úterý 18. dubna 2017

J. K. Rowlingová: Knihy Harryho Pottera od nejslabší po nejlepší

11

Věřím, že každý správný čtenář přečetl alespoň jednoho Pottera a každý fanoušek fantasy ho miluje. Knihy J. K. Rowlingové přinutily číst malé děti i teenagery, kteří by jinak o knihu ani nezavadili. Rowlingovou nepovažuji jen za královnu nápaditosti, ale i za opravdu profesionální spisovatelku. Schválně, kolik profláklých fantasy sérií od Stmívání po Divergenci nebylo jen úspěšných, ale také perfektně sepsaných. Rowlingová i svými dalšími detektivními romány, které psala pod pseudonymem, dokázala, že psát zkrátka umí. Příběhy Harryho Pottera nejsou jen fantasy, skrývá se v nich spousta celkem filozofických pasáží. Rozhodl jsem se, že si tu všechny díly sestavím podle své oblíbenosti, a zajímalo by mě, jestli se s takovým žebříčkem ztotožníte.


Joanne Kathleen Rowlingová


Narodila se 31. července 1965. Příběhy o Harry Potterovi vymýšlela, když jezdila vlakem. Měla deprese i poruchy příjmu potravy, nespala, ale to všechno ji vedlo ke psaní – do svých příběhů utíkala od reality. Kámen mudrců vydala až ve 32 letech. 

Zároveň je její příběh ale jednou z největších motivací, kterou mohla předat začínajícím autorům. Harryho jí totiž nikdo nechtěl vydat. Posílali ji pryč s tím, že psaním dětských knížek se rozhodně neuživí, a teď je z ní jedna z nejbohatších spisovatelek na světě a vyznamenala ji také samotná Alžběta II. Ze života na sociálních dávkách se během 5 let vyšvihla na multimilionářku. Většinu svého bohatství ale Rowlingová rozdala na charitu, tady se pozná charakter!

Můj žebříček knih o Harry Potterovi


Tohle je můj osobní žebříček knižních dílů z fantastického světa Harryho Pottera. Kdybych se měl řídit filmovými zpracováními, asi by to dopadlo úplně jinak. Máte to taky tak? A ještě dodávám, že v žebříčku není zahrnuto Prokleté dítě nebo dodatečné příběhy, které Rowlingová vydala.

7. Harry Potter a Fénixův řád (pátý díl)

Vím, že by se mnou mnozí nesouhlasili, ale nejdelší kniha z celé série mi prostě přišla příliš natahovaná. Pak se vlastně ani nedivím, že se ve filmu neobjevil Hagridův příběh s Madame Maxime nebo famfrpál, neboť to byly prostě části, které jen odbočovaly od hlavní dějové linky. Dolores Umbridgeová byla skvělou postavou a v knize ji opravdu budete nenávidět, ale při důkladném čtení zjistíte, že se v knize vyskytují pasáže jen o tom, co zase udělala, proč ji ještě víc nenávidět, a to vše dokola, aby se na konci zase vše vrátilo do starých kolejí. 

6. Harry Potter a Tajemná komnata (druhý díl)

Neurazí, nenadchne. Po prvním díle úctyhodné pokračování, které se nese ve stejném duchu, ale nepřinese vyloženě nic nového. Zásadnější vliv dostane děj Tajemné komnaty teprve v posledním díle, kdy se mluví o Voldemortově deníku, ale nějak se mi nechce věřit, že to tak autorka zamýšlela už tehdy, kdy druhý díl psala. Ale možná se pletu.

5. Harry Potter a Relikvie smrti (sedmý díl)

Pátrání po viteálech se stalo nastavovanou kaší. Vytvořit si 7 předmětů, aby se na jejich hledání vystavila většina příběhu, mi prostě nestačilo. V Ohnivém poháru na to stačily 3 úkoly. Kdyby nešlo o poslední díl a člověk se nebál o životy svých oblíbených hrdinů (protože mohli ve velké bitvě skončit prakticky náhodně), mohlo by to dopadnout hůř. Zkrátka absence Bradavic zejména v první části příběhu podle mě moc neprospěla, ale chápu, že to tak muselo být.

4. Harry Potter a Kámen mudrců (první díl)

Milý první díl, který se stal základem v kánonu dětské literatury. Rowlingová ho dokázala napsat tak, aby se zalíbil jak dětem, tak dospělým. Šlo zkrátka o ten boom, kdy jsme se všichni seznámili s jedním z nejhezčích fantasy světů.

3. Harry Potter a vězeň z Azkabanu (třetí díl)

Pro mnohé nejlepší díl série, filmově s tím určitě souhlasím, protože Alfonso Cuarón je dokonalý režisér. Na rozdíl od ostatních dílů už tu vlastně nemám skoro co kritizovat, mozkomoři jako ztělesnění deprese a příběh Siriuse Blacka už představují onen přechod od dětské literatury k něčemu temnějšímu. A je to skvělý přechod. Snad jen to cestování časem jsem při prvním čtení neuctíval.

2. Harry Potter a Princ dvojí krve (šestý díl)

Postavy, které mohly být dříve považovány za ploché, se v tomto díle vyvinuly. Příběh dostal hlubší psychologii, temnější nádech a skvělé flashbacky do minulosti. Škoda, že se ho filmové zpracování zase tolik nedrželo.

1. Harry Potter a Ohnivý pohár (čtvrtý díl)

Prostě nezapomenu na ty pocity, které jsem zažíval při čtení čtvrtého dílu. Nevím, kolik mi bylo let, ale ani jsem nedutal. Akce, napětí a postupné gradování děje. Rowlingová v Ohnivém poháru dokázala pracovat s nesmírným množstvím postav a vše tak nějak přirozeně. Očekávání úkolů v Turnaji tří/čtyř kouzelníků mi dodávalo jistotu, že se bude dít hromada napínavých zvratů, nemohl jsem se toho dočkat, a tak jsem tenhle díl zhltnul ze všech nejrychleji.

Můj žebříček berte samozřejmě s nadhledem, protože všechny díly jsou vysoce kvalitní. Je to založené na subjektivním psychickém rozpoložení, které jsem zažíval během čtení jednotlivých dílů. A jaký knižní díl máte nejradši vy? A četli jste Prokleté dítě nebo něco dalšího od Rowlingové?
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

11 komentářů:

  1. Četla jsem to už strašně dávno, ale asi největším zklamáním pro mě byla sedmička. Možná za to mohlo přehnané očekávání. Měla jsem za to, že knihy rostou společně se čtenářem i autorkou. Čekala bych, že za ty roky Rowlingová předvede s posledním díle mistrovsky zvládnutou práci, ale některé věci mi tam vyloženě lezly krkem. - Poslední stránky s dějem po x letech jí neodpustím, to mi přišlo jak z šuplíku vytáhnutá amaterská fanfiction zaslaná od neznámé fanynky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tou závěrečnou kapitolou musím souhlasit, také mi to přišlo rušivé. A bohužel i spousta dalších pasáží mi přišla narychlo sepsaná. Možná je nutné vzít v úvahu fakt, že Rowlingová měla na napsání posledního dílu opravdu méně čas. Odsun by asi neuškodil, a to i filmu (jenže herci stárnou). Ostatní věci, co mi na tomto dílu vadily, jsem už psal v tomto článku.
      Děkuji za komentář, zdraví Jerry :-)

      Vymazat
  2. Můj nejoblíbenější díl je taky čtyřka (i přes to, že tam chybí famfrpál).. konečně už nejde o pohádku ale pořádné drama.. Vy-víte-kdo je zpátky a poslední střet je na spadnutí.. huhůůů! Pamatuju si, když jsem tento díl četla, jak jsem si dovolovala dvě kapitoly denně maximálně, aby mi příběh "vydržel" déle... kupodivu i film se mi zamlouval! Četla jsem Prokleté dítě a ... už to není ono.. a nejen proto, že jde o dialogy z divadelní hry... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, že nejsem sám, kdo považuje tenhle díl za nejlepší! :-)
      Já pořád nevím, jestli se do toho Prokletého dítěte pustit, nebo ne. Právě kvůli tomu, že už to prostě nebude ono.
      Děkuji za komentář, zdraví Jerry :-)

      Vymazat
  3. Já mám nejradši.. to je těžké! Asi šestý díl. :) A Prokleté dítě jsem četla.. nebylo to nic moc, ale jako fanoušek jsem to musela přečíst!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se k němu pořád nedokopal, právě kvůli tomu, aby mi to nezkazilo hlavní příběh (stačilo mi, že tam je zase obraceč, prý). Šestka je skvělá, akorát ve filmu v ní vynechali tolik důležitých pasáží od Brumbálova pohřbu po Voldemortovu minulost, že mě to pěkně naštvalo :D

      Vymazat
  4. Harry Potter mě přivedl ke čtení, takže tím světem žiju. S tvým žebříčkem vesměs nesouhlasím, ale to je opravdu věc vkusu. Je vidět, že ten svět máš rád a tak mám ráda já tebe i tvůj článek. Jak jednoduché!
    Můj žebříček knih, protože filmy by byly jinak, jak sám říkáš:
    1. Princ dvojí krve - Snape, záhada, příběh graduje. A smrt Brumbála.
    2. Vězeň z Azkabanu - mozkomorové, Sirius a Lupin. Co víc chtít.
    3. Kámen mudrců - První příběh, první láska, první seznámení.
    4. Fénixův řád - Dolores nenávidím ještě víc. Ale mě tento díl opravdu docela bavil. Spousta detailů mi došla právě u této knihy.
    5. Ohnivý pohár - nikdy jsem tento díl neměla ráda a jako film by skončil poslední, ale musím říct, že letos si u mě nahnal nějaké ty body.
    6. Relikvie smrti - hodně mě tento díl bavil, ale přece jen se už neodehrával v Bradavicích, ale spíše okolo. Ale je geniální, o tom žádná!
    7. Tajemná komnata - bavilo mě to, ale přece jen ten příběh je trochu plochý, Ginny je naivní a nenávidím Lockharta

    No nejraději bych dala všechny na první místo, protože láska, ale nešlo to. A inspiroval jsi mě k článku. Díky! :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju i za Tvůj žebříček. Ať už se lidé liší v názorech, jak chtějí, často třeba i na Facebooku ale zůstává Princ v horních příčkách, takže na něm asi opravdu je něco výjimečného :-) Akorát ten film mě u tohoto dílu právě zklamal (absence důležitách pasáží a nahrazeno něčím navíc jen pro efekt, že pak ani nedávalo smysl, proč tolik smrtijedů dorazilo do Bradavic a Snape řekl, že je Princ, ale bez hlubšího kontextu ve filmu to vyznělo, že si mohl vymyslet jakoukoli přezdívku a nemělo by to žádný dopad; a scéna s Malfoyem úplně useknutá. Já se vždy tak rozvášním při srovnávání s filmy :D radši to nedělat :-)
      Díky, zdraví Jerry :)

      Vymazat
    2. V tom s tebou souhlasím. Mě strašně chybí ta bitva! A to, že se Harry rozdělil o Felixe se svými přáteli a prostě... Tento film je opravdu hodně osekaný. Vůbec by mi nevadilo, kdyby ho také rozdělili na dvě části. Tady by to bylo přímo vítané.
      Ale zase to není ani nejhorší film. Který díl je podle tebe nejhůře filmově zpracován? :)
      U mě to je jasně ten Ohnivý pohár, jak jsem zmiňovala. Prostě ty hádanky a celkově ten Labyrint měl v knize mnohem větší šmrnc! :)
      Gabča

      Vymazat
    3. Právě proto, že je šestka knižně jeden z mých nejoblíbenějších dílů, pořád nějak nemohu překousnout to filmové zpracování. Já se samozřejmě rád podívám na všechny filmy, ale u těch, co režíroval David Yates (hlavně od té šestky výš), spatřuji gradující nelogičnosti v příběhu a vynechání opravdu klíčových pasáží (stejně jako bitva v šestce mi přišla šíleně osekaná i bitva v sedmičce v Malfoyově sídle). Celkově se ze sedmičky dalo hodně vytěžit, zamrzí pak, když postavy umírají úplně mimo plátno, Harry má zrcátko, aniž by se o něm ve filmech dřív mluvilo stejně jako o Lupinově dítěti. A konec s bezovou hůlkou. :-( Nejraději mám Cuaronovo zpracování trojky no, Ohnivý pohár se mi líbil, ale kniha je kniha :-)

      Vymazat
    4. Mě na tom spíše dostává, že každý scénář schvalovala Rowlingová, tak proč nezasáhla. Aspoň v drobnostech. Jako je právě odůvodnění Snapeovi přezdívky Princ. Bitva v šestce vlastně žádná ani nebyla. V sedmičce mi osekaná kupodivu nevadila. Tam se vždy soustředím na to, abych nebrečela u Dobbyho smrti a vždy selhávám, takže tam mi to nějak nevadí.
      Jo sedmička ta bitva. Mrzí mě, že tam není scéna Fredovi smrti. Ta byla v knížce dokonalá. Dojemná, smutná, ale dokonalá!
      Zrcátko mi splývá s knihami, takže možná kecám, ale mám pocit, že někde zmíněno bylo. Ale možná se pletu. Ale to Lupinovo dítě mě teda štve. Hlavně to, jak se chtěl Lupin k nim přidat a pohádal se s Harrym, který mu právě řekl, že tu musí být pro své dítě. To bych tam třeba dala. A bezovou hůlku snad radši ani nekomentuju. :D
      Tak trojku má rád snad každý! :) Mně se docela líbí i první díl. Ty šachy jsou dokonalé. Ale teda tady mě mrzí, že tam nejsou ty Snapeovi lektvary. Ty jsou v knížce úžasné. :)

      Vymazat