pondělí 11. prosince 2017

Antoine de Saint-Exupéry: Malý princ a Kurýr na jih odhalují tajemství života

0

Malého prince od Antoine de Saint-Exupéryho zná jistě každý nadšený čtenář. Méně lidí už ovšem ví, že samotný život tohoto autora je plný záhad a mohl by být sepsán do skvělého příběhu – někdy jako by si sám autor vepsal osud do vlastních knih. Ve většině jeho knih najdeme totiž stejné zápletky, které se udály zároveň v jeho životě. Říkáte si, že je normální, že se autor inspiruje vlastním životem? Ano, to nejspíš je. Ovšem tady to bylo naopak, jako by se Exupéryho život inspiroval jeho knihami, včetně jeho vlastní smrti! Sám jsem o Malém princi mluvil ve svém prvním videu, je mi proto potěšením se k Exupérymu vyjádřit podrobněji.

Antoine de Saint-Exupéry


Antoine Marie Roger de Saint-Exupéry, což je skutečně jeho celé jméno, se narodil 29. června 1900. My všichni ho známe jako francouzského spisovatele, ale byl to především také letec, ale chvíli pracoval třeba i jako inspektor pojišťovny někde v Lyonnu.

Studoval na Námořní škole, kde však nenacházel svůj hlavní úděl a studium ho příliš nenadchlo, asi jako spoustu dalších umělců i obyčejných lidí. Až když sloužil jako voják u letectva, poznal svou největší životní vášeň – létání. Pohyboval se na linkách Toulouse-Dakar, Casablanka-Timbuktu, Buenos Aires-Ohňová země.

Jeho zážitky se promítly do jeho autobiograficky znějících děl, o letectví píše například v Nočním letu nebo Kurýru na jih, ale i v jeho nejznámější próze o Malém princi začíná pohádkový příběh ztroskotáním letce v saharské poušti. V roce 1944 startoval z letiště na Sardinii, kam se měl vrátit v odpoledních hodinách, ale už se nevrátil a jeho tělo ani letadlo nebylo nikdy objeveno. Byl prohlášen za mrtvého.

Máte také rádi Malého prince?


Příběh o Malém princi vypráví pilot, který havaroval na saharské poušti, kde se setkává s malým světlovlasým chlapcem, který mu vypráví všelijaká moudra. Může to znít jako pohádka pro děti, ale teprve dospělý člověk objeví mezi řádky ono velké poslání. Nebudu tu prozrazovat celý děj, protože ho buď dobře znáte jako já, anebo si ho můžete kdekoli vygooglit. Napadlo mě ale, že bych vám sem mohl předat pár těch nejzásadnějších citátů právě z Malého prince:

  • Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné. 
  • Je mnohem nesnadnější soudit sám sebe než kohokoli jiného.  
  • Tak si říkám, jestli hvězdy září proto, aby mohl každý jednoho dne najít tu svou. Podívej se na mou planetu. Je právě nad námi... Ale jak daleko! 
  • Když jde člověk stále rovně, daleko nedojde. 
  • Rád poslouchám za noci hvězdám. Je to jako pět set milionů rolniček. 
  • Ale byl jsem příliš mladý, abych ji dovedl mít rád. 
  • Svět slz je tak záhadný. 
  • Ochočit znamená vytvořit pouta. Když si mě ochočíš, budeme potřebovat jeden druhého. Stáváš se navždy zodpovědný za to, cos k sobě připoutal.  
  • Známe jen ty věci, které si ochočíme. Lidé už nemají čas, aby něco poznávali. Kupují u obchodníků věci úplně hotové. Ale poněvadž přátelé nejsou na prodej, nemají přátel. 
  • A pro ten čas, který jsi své růži věnoval, je ta tvá růže tak důležitá.

Jak si Exupéry předpověděl svůj vlastní osud v Kurýru na jih


Na začátku jsem tu mluvil o tom, že si Exupéry předpověděl svůj vlastní osud. Pokud jste nečetli pouze Malého prince, pak víte, jaký nádech mají jeho další knihy. Je to celkem těžké čtivo, rozhodně třeba v Citadele, Nočním letu nebo Kurýru na jih nenajdete žádný dětský jazyk! Kurýr na jih je celkem krátký příběh pilota Jacquesa Bernise, který spíše než aby stavěl na ději, nastiňuje prožívání letu a vnitřní rozpoložení hlavní postavy letce. Jacques Bernis je tedy letec u poštovní společnosti, převáží poštu z Toulouse do Casablancy a Dakaru.

Bernis vzpomíná především na dětství a na dívku, kterou vždy miloval, Genevièvu. Během svého letu vzpomíná na poslední setkání s Genevièvou. Sešel se s ní i přes skutečnost, že ona je vdaná a má syna. Genevièvu vydírá její vlastní manžel skrze jejího syna, vyčítá ji, že se o něj málo stará a že kvůli ní chlapec umře. Vyčítá jí chlapcův špatný zdravotní stav a připoutává si ji k sobě. Po synově smrti Genevièvu nic u manžela nedrží a rozhodne se utéct s Jacquesem. Oba se tedy pokusí uprchnout, ale brzy poznávají, že jsou ve skutečnosti povahově rozdílní a nemohou žít společně, protože by byli nešťastní. Bernis se snaží nalézt řešení svého života, to ale přichází brzy samo, když zemře při letecké nehodě při doručování poštovní zásilky. Stejně jako Exupéry...

Další podobnost Exupéryho děl a jeho života


Exupéry měl některé své stěžejní motivy a znaky, které se v jeho dílech opakovaly. Skrze svá díla stylizuje celou svou melancholickou osobnost. Jeho věčnými tématy byla osamělost každého z nás, absurdita života ve společnosti a v dnešní civilizaci, nechápavost mezilidských vztahů, marná snaha něco dokázat, touha po lásce a naplnění určitého smyslu života. Stále hledá vlastní spokojenost a skutečně důležité životní hodnoty. Typickým motivem by také mohl být jiný způsob chápání světa. Ať už jde o svět dětí a dospělých či o svět člověka, který nerozumí světu ostatních, a proto se cítí osamocen, i když se nachází v davu jiných lidí.

Děj v Exupéryho próze nebývá podrobně popisován, dějovost ubývá a nahrazují ji prvky absurdity. V popředí je často přímá řeč, která vede k zamyšlení. Pokud už autor popisuje děj, využívá hojně metafor, personifikací, epiteton, oxymóron a další básnická pojmenování. V ději se obvykle prolíná několik významových rovin. V jeho dílech se objevuje častý podtext. Nepíše přímo, spíše nechává na čtenáři, aby se s jeho myšlenkami vyrovnal. Často přeskakuje ze scény na scénu, mění místa a dobu děje. Zamlčuje i důležité skutečnosti a nechává čtenáře přemýšlet a kriticky hodnotit. Dalo by se říct, že autor klade velmi silný důraz na fantazii, a to jak svoji, tak i čtenářovu. Samozřejmým a autobiografickým motivem u Exupéryho je létání. Létání autora doprovázelo celý jeho život a tak je téměř jistotou, že se jeho zkušenosti budou objevovat i ve všech jeho dílech.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat