pondělí 22. května 2017

Jak přežít zkouškové období

2

Zkouškové období nepřeje blogům, psaní ani čtení, ale v rámci prokrastinace mezi seminárními pracemi jsem si neodpustil napsat alespoň jeden oddechový článek. Problém je, že během zkouškového nemůžu číst to, co chci, protože mám pak černé svědomí, že nečtu to, co bych měl. Domníval jsem se, že stejně tak to bude se psaním, ale holt jsme na spisovatelském blogu, a tak se nabízí skvělá možnost k odreagování. Je totiž opravdu velký rozdíl, když konečně píšete o něčem, o čem chcete psát. V nadpise slibuji tipy, jak přežít zkouškové, tak se podělím o své návyky.

Učit se průběžně, vše si naplánovat dopředu

Bla, bla, bla... tohle jsou jenom řeči, které by teoreticky fungovaly pouze v případě, že by mohly fungovat i v praxi. Většina studentů, včetně mě, nechává školní povinnosti na poslední chvíli a pak se diví, že nic nestíhají. A když se náhodou najde někdo, kdo už má většinu věcí hotových, slouží tak akorát ke vzteku a pocitu méněcennosti ostatním. Raději přejít k dalšímu reálnějšímu bodu.

Kafe, kafe... možná redbull

...pokud se vám ovšem po kofeinu nedělá zle, tak jako mně. Už jsem párkrát zažil, že jsem dostal třesavku – jestli něco takového existuje, a zrychlil se mi tep a motala se hlava. Věřte, že není nic horšího pro pisálky jako já, než když si musí odporoučet kávu. To je člověk hned po ránu jako monstrum. Tak si dáme granko.

Odpojit se od sociálních sítí

Což je zřejmě opačný důvod, proč teď píšu blogový článek mimo téma tohoto blogu a na druhé liště mám otevřený Facebook. Faktem zůstává, že sociální sítě nám dávají prostor pro nekonečnou prokrastinaci. Utěšujeme se tím, že ke své práci potřebujeme internet, ale hned poté, co se napíše první věta v seminárce, je čas k odpočinku. Instáč, youtube, FB, blog... je to jedno, všechno žere čas.

Odměňujte se

Další díl seriálu, ale až potom, co napíšu tohle! Když toho udělám za víkend víc do školy, můžu si pak třeba něco koupit. Anebo se můžu těšit na pořádnou party, protože není nic horšího, než být studujícím peciválem, zatímco ostatní popíjejí pivko. Tak možná po 5 stranách seminárky...

Stop brigádám či práci

Zkouškové období je něco jako nemocenská. Člověk si zpočátku myslí, že to časově nějak zvládne. Zapíše se na všechny první termíny. Pak se odepíše, protože na druhý se naučí lépe. A pak je rád, když mu zbyde alespoň jeden. Takže nenabírat žádné směny a práci navíc, i když si myslíte, že máte času nazbyt – člověk totiž neplánuje ono mrhání studijním časem, které teď například já využívám k psaní tohoto článku.

Budíček

Více než v jakémkoli jiném období, je ve zkouškovém nutná nějaká životospráva. Nevím, jak vy, ale když se mi chce spát, tak jsem nepoužitelný k jakékoli práci a dělám jenom nějaké zombie pohyby a povzdechy. Je určitě dobrá rada řídit se tím, aby člověk chodil spát brzy a měl energii na zítřejší učení – což ale zřejmě nekoresponduje s tím, že tento článek píšu ve 3:22.

Učte se

Skvělá rada na závěr. Využijte každé chvilky, kdy je vaše mysl otevřená jakémukoli náznaku učení a pak ji sprostě zneužijte k několikahodinovému soustředění. Ale zase ne tolik, aby se z vás nestal cvok, protože zdraví je to nejdůležitější – jak fyzické, tak psychické. Starosti škodí; nakonec to zkouškové stejně nějak dáte – věty tohohle typu přeci chcete slyšet, stejně jako "no stress", "dali to i hloupější lidi", "šprt dostal za jedna, i když říkal, že se neučil" nebo "můžeš si to zapsat příští rok znovu".

Všem, kteří se teď topí ve zkouškovém období nebo něčem podobném přeji hodně úspěchů!
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

2 komentáře:

  1. Ano, má návštěvnost fcb při učení je nadprůměrná... :D a jako nemocenskou to beru též! Učím se v pyžamu, pod dekou v posteli a s čajem... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme podobně, jen já bych v posteli hned chrápal a nic bych se nenaučil :-D

      Vymazat