čtvrtek 25. března 2021

Sexuální dopady: Proč sex mít a proč sex nemít

4

 
O smyslu sexu jsem psal už v jednom ze svých předchozích článků. Za jeden z nejzmiňovanějších se považuje reprodukce, snaha o početí dětí, což paradoxně může u řady lidí způsobit naopak strach nebo odrazení od sexuálního styku a další dopad na tělo v podobě antikoncepce. Většinu z nás však k sexu motivuje spíše naplnění určitých potřeb, odpočinek, relax nebo zábava. V dnešní době se tak moc lidí nezamýšlí nad tím, proč nemít sex, přesto existují takové sexuální motivace, které mají v důsledku neblahý vliv na náš život. V sexu je totiž mnohem víc psychologie a filozofie, než se na první pohled může zdát, proto se stává i tématem tohoto blogu.

 

 

Pozitivní dopady sexu aneb proč mít sex

 

Samotný sex nebo masturbace mají na naše tělo zpravidla pozitivní účinky, proto se kromě různých náboženských či kulturních výjimek doporučuje provozovat pohlavní styk co nejčastěji. Jako zdroj potěšení nás dokáže spolehlivě odbourat od stresu. Sexuální složka člověka bývá v některých filozofických, ale i psychologických textech považována za jakousi ústřední složku člověka, kolem níž se vše odvíjí. 

 

  • Uspokojení sexuální potřeby – Může to znít vyloženě "sexocentricky", ale pravdou je, že sex je jednou z nejzákladnějších fyziologických potřeb člověka, která funguje v našem mozku podobně jako potřeba hladu, spánku, žízně nebo citů. Mnoho lidí se asi shodne na tom, že sex není v životě to nejdůležitější, ale biologicky jsme nastavení k touze po celistvém naplnění potřeb, proto se sex začne jevit jako klíčový životní faktor až ve chvílích, kdy pociťujeme jeho nedostatek nebo když necítíme jeho pozitivní, často emocionální dopady, které nás poutají k milovaným partnerům.
  • Podpora zdraví – Důvody, proč mít sex, souvisí tedy zejména s fyzickým a psychickým zdravím, za což může z velké části hormon oxytocin, jenž funguje jako "uvolňovač", pomáhá k psychické pohodě, s usínáním, se zvládáním bolestí, ale také se uvolňuje při nejrůznějších projevech náklonnosti, jako je pohlazení či objímání, což nám dodává i jakési ujištění emocionální přízně.
  • Vyjádření sounáležitosti – Na sex lze obecně pohlížet jako na vyjádření lásky a rozkoše a může se stát oslavou lidského těla i vzájemného sblížení. Své o tom ví například tantra. V láskyplném pojetí se sex stává vyjádřením citů, neboť sex sám o sobě vždy nějaké citové pouto vytvoří, ať si myslíme, co chceme, nebo naplnění láskyplného vztahu.
  • Zakládání rodiny – Tyto body by nebyly kompletní, kdybych ještě nezopakoval motivaci z úvodu, tedy početí dětí. Nutno ovšem dodat, že stane-li se tato motivace v partnerském vztahu tou jedinou, zatímco samotná přitažlivost a potěšení je pryč, už to tak pozitivní motivace není, neboť se smysl sexu mění v pouhý nástroj a manipulaci protějšku. V milovaném svazku je však zakládání rodiny jedno z nejkrásnějších období života a chtěný potomek je zajisté velmi pozitivním sexuálním dopadem.


Negativní dopady sexu aneb proč nemít sex


Propojení sexuality s naším mozkem s sebou nese tedy i další aspekty, jakým naše sexuální chování ovlivňuje naše životy. V psychologii se hovoří o zdravém sexu, aby mohl mít výše zmíněné pozitivní dopady. Logicky pak můžeme vnímat i "nezdravý sex", který vychází z motivací, jež mají negativní dopad na náš život i psychiku. 

 

Nezdravý sex je tedy ten, který nám možná jako droga způsobí chvilkové opojení, ale poté se cítíme spíše sklíčení, litujeme jej, využíváme ho k degradování sebe samých nebo jeho působení nedokážeme ovládat, například vlivem nějakého druhu závislosti.

 

  • Strach ze ztráty – Na prvním místě nežádoucí motivace v jakékoli oblasti našeho života bývá strach a stejně tak se mnoho lidí dopouští sexu právě ze strachu, a to často nevědomě. Častý strach z chování druhého přichází ve vztazích, v nichž se sex provozuje pouze kvůli tomu druhému – abychom o něj nepřišli, abychom neztratili lásku, abychom neslyšeli výčitky, abychom neřešili partnerskou nevěru nebo abychom neztratili nějakou představu o sobě v myšlenkách druhého člověka. Téměř vždy jde tedy o strach z důsledků absence sexu, proto jej někteří navzdory tomu, že o něj nemají zájem, provozují.
  • Donucení a manipulace – Sex z bezbrannosti není doménou pouze v případech znásilnění, ale také při zneužití funkce, slabosti nebo vyššího postavení, které by mohlo ohrozit také způsob, jak se pohlíží na vaši vlastní důstojnost. K nátlaku patří také nejrůznější druhy manipulace. Člověk by samozřejmě měl znát svá práva a vyhodnotit případy, kdy je určité sexuální chování záležitostí pro trestní zákoník.
  • Psychické strádání – Někteří využívají sex jako nástroj k tomu, aby překlenuli bolest, složité období, depresi nebo jiný psychický problém, s kterým se trápí. Lidé se někdy sexem snaží zamaskovat pocity vlastního strádání, žene je k tomu pocit nenaplněnosti a prázdnoty, který chtějí zaplnit kýmkoliv, jen aby se vymanili z předešlých toxických vztahů, z absence důležité osoby v jejich životě nebo stereotypu a existenciální krize.
  • Sebeponížení – Zdá se to jako paradox, ale lidé se sexem ponižují právě z toho důvodu, že se cítí ponížení. Málokdo sex provozuje vědomě za účelem sebeponížení, ale je zde zkrátka touha si něco dokázat, vypořádat se s méněcenností, být jako někdo jiný, utvrzení pohlavní identity skrze počet sexuálních partnerů, sebetrýznění kvůli pocitu studu či viny.
  • Nekalý úmysl – Obecně stane-li se sex nástrojem pomsty, zlosti, závisti, vzteku, ničení, nezodpovědnosti, ubližování nebo touhy někoho potrestat (obvykle někoho, kdo zradil naši důvěru, ponížil nás, naštval nás, nedal nám to, co chceme), nevzejde z toho nic dobrého.


Tyto sexuální motivace jsou negativní zejména proto, že by se měly řešit mimo postel a většinou vycházejí z vnějšího problému, který se sexuálním chováním utvrzuje, namísto aby se léčil a zmizel. Někteří lidé například užívají sadomasochistické praktiky nikoli z potěšení ze sexu, ale z toho, že se potýkají se svým postavením v běžném životě a potřebují si něco dokázat nebo cítí vinu, za níž chtějí být trestáni. Stejně tak lpění na potřebách druhých zastíní naše vlastní potřeby, což vede jen k dalšímu neštěstí. Všechny tyto motivace se stávají destruktivními, neboť se po jejich naplnění cítíme mnohem hůře a mnohdy nás mohou dostat do ještě hlubších problémů, s kterými se můžeme potýkat celý život.

 


Sex se pojí s naším štěstím


Filozofie sexu je důležitá pro štěstí. Sex je nástroj, kterým definujeme sami sebe a naší životní (ne)pohodu. Jde přeci jen o způsob, jak zacházíme sami se sebou, co si myslíme o nás a našich vztazích, o své vlastní hodnotě a vůli. 

 

Samotné sexuální chování vypovídá o našem zdraví. Logicky například lidé, kteří vyžadují nadměrnou sexuální frekvenci, pravděpodobně v nějaké oblasti strádají, neboť vyžadují neustálý přísun hormonu štěstí, jenž se jim zřejmě nedostává v jiných oblastech. Stejně tak nechuť sexu může značit problém se zdravím, kdy se tělo brání, aby se "nezdravá energie" vyplavovala z těla a mohla se díky tomu šířit. 

 

Na druhou stranu i to, co se pro někoho jeví nenormální, může být pro jiné normální, je-li motivací potěšení, s nímž souhlasí všichni zúčastnění. Právě proto nehovořím o konkrétních sexuálních praktikách, ale o jejich důvodech. 

 

Na pozoru bychom měli být, kdy se naše sexuální potřeby nějakým způsobem nečekaně mění, abychom mohli interpretovat, co to vlastně znamená a vypovídá o našem myšlení a psychickém stavu. Mějme na paměti, že to, jak zacházíme se svým tělem, silně ovlivňuje náš vztah k nám samým i ke světu kolem.

Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

4 komentáře:

  1. Velice zajímavé zamyšlení o sexu. Ty pozitivní důvody jsou dost zřejmé. Ale ty negativní, nad tím se asi hodně lidí ani nezamyslí. Já sama jsem nad tím takhle nepřemýšlela. Dost častým problémem bych řekla je to, že je právě donucení a manipulace a jak píšeš, tohle se může dít i ve vztahu. A pak také ten strach ze ztráty.
    To psychické strádání, sebeponížení, nekalý úmysl v takovém případě je mít sex dost na nic. Celkově by se do postele neměly takové věci tahat přesně, jak píšeš ty, nejlepší je to řešit mimo postel, protože jinak to nikdy nedopadá dobře.
    Děkuji za takový velmi zajímavý článek k zamyšlení a přeji ti pěkný den Jerry. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem moc rád, že článek zaujal. Tohle téma mě napadlo ve spojitosti v jedné diskuzi, kde se řešilo, zda mít sex s kdekým, když je člověk nezadaný, může mít nějaké negativní následky. Vidím kolem sebe, že spousta lidí věří tomu, že mít nezávazný sex nic neznamená, že to nemá žádné negativní důsledky a jde spíše o onen hedonistický zážitek. Na tom není nic zlého, pokud se tím ovšem jen nesnaží skrýt některou z oněch negativních motivací. Já kolem sebe asi nejčastěji vidím skryté pocity méněcennosti, snahu něco si dokázat, že je o člověka ještě zájem. Bohužel se tím dané problémy naopak prohloubí, protože je člověk závislý na ujištění zvenčí.
      Hezký den, zdraví Jerry :-)

      Vymazat
  2. Jako vždy skvělý článek. Tvůj blog je můj nejoblíbenější.. vždycky mi něco připomene
    Klára

    OdpovědětVymazat
  3. Ty jsi opravdu dobrý pisálek, divím se, že nejsi známější, narazila jsem na tebe náhodou.

    OdpovědětVymazat