednoduchých přesvědčení spokojenější život. Jeho další kniha, Láska, vztahy, a přátelství je podle mě však mistrovské dílo. Autor dokáže popsat všední starosti s naprosto jednoduchým popisem, do kterého se může projektovat každý. O tom, jak vedeme naše vztahy, jakým způsobem přemýšlíme a jaké to má důsledky.

Sofiin svět – Jostein Gaarder


Sofiin svět je vymyšlený svět. Kniha v knize. To může znít opravdu nepochopitelně, ale hlavní dějová linka, která se zabývá dějinami filozofie, vás k tomuto závěru přivede. A vy se na konci ptáte, kdo vlastně jste, co je vlastně skutečné a přehodnocujete svoje názory na svět, protože jste se díky této knize dozvěděli, že na svět se může člověk dívat opravdu z mnoha různých perspektiv. Sofiin svět je skvělá kniha právě díky tomu, že je to přehlídka světonázorů, kterých se drželi filozofové po celou dobu lidské historie.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

4 komentáře:

  1. Vesměs souhlasím, máme to podobné.. Mně otevřela oči ještě knížka Láska je jen slovo.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na tu se musím podívat, děkuju za nápad na knížku! :-)

      Vymazat
  2. Zdravím! Vaše stránky jsou moc hezky vedené,profesionální,zajímavé a inspirativní. Budu se určitě vracet. Jen tak dál...
    Jestli mohu doporučit knihu, podle toho,co čtete,by se vám mohla líbit Exupériho CITADELA viz.https://www.databazeknih.cz/knihy/citadela-11444

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, velice děkuji za pochvalný komentář, který mi dodává motivaci a energii věnovat se psaní i blogu nadále. Moc mě to potěšilo! Exupéryho už mám načteného a souhlasím, že i kromě Malého prince sepsal hluboce filozofická díla, která mohou obohatit vnímání okolního světa.
      Děkuji, zdraví Jerry! :-)

      Vymazat