neděle 5. srpna 2018

6 seriálů, které vás donutí přemýšlet

6

Když se mi zrovna nedaří nic psát, tak se prostě jen změním na filmového a seriálového fanouška. Nebudu zastírat, že filmy a seriály mi jsou nemalou inspirací také při psaní, protože některé z nich jsou scénáristicky natolik zdařilé, že na ně prostě jen tak nelze zapomenout. A taková díla jsou mým vzorem – musí se vrýt do paměti. Dnes vám proto přináším tipy na mé nejoblíbenější seriály, které mě nějak donutily přemýšlet jinak.


1) Black Mirror


Tato britská série se vyznačuje tím, že zobrazuje příběhy z nedaleké budoucnosti, kde vládne určitý druh technologie. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Seriál se od ostatních vymyká tím, že nám v každém díle nabízí trochu jiný příběh často se šokujícím zvratem na konec.



2) Shameless (US)


Seriál spíše pro dospělé s velmi neotřelým humorem nás zavádí k rodině Gallagherů, kde se děti musí prakticky starat sami o sebe, neboť se na ně rodiče vykašlali. Chcete vídat opravdu neotřelé zápletky? Tak vám tenhle seriál nesmí chybět ve sbírce.


3) Six Feet Under


Další neotřelý a oceňovaný seriál z dílny HBO nám nabízí pohled do rodiny vlastnící pohřební ústav. Každý díl začíná smrtí, což se zdá být poněkud morbidní, přesto je děj doslova nabytý humornými scénami, ale i těmi, u kterých si každý zaručeně popláče. Vynikající dílo s filozofickým přesahem mě donutilo o něm přemýšlet i po 17 letech od jeho premiéry.


4) Orange is the New Black


Seriál na motivy stejnojmenné knihy podle skutečné události vypráví příběh vězněných žen v Litchfieldské věznici. Psychologicky rozmanité postavy a nečekané situace dělají ze seriálu jednu z nejúspěšnějších záležitostí dnešní doby. O hudební znělku se navíc postarala úžasná zpěvačka Regina Spektor.


5) Transparent


Židovské rodině Pfeffermanových žijící v Los Angeles se spolu s překvapivým odhalením jednoho jejího člena od základu změní život. V tu chvíli totiž začnou na povrch prosakovat všechna potlačovaná tajemství. Seriál produkční společnosti Amazon Studios se zaměřuje na problematiku sexuality a její vnímání v americké společnosti.

 

6) Příběh služebnice

V módní vlně dystopických příběhů lze poměrně těžko rozeznat něco, co má skutečně hlubokomyslný přesah místo zaměření na akci a popcorn, nicméně seriál Příběh služebnice na motivy stejnojmenné knihy je skutečně skvostným diamantem, který vás nenechá klidnými. Vstupte do světa s nízkou porodností, kde mít dítě znamená mít privilegium a svoji vlastní rodící otrokyni.



Záměrně jsem vybral 6 spíše dramatických seriálů, které možná nejsou tak všeobecně známé jako Hra o trůny nebo Teorie velkého třesku, ale jde o seriály, které jsou skutečně pro více přemýšlivé povahy. Všechny výše zmíněné seriály se dotýkají často také vážných témat, která jsou ve společnosti poměrně tabuizována, proto je jejich přínos zcela unikátní. Doufám tedy, že se mi podařilo na některý z nich dnešním krátkým příspěvkem navnadit.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

6 komentářů:

  1. Díky, připomněl jsi mi, že jsem se na Orange is the New Black chtěla podívat. Teď jen vydržet, až skončí zkouškové... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, já používám opačnou, ne však lepší metodu. Koukám na seriály především během zkouškového, což se pak na výsledcích zkoušek nepěkně podepisuje :D

      Vymazat
  2. Díky za tipy, všechny mě zaujaly, tak uvidím. :)
    K zamyšlení doporučím ještě třeba The Leftovers, The OA, Gypsy, The Affair nebo The Sinner.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář s dalšími tipy, určitě mrknu. Zdraví Jerry :)

      Vymazat
  3. O Black Mirror už jsem slyšela a uvažovala jsem nad tím, ale na seriály koukám jen výjimečně a musí to být seriál ukončený a hodně zajímavý, abych ho dokoukala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Black Mirror je skvělý v ttom, že je každý díl o něčem jiném, a tak není nutná pravidelnost ani není třeba vidět vše. Navíc jedna série má jen tři až šest dílů :)

      Vymazat