středa 11. srpna 2021

Proč jsem si nechal vytetovat rukáv aneb smysl kérky

2

 
Za každým tetováním se skrývá nějaký příběh a souvisí s duševním rozpoložením člověka, který jej nosí na svém těle. Tetováním můžeme vyjádřit svou filozofii, upoutat pozornost, povědět něco o sobě nebo si jen připomínat něco, co je naší součástí. Někteří psychologové tvrdí, že jde o snahu zamaskovat nízké sebevědomí nebo se záměrně stylizovat do rebelující role. Avšak dnes už nejsou kérky okrajová záležitost jako spíše trend. Důvody pro pořízení tetování jsou různé, najdeme je napříč celou společností, mezi vzdělanou i nevzdělanou populací, chudými i bohatými, optimisty i pesimisty. Jaký je tedy jejich smysl?


Musí mít tetování smysl?


Tetování dnes funguje i jako módní doplněk a spousta lidí si jej pořizuje celkem bez rozmyslu. I to o jejich nositelích něco vypovídá, i kdyby to mělo znamenat pouze to, že žijí okamžikem a příliš se netrápí budoucností. Na druhou stranu hodně lidí argumentuje tím, že s věkem se tetování člověku zhnusí a na staré kůži nevypadá dobře. Jako nositel i pozorovatel tetování s tím nesouhlasím. Tetování se mi líbí u lidí jakéhokoliv věku. Komu se holt nelíbí staré tělo, najde si důvody, proč se mu nelíbí právě s tetováním. Pro většinu lidí však tetování skutečně něco znamená.
 

I nepovedená tetování vyprávějí story. Je to příběh o tom, jak jsme byli mladí, jak jsme se nechali potetovat od našich dětí, co všechno jsme zažili, komu jsme vložili důvěru nebo jak jsme si jistí svým vlastním tělem. Je to intimní věc, která ovšem dává signál našemu okolí.

 
Ačkoli otázka smyslu a významu tetování patří mezi ty nejčastější, řekl bych, že jen málokdy se dá vepsat do krátké odpovědi. Člověk, který opravdu rozmýšlí o významu svého tetování, o něm obvykle přemýšlel třeba celé roky, hledal sám sebe a hodnoty, které ho definují. Holubice tak nemusí znamenat pouhou svobodu, ale vypovídá něco mnohem víc o jejím nositeli, i kdyby si ji člověk vybral jen z katalogu.

Tetování jako stigma, které s námi bude celý život, je docela závažné rozhodnutí – už po něm nikdy nebudeme stejní, podstoupíme bolest pro to, abychom to připomínali sobě i světu, který tetování uvidí. Slouží jako volba stanoviska, přístupu ke světu, a někdy více než to, co člověk dokázal, ho definuje právě to, jak se rozhodoval.


Proč se lidé nechávají tetovat


Kdo mě zná, tak ví, že můj rukáv je už moje druhé tetování. První je malé Horovo oko, které mám na krku. Jeho význam související s důležitostí víry jsem vám už popisoval. Obecně zastávám stanovisko, že tetování ukazuje osobní vztah k našemu vlastnímu tělu, a to nejen ve fyzické rovině, ale také v té psychické. Člověk tetováním vlastně říká "moje tělo, moje pravidla", což je mi jako liberálovi sympatické. Právě svobodomyslnost a výběr toho, jaký chci být, mi připomíná jednu z nejdůležitějších hodnot – svobodu být sám sebou a možnost se tak projevovat.
 
Může se tak jednat o projev odvahy vystoupit vůči zajetým pravidlům bez ohledu na to, co si myslí nebo říkají druzí. Je to jakási identifikace s myšlenkou svobodomyslnosti, kdy něco vnitřního beze studu vyjadřujeme a stojíme si za tím.
 
Možná je to právě snaha odlišení, co vyvolává v tetováži tolik předsudků. Ostatně naše babičky je mnohdy pojí ještě s vězeňskou tematikou, kdy bylo tetování skutečně stigmatem nepřizpůsobivých jedinců. S příchodem doby, kdy se nejrůznější kérky stávají skutečnými uměleckými i mistrovskými díly, už to není nic, za co se člověk stydí. Lidé s tetováním se běžně začlenili do společnosti a důraz na rebelii přešel spíše k myšlenkám individualismu a sebeprezentaci.
 
Sám přikládám tetování reprezentativní význam, beru ho jako součástí image a svobody, proto jsem se na rozdíl od svého prvního tetování rozhodl pro velký motiv, a to rovnou celý rukáv. Obecně tetování, pro které bylo motivem kromě jiného vyjádření určité nezávislosti, bývají výraznější, na viditelných místech a někdy i provokativní.
 
 

Symbolismus a význam mého rukávu


 
Význam tetování dnes už bývá velice osobní. Má svoji symbolickou rovinu a deklaruje něco, s čím se ztotožňujeme, spojujeme s nimi životní události a zkušenosti. Smyslem tak nemusí být něco vykřikovat do světa, ale nosit si něco stále s sebou, připomínat si to. Můj rukáv symbolizuje moji panteistickou víru.
 
  • V horní části je galaxie, která mi připomíná, že jsem součástí vesmíru, stvořený z hvězd, a zároveň je vesmír součástí mě samého. Vesmír je nejen na mé kůži, ale vychází z mých vlastních přesvědčení. Přírodní motivy souvisejí s tím, že veškeré jsoucno je s přírodou identické, obsahuje něco ze všeho ve všem. 
  • Planeta je symbol domova a Země, místa, odkud přicházíme a kam patříme, abych nezapomínal na všechno to, co jsem prožil a kde je moje místo. Abych si stál za tím, co je pro mě důležité a znal svoje kořeny.
  • Hory znázorňují sny, které nám dávají odvahu překonávat překážky. Ukazují naše ideály, za nimiž směřujeme a po nichž šplháme přesto, že víme, jak nesnadná to bude cesta. Jsou symbolem naděje, protože víme, že čím více se blížíme k vrcholu, tím větší výhled za sebou zanecháme. A ve svém celku jsou hory krásné, přestože jsou vysoké a nebezpečné.
  • Řeka je obecně symbolem plynutí a proudění života. Připomíná nám také čas, kontinuitu světa a proměny, kterými během života neustále procházíme. Řeka mi připomíná, že čas plyne, proto bych ho neměl marnit. Je to živá voda a energie, která je nejsilnější v přítomnosti.
  • Jezero pak značí náš pohled na to, co se svým životem a časem na této planetě provádíme. Je to místo, kde se potkávají naše sny, hodnoty, víra a duchovní činnosti. Místo, které se stává naší filozofií, určuje naši osobnost a interpretaci světa.
  • Ostrovy v jezeře jsou lidé, kteří jsou součástí našich cest. Tyto ostrůvky značí záchytné body našeho života, když nám připadá, že se topíme – je to přátelství, rodina, láska a všechny vztahy, které nás drží nad vodou, kdy se zdá, že je vše ostatní složité. 
  • Strom života je jedním z nejvýraznějších symbolů na mém rukávu. Připomíná mi strom, o kterém jsem psal ve své knize, kdy šlo o strom představivosti. Právě představivost a zvědavost se stala zdrojem mé inspirace, poznání i radosti z kreativní tvorby. Stromy jsou živoucí rozvětvená energie a přírodní síla. Jeho větve propojují pozemský život s vesmírem, jde o spojení mezi fyzickým a abstraktním světem. Symbolizuje nesmrtelnost duše, vykvetlou z harmonie a směřující ke světlu. 
  • Rostliny, kořeny a květy spojují všechny tyto symboly a jsou vším, co připomíná přírodní čistotu, kde není prázdné osamocené místo. Vše je propojené. Příroda mi říká to, že i když jsme začleněni do lidské společnosti, jsme součástí něčeho, co nás přesahuje. Právě příroda je to, co přináší odpovědi na naše otázky. Je dokonale promyšlená, a to natolik, že mi vždy připomíná, že se nic neděje náhodou.

 

 

 

Tetování jako změna a modifikace těla

 

V souvislosti s tetováním někteří spojují především bolest, se kterou vzniká. Někteří to dokonce připodobňují k sebepoškozování. Myslím, že každý, kdo si nechá něco vytetovat, záhy zjistí, že tento typ bolesti je prostě krásný. Značí totiž spojení s něčím, co si doopravdy přejeme. Tetování bývá pokusem něco v životě změnit, získat nový impulz, ale také najít bližší cestu k vlastnímu tělu. 

 

Funguje jako sdělení našeho postoje, které zasahuje do mnohem hlubší vrstvy našeho života než jen do vrstvy kůže. Jde o bolest, která je naopak osvobozující a léčivá, protože nás dovádí k nám samým. Jejím cílem není si ublížit, ale naopak se přiblížit k naší vlastní podstatě a mnozí, včetně mě, prostě vědí, že se jim to líbí a nedají na svůj obrázek dopustit. Podobně jako třeba bolest při porodu bývá i bolest z tetování spojována s hormony štěstí. Někteří lidé se snadno stávají na tetování díky těmto pocitům, adrenalinu a endorfinu závislými, na to je třeba dávat pozor.


Je také důležité najít si tatéra, který souzní s vaším stylem, dokáže vám naslouchat a chápe to, co chcete tetováním říct. Osobně jsem prohlížel desítky, možná stovky portfolií, abych našel toho, který mi vyhovuje. A určitě není třeba omezovat se vzdáleností nebo cenou. Je to investice na celý život.


Tetování tak není jen estetickým ornamentem, ale také zážitkem, který může posouvat naše hranice nebo působí jako zdroj experimentu a sebepoznání. V některých kulturách může mít dokonce rituální význam, kdy se potetovaní členové stávají oficiálně dospělými. Pro mě je z hlediska rituálu spíše symbolem změny a silného životního zážitku. Všechno to, o čem jsem psal, dohromady podává komplexní obraz motivace k mému rukávu. Nelze být stručný s něčím, co je vaší životní součástí.

Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

2 komentáře:

  1. To tetování je nádherný. Líbí se mi, jak jsi tu vypsal to, co přesně pro tebe jednotlivé věci znamenají. Obdivuju toho, kdo tohle dokázal vytvořit. Je to umění. :)
    Některá tetování se mi hodně líbí, ale líbí se mi to jen u druhých.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, pan tatér (Radim, Om Tattoo, Mladá Boleslav/Liberec) je mistr, vybíral jsem si tatéra dlouhé měsíce, než jsem narazil na jeho portfolio.
      A byla to pro mě taková změna, impulz do života. :-)
      Děkuji za komentář, zdraví Jerry

      Vymazat