pondělí 26. března 2018

Propište se ke zdraví aneb tvůrčí psaní jako autoterapie

3

Když jsem ještě jako malý kluk začínal s psaním, neuvědomil jsem si, jak moc mě to může poznamenat. Vybudoval jsem si na psaní totiž určitou závislost, ale troufám si říct, že navzdory všem možným závislostem patří tahle mezi ty, které je dobré mít. Psychologové se shodnou na tom, že psaní může fungovat jako skvělá autoterapie. Pokud někdo neví, co to přesně autoterapie je, nejedná se o terapii pomocí automobilů, jde jednoduše o sebeléčbu. Ano, psaní má léčivé účinky a pomáhá našemu zdraví. V dnešním článku bych rád sepsal jakými způsoby.

Vypsání se pomáhá vyrovnat se s emocemi


Ať už jste prožili traumatický zážitek nebo se jednoduše potřebujete vypovídat, aniž byste chodili k psychologovi, psaní vám pomůže. Někteří lidé v sobě drží emoce, dělá jim problém vyjádřit je nahlas. Vlastně to v některých případech chápu, ale je jasné, že když někdo něco drží neustále uvnitř sebe, nedělá to dobrotu. Možná budu znít jako cvok, ale mám svůj soubor, kde si píšu imaginární rozhovory se sebou samým. Pomáhá mi to utřídit myšlenky, hledat cestu, kterou se vydat. 

Četl jsem také o výzkumu, který prokázal, že lidé, kteří se dokázali vypsat ze svých emocí, se rychleji léčily ze svých nemocí – ať už je na tom pravdy, kolik jen chce, psychika je prostě propojena s fyzickým tělem, a psaní může zajistit potřebnou rovnováhu. 
  • Psaní pomáhá vyrovnat se s traumatickými zážitky
  • Psaní zmírňuje stres
  • Psaní dokáže zlepšit náladu
  • Psaní nám pomáhá poznat sebe samé, a může být nástrojem pro naši psychoanalýzu 
  • Psaní podle vědeckých pokusů snižuje také krevní tlak a posiluje imunitu
Všechno je o přístupu. Studie z roku 2008 onkologického žurnálu prokázala, že pacientům s diagnózou rakoviny psaní zvyšovalo kvalitu života, dokázalo změnit jejich přístup a pohled na obávanou nemoc.

Posilujete mozek


Díky psaní si procvičujete nejen jazyk, ale také kritické myšlení. Ono to skládání vět, hledání správných slov, připomínání si gramatiky a snaha vyjádřit své myšlenky co nejefektivnějším způsobem pomáhá našim mozkovým buňkám. Při psaní náš mozek pracuje na plné obrátky, přestože se nejedná o žádnou namáhavou činnost.

Kromě toho všeho se můžete zlepšit také v komunikačních dovednostech. Pokud jste introverti a umíte dobře psát, může vám psaní neskutečně pomoci v komunikaci – vyjádřit své emoce a myšlenky v neverbální sféře, která může často působit stres, je vlastně úžasným tréninkem, jak propojit svůj vnitřní svět s tím vnějším.

Psaní na papír pomáhá při učení


Možná už si stejně jako já moc nepamatujete, kdy jste naposledy vzali tužku a papír a napsali ručně něco delšího než třeba seznam nákupu. V dnešní době dotykových klávesnic se už tužka a papír moc nenosí, ale faktem je, že ruční psaní pomáhá při memorování informací. Možná proto na něj nedají dopustit i někteří vysokoškoláci, kteří si raději nosí bloček než notebook. Celkově ale jakékoli psaní pomáhá při učení a pamatování, proto stále existují zápisky.

Vděčností ke štěstí a lepšímu spánku


Pokud sepíšete seznam toho, za co jste vděční, je vysoká pravděpodobnost, že se začnete cítit mnohem lépe. Pokud tímto stylem budete psát pravidelně, může to vést ke zvýšené spokojenosti s vlastním životem, což vede také k větší kvalitě spánku. Existuje několik publikací, které vypovídají o účinku tvůrčího psaní na psychiku člověka v medicínském prostředí. Jejich poselství by se dalo shrnout tak, že psaní přináší pro naše tělo i duši jen samé výhody.

Ať už nám slouží psaní jako účelný terapeutický prostředek nebo jen jako nástroj umožňující zábavu (nebo klidně i školní povinnost), nakonec nám vždy pomáhá. Skoro to vypadá, že by mohl vzniknout nějaký kult psaní, který by pomáhal lidem s jejich životy. Samozřejmě že samotné psaní nás nespasí ani nemusí mít žádné zázračné účinky, ale sám se psaním léčím. Každý nový článek nebo každá nová kapitola v mé knize mě činí šťastnějším. Jinak bych to nedělal.

Zajímáte se o tvůrčí psaní? Přečtěte si také zdarma můj e-book Psaní o tvůrčím psaní, který je složený z článků z mého blogu.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

3 komentáře:

  1. S tím souhlasím, psaní hodně na takové věci pomáhá. :)
    Ty psané rozhovory musí být mnohdy zajímavé, číst je pak zpětně. Ten nápad se mi líbí. Nikdy jsme si hovory nepsala, ale jako mladší jsem si povídala sama se sebou, jasně, že všichni to považovali za divné. :D
    I když píši spíše do počítače, někdy vezmu svůj blok a píšu tam všechno možné, co mě napadne. Je to hodně velký rozdíl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, někdy ty psané rozhovory se sebou samým působí opravdu jako nějaká schýza, ale důležitý je výsledek. Funguje to trochu jako automatický text, člověk prostě píše, ani nad tím moc nepřemýšlí, a pak je někdy překvapený, co z toho vzejde.
      Jinak na ruční psaní už jsem asi moc líný, dřív jsem býval nejlepší písař a dneska už jenom škrábu :-D

      Vymazat
    2. Já vždycky škrábala, což je i důvod, proč se mi psát do sešitu nechce. I když píšu tiskace, někdy při rychlejším psaní si říkám, co jsem to tam zase napsala. :D

      Vymazat