pátek 22. dubna 2022

5 úchvatných míst, které navštívit v tajuplném Rumunsku

0


 

Evropa nabízí několik neprávem opomíjených končin a Rumunsko je jednou z nich. Pro ty z vás, kteří mají ale raději neokoukaná místa než běžné turistické atrakce, by mohlo být Rumunsko dobrým tipem. Je to země velkých planin, ale i hor, hlubokých a temných lesů, v nichž jsou zasazené prastaré hrady opředené upírskými pověstmi. Při cestování po Rumunsku zároveň spatříte spoustu kontrastů, z nichž jeden z nejviditelnějších je ten mezi chudobou a bohatstvím. Vedle honosných vil můžete vidět nepořádný dvorek s rozbouranou kůlnou, vedle krásného historického centra díru a staveniště. Ale pojďme popořadě.



1) Sibiu


Transylvánie vyniká výjimečnými středověkými památkami. Zatímco ve městech je civilizační pokrok znatelný, venkov je velice chudý, je to jako cesta do minulosti. Místní obyvatelé jsou ale známí svou pohostinností a dobrotou. Tamější krajina je třeba rájem pro motorkáře, které místní vítají. Známý je také Banát, kde jsou přímo čeští obyvatelé. Na okraji města Sibiu se nachází venkovský skanzen, kde můžete vidět to nejlepší z běžného rurálního prostředí – větrné a vodní mlýny, obilná pole, pasoucí se ovečky, ale především typickou venkovskou architekturu.



Rumunský venkov nabízí malebné dřevěné kostelíky, rybníky, ohrady s hospodářskými zvířaty i ukázky tradic, které jsou jinde už mnohdy zcela zapomenuté. Zároveň jsem při procházkách venkova zažil to, co jsem už delší dobu vyhledával – čerstvý vzduch, ticho a klidnou přírodu. Prodírat se obilným polem, pak poklidně obejít jezírka, pohladit si domácí prasátko nebo vyšplhat do těch nejvyšších mlýnů – to jsou nádherné zážitky.



Samotné městečko Sibiu mě taky mile překvapilo. Popravdě jsem od rumunských měst moc nečekal, věděl jsem, že tahle země není nijak bohatá. Ale konkrétně Sibiu je jedno z nejmalebnějších míst, které jsem měl možnost navštívit. Ty staré střešní tašky v kombinaci se středověkými památkami, ale i moderní zástavbou dodávaly tomuhle místu těžko popsatelné kouzlo. Já tam dokonce zažil pocit déjá vú, jako bych to město už kdysi znal. Kdoví, třeba z minulého života Minulost je zde připomínána na každém kroku.

 


2) Brašov

 

Ale ještě více doporučuji městečko Brašov, kde jsme přespávali. Vyšlo nám počasí, tak jsme si užili i večerní procházky po parcích, kolem starých hradeb, gotického kostela, rozmanitých kaváren i barevných domků. A nesměla chybět také hospoda pojmenovaná po mém oblíbeném spisovateli Kunderovi. Dali jsme si tam Staropramen, jinde zase Plzeň. Rumuni mají Čechy rády a naše pivo je tam všude. Kromě toho se tam dost levně i najíte, rumunská měna, lei, je v přepočtu velmi výhodná.

 


3) Hrad Bran


Jedno z nejznámějších rumunských míst je tajemný hrad Bran, který je známý také jako Drákulův hrad. Ano, podle nejslavnějšího upíra. Tato legenda vznikla díky irskému spisovateli Bramu Stokerovi. Hrad byl založený ve 13. století, tyčí se v transylvánském lese a má zvláštně sklopenou věž. Interiéry jsou celkem útulné, není to moc velký hrad, ale je krásný. Samotná legenda o hraběti Drákulovi nese originální původ v tyranovi Vladovi III. Napichovači (napichoval nepřátele na kůl), zvaný také Tepeš. Okolo hradu Bran jsou turistické stánky i parky. Moc se mi tam líbilo.



4) Sinaina –  Peleş a Pelişor

 

Před odjezdem do samotné rumunské metropole Bukurešti ještě doporučuji zastávku u dvou krásných zámků v horském letovisku Sinaia. Tomu bývá přezdíváno Karpatská perla. Kromě horské přírody a nádherných vilek jsou zde i zámky Peleş a Pelişor. První z nich, ten nejslavnější a novorenesanční, má až 160 komnat. Nechal ho postavit rumunský král Karel I. Už jsem navštívil hodně zámků, ale interiéry v Peleşi jsou podle mě zaručeně ty nejkrásnější. Obrovská zdobnost a úchvatné detaily zkrátka všude, kam se podíváte.


 

Zde ještě zmíněná vila Pelişor. Opět nebudu dodávat fotografie interiérů, jen musím říct, že za to opravdu stojí. Dřevěné obložení krásně vrže a ta knihovna! Ráj pro všechny knihomoly. V Sinaie je takových půvabných obydlí nepřeberné množství. Kdo se vyžívá v architektuře, určitě by sem měl někdy zavítat. A kolem dokola jsou pořád ty krásné vrcholky hor.

 


 

5) Rumunské hlavní město Bukurešť

 

Samotná Bukurešť asi nepatří mezi ta nejkrásnější města kvůli mohutné komunistické zástavbě a těžké minulosti, přesto má co nabídnout. Zejména historické centrum je opravdu krásné. A přestože nám v tomhle městě zapršelo, nedalo nám to a prošli jsme co nejvíc uliček šlo. Jsou zde široké bulváry i náměstí. Projdete kolem Vítězného oblouku, komunistických staveb Nicolae Ceaușescu, starého královského paláce a hromady muzeí, ať už jde o to historické nebo moderního umění. Mimochodem to historické muzeum v Bukurešti bylo jedno z nejhezčích, které jsem navštívil. To umělecké se nachází ze strany Paláce lidu / Paláce Parlamentu. To je jedna z největších parlamentních staveb v Evropě, a pokud ji chcete celou obejít, asi vás začnou pořádně bolet nohy. Chcete-li se podívat dovnitř, určitě doporučuji si prohlídku nejdříve rezervovat.

 

 

A tady jsem já, jak si užívám déšť právě před zmíněným Palácem lidu. V Bukurešti jsme strávili celý den. Kromě zmíněných památek je zde nepřeberné množství putyk, hipsterských kaváren i obchůdků. Každý si v Rumunsku najde to své. Možná se tam někdy ještě vrátím, nabízí přeci jenom třeba ještě Kluž, Konstancu, dunajskou deltu, pobřeží Černého moře nebo lázně.

Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat