sobota 4. ledna 2020

Seriál Odpočívej v pokoji provokuje i těší svou uvěřitelností

0

Není tomu tak dávno, co jsem ve snaze vyhledat kvalitní seriálový počin narazil právě na dnes již kultovní americký seriál Odpočívej v pokoji (v původním názvu Six Feet Under). Jde o seriál od společnosti HBO, což už samo o sobě něco vypovídá, nicméně hlavním lákadlem je pravděpodobně to, že se na scénáři podíleli Alan Ball, režisér Americké krásy, nebo Jill Soloway, tvůrce dalšího velmi oceňovaného seriálu Transparent.
 

Odpočívej v pokoji (ČSFD: 85 %)


Děj se odehrává okolo rodiny Fisherů, kteří žijí na předměstí Los Angeles a provozují pohřební ústav Fisher a synové. Každý díl začíná úmrtím a nese se tak v jakémsi potemnělém duchu, který se ovšem střídá s humornými pasážemi a svěžími dialogy. Právě dialogy jsou to, co by mělo být v tomto seriálu nejvíce vyzdviženo. Jsou uvěřitelné a ze života. Postavy se vyvíjejí, nejsou schematické a divák tak nemá problém si je od prvního dílu oblíbit. V hlavních rolí se objevuje například Michael C. Hall, představitel seriálového vraha Dextera, nebo Francis Conroy, která zazářila v úspěšné hororové sérii American Horror Story.
 

Prvorozený syn Nate Fisher mladší se po dlouhé době vrací domů na svátky. Před lety odešel, protože nechtěl převzít rodinný podnik a nepohodl se proto s otcem. Avšak tento den má jeho otec Nathaniel Fisher starší smrtelnou automobilovou nehodu. Syn se díky otcově závěti stane partnerem v pohřebním podnikání se svým bratrem Davidem. Do rodinného klanu Fisherů patří také matka Ruth a nejmladší dcera Claire. Při své cestě na otcův pohřeb se Nate ještě seznámí s vášnivou Brendou, která má ovšem svá velká tajemství.
 

Proč lidé umírají? Aby měl život smysl.

 
Samotné téma a atmosféra nabízejí hned několik příběhů, kterými se drama rodiny Fisherů zabývá. Seriál se odprošťuje od klasických klišé amerických zápletek a točí se okolo smrti, deprese, osamocení, odcizení či sexuálních tabu. Emocionálně vypjaté scény jsou vygradovány ve správný okamžik a nesnaží se o laciné emoční vydírání. Fanoušci černého humoru si zde určitě přijdou na své.
Seriál může rozhodně zaujmout svou upřímností a syrovou realističností.
 

Zatímco při sledování seriálů se často stává, že s nastávající sezónou upadá kvalita, u tohoto klenotu vám mohu zaručit, že poslední sezóna vás úplně odrovná. Její síla je v tom, že dokáže zpracovat veškeré předešlé události a vytvořit z nich tak komplexní závěr, který jsem v žádném seriálu ještě neviděl. A možná si i popláčete.
 
Nevíte, na co se podívat a chtěli byste tipy na něco, co má hloubku? Nakoukněte také do rubriky Filmy a seriály, kde je spousta doporučení.

Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat