čtvrtek 19. srpna 2021

7 malebných míst v rakousko-německých Alpách

2


 

Po opravdu dlouhé době jsem zase někam vyrazil, potřeboval jsem na chvilku utéct někam do přírody a hory se na takové vypnutí zdají být ideálním řešením. Jako cíl své cesty jsme s přítelem a kamarády vybrali sousední Rakousko, které je plné krásných alpských vyhlídek, horských zákoutí, jezer a posečených travnatých plání. Výlet jsme spojili také s návštěvou Královského jezera (Königssee), které svůj přívlastek nedostalo nadarmo, a došli jsme také na vrchol nechvalně proslulého Orlího hnízda, které bylo postaveno na vrcholu hory k Hitlerovým padesátinám.

 

 

1) První zastávka v Dachsteinu

 

Jako první bod naší cesty byly Dachsteinské jeskyně. Ty patří mezi nejrozsáhlejší jeskynní komplexy v Evropě. Do vstupního kráteru se vyjíždí lanovkou s nádherným panoramatem. Nad vrcholky stromů se také tyčí vysokohorská vyhlídka zvaná 5 Fingers – každý prst sahá nad vysokohorské údolí, takže nic pro ty, kteří mají strach z výšek. Samotné Dachsteinské jeskyně jsou ve výšce 1458 metrů nad mořem. Jsou rozdělené na několik dómů a nachází se zde obří ledovce i v letních měsících.

 

 

Když přežijete teplotní rozdíly z arktického do tropického počasí, okolo jeskyní se nachází krásné vyhlídky po celém Dachsteinu. Jsou zde rozmanité stezky a výšlapy, procházíte se v korunách stromů a to je přesně to, co mi dobíjelo energii ze všeho nejvíc. Nechci podceňovat krásy české kotliny, ale opravdu, kam se hrabou naše hory proti těm rakouským!

 







 

Kromě toho cestou na Dachstein projíždíte nesčetnými serpentinami a můžete se kochat krajinou plnou jezer a dalších vrcholků, jež se nachází nedaleko známého malebného městečka Hallstatt. Tam jsme se podívali až ke konci naší výpravy. První den jsem čerpal vjemy vysokohorské krajiny, kterou jsem v takhle majestátním podání viděl vůbec poprvé v životě. Člověku rázem dojde, jak je proti přírodě malinkatý a že může být opravdu vděčný za pozvánku do tohoto krásného světa.

 


 

2) Jezero Königssee


Jedním z nejkrásnějších zážitků z celé výpravy byla návštěva právě Královského jezera. Jezdí se po něm na elektrických lodičkách, aby se neznečistilo. Voda je nádherně čistá a průhledná. Odráží se v ní okolní kopce a skaliska, majestátní hory i malebné osady po březích národního parku. Nemohl jsem odolat a musel jsem se brodit alespoň po břehu jezera. A kdybych se měl kde převléknout, věřte, že bych si tam i s chutí zaplaval. Nebylo tak studené, jak se o něm říká. To jezero bylo naprosto fantastické.

 

 

 

Na jednom z malých poloostrovů jsme samozřejmě nemohli opomenout pořádný vídeňský řízek. Ceny v Rakousku jsou vyšší než u nás, v přepočtu za jídlo dáte přibližně 350–500 Kč. Vysoký standard jde u našich rakouských sousedů znát na každém kroku. O svou zemi se starají a je to znát a vidět všude. Všimnete si toho už po pár metrech od našich hranic. Vypadá to tam opravdu jako v ráji, kde se člověk jen posadí na lavičku a užívá si všechno kolem sebe.

 


 

S tak nádhernou krajinou se mi loučilo těžko. Snažil jsem se nasát atmosféru a pořádně si tohle vyfotit nejen do foťáku, ale především do své paměti. Vím, že se k těmto vzpomínkám budu vracet pokaždé, když si budu chtít připomenout něco kouzelného, co mi život nabídl. Po plavbě zpátky jsme se vydali na Orlí hnízdo.


 

3) Hitlerovo Orlí hnízdo


Orlí hnízdo je zažitý název pro útočiště Adolfa Hitlera v oblasti Obersalzberg. Nachází se poblíž bavorského města Berchtesgaden. Úplně nahoru vás vyvezou autobusy po úzkých klikatých cestičkách, kde se přímo za sklem nacházejí propastná údolí. Osobně jsem z téhle cesty dostával poněkud závratě, protože jsem nečekal, jak vysoko se může dojet. A to jenom k výtahu, který dále vedl na úplný vrcholek ležící ve výšce 1834 m. n. m.

 


 

4) Großglockner

 

Nebyla by to horská turistika, kdybychom nenavštívili nejvyšší horu Rakouska (3798 m. n. m.). Počasí nám přálo a tak jsme viděli ty nejkrásnější vyhlídky, které může Rakousko poskytnout. 48 kilometrů dlouhá trasa vede až téměř k vrcholu, kde se nachází mimo jiné ledovcové jezero, svišti a kamzíci. Chcete-li poznat ty nejkrásnější přírodní úkazy Rakouska, rozhodně doporučuji zajet si právě sem. Myslím, že téhle cesty nikdo nemůže litovat.

 



 

5) Krimmelské vodopády


Na horských masivech lze celkem často zahlédnout nejrůznější vodopády, potůčky a říčky, ale jedny z nejkrásnějších a největších vodopádů v Evropě jsou Krimmelské vodopády. Přístup je k nim prakticky ze všech úhlů a připomínají až divokou Amazonii. Opravdu masivní a bijící proud vody ve spodu vodopádů je jednou z nejúžasnějších atrakcí, kde si užijete adrenalin při zdolávání kamenitého terénu přímo pod vodopádu. A tam určitě nezůstanete nasuchu, nicméně stojí to za to.

 

 

6) Hallstatt

 

O Hallstattu jsem se už zmiňoval, je to takové to malebné městečko, které vám často vyskakuje jako tapeta na ploše počítače nebo mobilu. Za normálních okolností bývá prý tohle městečko přecpané turisty, ale v době pocovidové se vše tak trochu uklidnilo. Kromě těch nejkrásnějších domečků jako z pohádky můžete navštívit také vyhlídku nebo solnou komoru, těžila se zde totiž sůl. V městečku najdete kromě krásné scenérie také malé obchůdky, kavárničky nebo ikonický kostelík.

 


 

7) Přes Salzburg a Bad Ischl

 

Poslední den výpravy jsme věnovali návštěvě Salzburgu, kde se v panoramatu města nachází zajímavá pevnost. Salzburg mimo jiné lemují skaliska a další hory, protéká jím řeka Salzach. Město je známé především tím, že se zde narodil Mozart a nejrůznější připomínky o něm jsou na každém kroku, ať už v podobě soch, plaket, rodného domu nebo nejrůznějších uměleckých děl. V Salzburgu mimo jiné najdete palác s rozkvetlým parkem a květinovými záhony. Nakonec jsme navštívili také lázeňské městečko Bad Ischl, které je zajímavé architekturou a lidé se zde procházejí v tradičních kostýmech. Najdete zde odkazy na rakouské tradice. Ale to už nás pak stihl liják a vraceli jsme se zpátky domů.





 


Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

2 komentáře:

  1. Díky za přiblížení takových zajímavých a nádherných míst. Podle fotek a vyprávění mě to velice zaujalo. Hlavně to Královské jezero nebo ty vodopády. Tam bych se ráda podívala. :)

    Moc ráda jsem si přečetla zajímavé články.
    Přeji pěkný den. Lumail. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem moc rád, že se na blog stále vracíš, jsem za to moc rád :-)

      Vymazat