sobota 13. května 2017

Don Miguel Ruiz: Přehled knih o toltécké moudrosti

0

Věřím, že knihy od Dona Miguela Ruize zná spousta z vás. Profláklé Čtyři dohody jsou stále na prvních příčkách bestsellerů, a já si myslím, že tam jsou oprávněně – přestože podle mě nejsou od tohoto autora nejlepší knihou. Neznám opravdu žádného jiného autora, který dokáže tak jednoduše podávat celkem hlubokou filozofii. Čtenář si u jeho knih kolikrát řekne, jak jsou některé věci v životě vlastně docela prosté a logické. V dnešním článku se budu věnovat knihám Dona Miguela Ruize, které mě nejvíce ovlivnily a které doporučuji i vám. Protože ať si říká, kdo chce, co chce, tyhle knihy prostě dokážou hodně lidem pomoci.


Don Miguel Ruiz


Narodil se v roce 1952 v rodině léčitelů na mexickém venkově. Jeho děda byl dokonce šamanem. Rodina chtěla, aby Miguel pokračoval v jejich tradici, ale on místo toho vystudoval medicínu a stal se chirurgem. Pak se ale něco změnilo. V sedmdesátých letech usnul za volantem a prožil nadpozemský zážitek. Viděl sám sebe, mimo hmotné tělo, jak tahá své přátele z auta. Začal se tedy zajímat o lidské nitro a pokračoval v toltécké tradici svých předků, a jeho mrtvý děda ho prý dodnes učí v jeho snech. 

Knihy o toltécké moudrosti


1) Láska, vztahy a přátelství 

Milé čtení, které je protkáno nesmírně hlubokou moudrostí. A pro mě zaručeně nejlepší. Láska, vztahy, a přátelství je skutečně dílo, které mi dokázalo změnit pohled na svět, na vztahy a na vlastní myšlení. Autor dokáže popsat všední starosti s naprosto jednoduchým popisem, do kterého se může projektovat každý. O tom, jak vedeme naše vztahy, jakým způsobem přemýšlíme a jaké to má důsledky. Nebál bych se to dát do povinné četby.

Váš život je projevem vašeho osobního snu. Dokážete-li změnit program vašeho osobního snu, můžete se stát mistry snů. Mistr snů vytváří ze života mistrovské dílo. Ovládat sny je však velice obtížné, neboť lidé jsou obvykle otroky svých snů.

2) Čtyři dohody

V této známé publikaci autor mluví o omezujících názorech a pohledech na svět, které nás mohou připravovat o radost či štěstí. Čtyři dohody jsou vlastně rady na to, jak bychom se měli chovat, abychom žili šťastnější život. Patří mezi ně: Nehřešte slovem, neberte si nic osobně, nevytvářejte si žádné domněnky a dělejte vše tak, jak nejlépe dovedete. Každou z těchto dohod autor podrobněji a jednoduše vysvětluje. Stojí za přečtení.

Veškerý smutek a dramata našeho života mají kořeny v tom, že si vytváříme domněnky a bereme věci osobně. Celý svět vztahů mezi lidmi je o vytváření domněnek a braní věcí osobně. Je na tom založen celý náš sen pekla.

3) Hlas poznání

Předešlé myšlenky se v Miguelově tvorbě vyskytují více či méně opakovaně. Pokud však chcete mít ucelený náhled na toltéckou filozofii, doporučuji jako první sáhnout právě po Hlasu poznání. Tato kniha je ze všech totiž nejvíce důkladná, co se týče psychologie a dorozumívání mezi lidmi. Zároveň obsahuje i vlastní kapitolu o čtyřech dohodách (takže dvě mouchy jednou ranou). Navíc na konci každé kapitoly naleznete zajímavé shrnující myšlenky, které vám pomohou lépe si vše zapamatovat.

Umění snít je umění žít. Všechno, co říkáme a děláme, je vyjádřením životní síly. Tvorba je nekonečná a děje se v každém okamžiku. – Životní síla, která tvoří a transformuje hvězdy, je táž síla, která tvoří a transformuje atomy v našem těle.

4) Pátá dohoda

Musím říct, že Pátá dohoda mě od Miguela zklamala – a to i přesto, že je z jeho publikací nejobsáhlejší. Proč? Protože pokud jste četli jeho předešlé knihy, nedozvíte se nic nového. Zdá se to jako marketingový tah. Jenže, nakonec mu to opakování stejně odpustíte, protože ono není na škodu si ty jeho myšlenky přečíst víckrát a více se nad nimi zamyslet. Jaká je tedy pátá dohoda? Buďte skeptičtí, ale naslouchejte.

Ptáte-li se sebe sama, proč se občas cítíte tak bíně, tak je to proto, že sami sobě vyprávíte příběh, který není pravdivý, ale věříte mu. Pravdou je, že jste si svůj sen zkreslili, ale to však není správně ani špatně, protože se to děje miliardám dalších lidí. Ani si neuvědomujeme, že se to děje, ale všechny symboly společně tvoří celou konstrukci založenou na dohodách, a my to nazýváme systém přesvědčení.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat