úterý 3. října 2017

Minimalismus jako cesta k větší spokojenosti

4

Chtěl bych říct, že jsem se rozhodl stát minimalistou, ale ono to už nějak patří k mé INFJ povaze. Minimalismus není nějaké náboženství nebo fanatismus, kdy musíte vyhazovat úplně všechno, co nevyužijete. Je to něco jako životní směr, který vám pomůže k vnitřnímu klidu. Věci, kterými se obklopujeme, nejen že často nepotřebujeme, ale někdy nás vyloženě stresují.

Co je minimalismus


Na svém blogu se snažím mluvit o životní filozofii, která je prospěšná naší mysli, nebo o tom, jak zvládnout dnešní uspěchanou dobu tak, abychom se z ní nezbláznili. Minimalismus nám pomáhá tím, že nás vede cestou jednoduchosti, místo abychom se obklopovali sofistikovanými záležitostmi. Ať už se to týká mezilidských vztahů, kariéry nebo předmětů, které uchováváme ve svém pokoji.

Zamýšleli jste se někdy nad tím, které věci ve svém životě vlastně vůbec nepotřebujete, ale přesto je pořád uchováváte ve své blízkosti? Anebo hlouběji, jaké nepotřebné pocity a myšlenky ve vás víří, i kdyby nemusely?

Potřebujeme mít kolem sebe prostor, abychom mohli dýchat.

Žijeme v době, kdy jsou na nás kladeny neustále nějaké nároky a čím víc toho na sebe někteří lidé nabalují, tím se považují za úspěšnější. Ať už mají jenom hodně majetku, životopis na několik stránek, stovky přátel na sociálních sítích... jako by se doba řídila kvantem. Stejně tak ale přibývá stresu, spěchu, depresí a jiných psychických zátěží. Minimalismus je cesta ven – je to filozofie skromnosti, pokory i vděčnosti.

Co znamená být minimalistou


Obecně řečeno to znamená omezit hromadění věcí, které nám přerůstají přes hlavu, udělat si pořádek v tom, co chceme a žít jednoduchým, ne však nekvalitním životem. Neznamená to, že se musíte zbavovat svých věcí, ale uvědomit si jejich přínos ve vašem životě. Popíšu vám několik bodů, v čem se projevuje můj minimalismus:

  • Když jsem se stěhoval na kolej, stačila mi k tomu větší taška a brašna na notebook. Sbalil jsem si to důležité, a to, co mohu sehnat i na koleji, jsem s sebou zbytečně netahal. 
  • Neskladuji oblečení, které už nenosím. Nepotřebuji několik skříní, stačí mi pár poliček. Nejraději mám čistá bílá trička bez potisku. Když se mi něco líbí, koupím si to, ale když se mi to líbit přestane nebo už to nevyužívám, prostě vím, že už to nemá v mém životě místo.
  • Plocha na mém počítači má maximálně 3 ikony (Tento počítač, Koš a Dokumenty), v mobilu mám aplikace, které skutečně využívám, odhlašuji se z otravných newsletterů, třídím poštu do složek a tu, ke které se už nevrátím, smažu. Hromady fotek a starších dokumentů zabalím do .zip nebo .rar archivu, aby se mi soubory nehromadily v kvantech na harddisku.
  • Už se nesnažím reagovat na všechna upozornění sociálních sítí okamžitě, protože život není vždy online. Neustále mě překvapuje, jak moc jsou lidé závislí na sociálních sítích a kolik zbytečného materiálu jsou schopní nahrát na web za jeden den, aniž by si sedli a odpočinuli si.
  • Jsem obklopený pár přáteli, které rád vídám, se kterými zajdu na pivo. Desítky svých známých také čas od času uvidím, ale už dokážu rozeznat, čí hlas chci mít blízko sebe a čí mi postačí slyšet jednou za čas. Můj minimalismus se tedy projevuje i v počtu opravdových přátel, u kterých vím, že má smysl budovat loajálnost.
  • Nepotřebuji vysoké ambice a dokazovat hory doly, abych se mohl cítit spokojeně. Chci mít čas na sebe, na přátele, na rodinu, na psa. Věnovat čas psaní, které mě naplňuje, místo abych se neustále zajímal o životy druhých skrze internet a další média.
  • Nezapisuju si "to do list", co všechno musím udělat. Zapisuji si jen pár velkých událostí, abych se necítil zahlcený povinnostmi. Každá povinnost by měla mít za den svůj časový úsek, místo aby se s námi táhla v myšlenkách celé hodiny, dny, týdny. 
  • Snažím se nepodléhat konzumu, nekupovat to, co nutně nepotřebuji nebo se nezabývat tím, co všechno vlastní druzí.
Ne vždy se mi daří svoji minimalistickou filozofii dodržovat, často se topím ve věcech a pocitech zbytečně, ale věřím tomu, že když si vzpomenu na tuhle cestu, uleví se mi. Mé mysli a mé duši. Nemusím žít v prázdném sudu, abych se oprostil od světa, to by chtěl asi málokdo, mohu ale žít v jednoduchosti a obklopen smysluplnými věcmi, těmi, které mají svůj účel a místo v mém životě.

Proč být minimalistou


Jakmile zjednodušujete to, co vás obklopuje nebo je přímo ve vás, máte také menší potřeby být na něčem závislí. Minimalismus je cesta k větší spokojenosti proto, že se díky němu cítíte svobodnější. Existuje jedno pořekadlo, které filozofii minimalismu naprosto krásně vystihuje: V jednoduchosti je krása.

Máme tendence si všechno dělat složitější, komplikovat každou drobnost i myšlenku v naší hlavě, představujeme si nespočet scénářů a příliš přemýšlíme, děláme si starosti a stěžujeme si. Nemusíme žít ve stresu, když si dokážeme srovnat to, co potřebujeme, a co jen skladujeme na neurčito. Být minimalistou znamená oprostit se od složitosti a svůj život si zjednodušovat.

Když se zbavíme věcí a pocitů, které nepotřebujeme, uvolní se místo pro věci a pocity, které jsou pro nás důležité. 

Tím pádem budeme žít intenzivněji to, na čem nám skutečně záleží. Nepotřebujete mít poličku plnou malých sošek, když v tom harampádí ani jedna nevynikne. Nechte si tu vaši nejoblíbenější a vnímejte její "život" – to, co pro vás znamená. Ujasněte si své záměry, vykliďte nepořádek a zaměřte se na to důležité.

Být minimalistou znamená neztrácet čas nesmysly, nedělat od všeho trochu, ale zaměřit se na klíčovost a tu prožívat plnými emocemi, efektivně. To neznamená přehlížet vše ostatní, ale nezatěžovat si hlavu tím, co buď nemůžeme změnit, nebo co nijak nevyužijeme. Zbavit se jen toho, co pro nás nemá citovou hodnotu nebo co nás dokonce ždímá. Nemusíme mít všechno, žít od všeho něco, být všude, dokazovat všechno, vlastnit všechno, přečíst všechno, učit se všechno, vědět všechno... stačí žít spokojeně a lehce.
Zajímáte se o podobné myšlenky? Rádi přemýšlíte o světě? Přečtěte si také mou knihu Lovec hledá odpovědi.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

4 komentáře:

  1. souhlas :) minimalismus pro mě bylo jedno z nejlepších rozhodnutí v životě :)
    Sarushef blog

    OdpovědětVymazat
  2. Přestože je dnes minimalismus strašně in, což ho v očích mnoha lidí degraduje jen na jakousi pózu, je to i pro mě životní filozofie, která dává smysl a rozhodně pomáhá k větší spokojenosti. Spousta věcí, spousta lidí ani spousta peněz nás šťastnými neudělá, pokud se nebudeme věnovat tomu málu, na čem nám skutečně záleží.

    OdpovědětVymazat