středa 8. ledna 2020

Seriál Transparent putuje cestou poznávání sexuality k transparentní duši

0

Pfeffermanovi jsou bohatá židovská rodina, která žije v Los Angeles a její členové trpí tím, že vlastně všichni hledají sami sebe. Možná že o tom, je život – najít sám sebe – přičemž tenhle seriál je o vnitřním světě, který neseme v sobě, a odvaze, když jej vyjevíme ostatním. Seriál Transparent vypráví o tom, jak celoživotní tajemství člena jedné rodiny silně ovlivní všechny okolo. Samotný název, ač je dvojsmyslný, dokáže hodně napovědět, nicméně než jej plně rozklíčujete, rád bych vám řekl, proč stojí za to právě tenhle seriál zhlédnout.


Transparent (ČSFD 80 %)


Hledání sebe sama skrze sexuální identitu či sexuální orientaci jsem asi neviděl autentičtěji zpracovanou než právě v seriálu Transparent, který zosnoval Amazon pod taktovkou režisérky Jill Soloway. Ta se podílela například na kultovním americkém seriálu Odpočívej v pokoji. V hlavní roli se představuje Jeffrey Tambor, který za ni získal nespočet ocenění a kdekdo by mohl říct, že je to jeho role životní. 
 

Zpočátku nenápadný počin dokázal něco, co se drtivé většině amerických seriálů nedaří – jemný humor, neobvyklá hloubka, zajímavé dialogy a především živoucí postavy. Nikdo z rodiny Pfeffermanových se vám zřejmě nebude zdát úplně normální, ale je to proto, že právě otcovo přiznání z nich svleče jejich vlastní masky.
 

"Ty ses celý život převlékal za ženu?" – "Ne, celý život jsem se převlékala za muže."

 
Ano, když otec rodiny vyjde s coming outem, že se cítí být celý život ženou, zasáhne to všechny. Příběh má tím prostor otevřít spoustu tabuizovaných otázek, na něž běžný člověk neznalý transgender komunitu běžně nenarazí. Během sledování ovšem zjistíte, že nezáleží na tom, zda je hlavní postava Morty nebo Maura, ale že je to zkrátka jen další lidská bytost, která chce být šťastná, a o to víc ji začnete obdivovat za odvahu, kterou musela učinit, a fandit ji.
 

Stejně jako v životě, také v otázkách sexuality není nic černobílé, o čemž se přesvědčí zejména již dospělé děti, jejichž otec se stane druhou matkou. Transparent není jen úctyhodný dárek věnovaný jedné sexuální menšině, ale zamyšlení se nad tím, kým vlastně jsme nehledě na naše těla. Je sobecké být šťastný navzdory ostatním? Jak moc velký ohled máme brát na druhé, když jdeme po své vlastní cestě?
 

Myšlenky o tom, jaký je náš úděl, kam patříme, jaké jsou naše hodnoty a zda to, co na tomhle světě provádíme, je opravdu reálným odrazem našich představ, to všechno vás bude provázet celým seriálem a nejednou se i zasmějete. Nečekejte pouhou rodinnou dramedii, která je queer friendly, ale hledejte sami cestu k postavám, které se vlastně zdají někdy být protivné až zlé, ale o to víc autentické.  
 

Seriál Transparent se svou sympatickou třicetiminutovou stopáží se tak může stát lehkou oddechovkou, anebo hlubším zamyšlením nad tím, co vlastně znamená být plnohodnotným člověkem a jak opravdové jsou naše vztahy, ať už rodinné nebo milenecké. Malou jizvičkou na kráse paradoxně kazí fakt, že sám Jeffrey Tambor byl kvůli aférám MeToo obviněn ze sexuálních deliktů, tudíž se poslední část seriálu odehrává bez něj. Svět sexu někdy dokáže být pořádně zamotaný.
 
Nevíte, na co se podívat a chtěli byste tipy na něco, co má hloubku? Nakoukněte také do rubriky Filmy a seriály, kde je spousta doporučení.

Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat