středa 10. května 2017

Robert Graves: Já, Claudius jako skutečná hra o trůny

0

V současnosti je stále populární knižní sága Píseň ledu a ohně od George R. R. Martina známá spíše pod názvem Hra o trůny podle veleúspěšného seriálu HBO. Jde o fantasy sérii, která se ale vymyká svým společenským a sociálním přesahem, především se vyzdvihuje boj o moc a praktiky, kterými se charakterizuje. Existuje však ještě starší dílo, v dnešní době již méně známé, ale svého času velice populární, které podle mě může fanoušky nadchnout stejně jako Hra o trůny, aniž by šlo o fantasy. Jde o historický román Já, Claudius.

Robert von Ranke Graves – pár zajímavostí


Narodil se roku 1895 a zemřel 1985, takže přesmyčka. Šlo o anglického badatele a romanopisce, který za svého života vytvořil přes 140 děl, ale proslavil se právě svým historickým románem Já, Claudius. Svá díla vydával už za války a mnohdy jeho umění psát zachraňovalo dokonce životy, například když zachránil svého známého básníka Siegfrieda Sassoona před válečným soudem poté, co dezertoval a napsal svému veliteli dopis, ve kterém odsuzoval válku.

S tímto básníkem si dopisoval a jeho životopisy nasvědčují, že s ním měl i milenecký poměr, přestože se v roce 1918 oženil a měl 4 děti. Po konci války pak studoval na Oxfordu, poté nastoupil i na káhirskou univerzitu, rozvedl se, našel si novou přítelkyni básnířku, měl s ní další 4 děti a společně žili na Mallorce. Tam také sepsal mnoho oceňovaných akademických děl. Nuže, vypadá to, že samotný jeho život by vydal na zajímavý román.

Já, Claudius a druhý díl Claudius Bůh a jeho žena Messalina


Nyní už ale ke knize, kterou bych vám chtěl představit. Jak už jsem psal, jde o historický román, konkrétně vypráví o římské císařské rodině z první císařské dynastie Juliánsko-Claudiovské z pohledu pozdějšího císaře Claudia. Popisuje život a především intriky tehdejších vládců – a že jde o skutečně zajímavé intriky!

Nerad v těchto článcích odhaluji spoilery, ale naznačím, že hlavními postavami jsou například krutý císař Caligula (jeden z nejšílenějších vládců všech dob, který jako by připomínal například Geoffreyho právě z Her o trůny), další bezohledný císař Tiberius, babička Livia, která je schopná mazaným způsobem odstranit polovinu stěžejních postav či Claudiova žena Messalina, která pořádá hry o to, s kolika muži se za manželovými zády vyspí.

Při tom všem sledujeme v hlavní roli ošklivého koktavého Claudia, kterého nikdo nebere vážně, a proto všechny ty intriky přežívá (znovu zde vidím podobnost s Tyrionem ze Hry o trůny – jestlipak zde nevznikla nějaká inspirace?). A to nejúžasnější na tom je, že nemusí jít o vymyšlený svět, že tam nemusejí být draci a zombie, ale že je to na pozadí naší skutečné historie.

Na svém blogu nepíšu o knihách, které bych svým čtenářům nedoporučoval, proto i tato kniha není výjimkou. Na její motivy vznikl třeba úspěšný třináctidílný seriál, který můžete zdarma zkouknout i někde na youtube, ten taky doporučuji, ale až po přečtení! Lépe si pak vychutnáte souvislosti.

Četl někdo z vás Claudia? Jaký jste z toho měli pocit? A co říkáte na zvráceného Caligulu?
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat