pondělí 23. října 2017

9 tipů na weby k tvůrčímu psaní

0

V dnešním článku bych vám chtěl doporučit několik úžasných webových stránek, které se budou určitě hodit každému začínajícímu, ale nejspíš i profesionálnímu spisovateli. Kterou stránku navštívit, když nevíte, jak nějakou větu říct jinak? Co když chcete ve své knize použít odbornou terminologii nebo chcete nějak oživit vaše stylistické dovednosti? Tady je několik tipů.

1) Internetová jazyková příručka


Čeština nepatří mezi ty nejjednodušší jazyky na světě, a tak se každému občas stane, že si není jistý, jestli nějaké ošemetné slovo napsal spisovně. Jedna z častých chyb, které může pisálek udělat, je spoléhat se na to, že mu všechno opraví automatická kontrola pravopisu ve Wordu. Z vlastních zkušeností mohu říct, že určitě neopraví. Automatická kontrola pravopisu je skvělá na překlepy, ale někdy se i samotný překlep přehlídne, pokud se překlepnete do jiného spisovného slova (které ovšem logicky nesedí do věty), stejně tak kontrola pravopisu nesvede nějaké typografické nedostatky nebo složitější souvětí. Tato internetová příručka je z Ústavu pro jazyk český, takže se na ni lze celkem pohodlně spolehnout.

2) Slovník českých synonym


Osobně používám slovník českých synonym od ABZ, ale určitě jich existuje více. Slovník synonym se vám bude hodit ve chvíli, kdy pociťujete, že se vám při psaní opakují ta stejná slova a chcete se toho vyvarovat. Synonyma jsou laicky řečeno slova s podobným nebo stejným významem, takže jejich záměna by neměla nijak změnit význam věty. Pak už je jen na vás, zda vám jiné slovo zní lépe než původní, ale i v případě nahrazování slov jinými bych doporučil jedno pravidlo, které zní – všeho s mírou.

Pro oživení vaší slovní zásoby také velice doporučuji Slovník české frazeologie a idiomatiky od Františka Čermáka a kol.

3) Slovník cizích slov


Co si budeme povídat – pokud se ve vašem příběhu jednou za čas objeví nějaký pojem, jehož význam neznají úplně všichni, ihned působíte odborněji nebo dokonce inteligentněji. Znovu – pokud to ovšem nepřeženete. Pisálkům se často může stát, že potřebují vytvořit přímou řeč třeba nějakého odborníka, ale odbornému slangu příliš nerozumí. Proto je tu záchrana v podobě tohoto slovníku, který má samozřejmě i tištěnou verzi, ale ta online je užitečnější v tom, že v ní lze aktualizovat spoustu neologismů poslední doby.

Když jsme u těch neologizmů, doporučuji tištěnou příručku Nová slova v češtině od nakladatelství Academia.

4) Hledání rýmů


Tohle je něco pro básníky! Pokud vás zrovna nenapadá nějaký poetický rým, stačí sem zadat slovo a počítač vám jich najde hromadu. Vy se pak jen rozhodnete, zda lze některý z rýmů použít do kontextu vašeho poetického díla. 

5) Český národní korpus


Český národní korpus je užitečná stránka pro všechny výzkumníky v oblasti lingvistiky, ale využít jej mohou i spisovatelé. Celá stránka funguje na principu statistik četnosti vámi zadaného slova. Znamená to, že vám vyhledávač slov najde příklady, kdy se vaše slovo objevuje v internetovém nebo tištěném prostředí, a zobrazí vám také statistiky toho, jak moc se používá nebo která skupina lidí jej používá. K čemu je to dobré? Občas se vám stane, že chcete ve své knize použít nějaký neologismus nebo méně používané slovo, například v nespisovné podobě, ale nejste si jistý, v jakém tvaru se běžně píše tak, aby mu lidé rozuměli.

+ 4 webovky o tvůrčím psaní


Spoustu tipů o tvůrčím psaní můžete najít na mém blogu v sekci tvůrčího psaní, ale existuje několik webů, které se zabývají stejnou tematikou. Mnoho z nich je od autorů, kteří svou knihu již vydali a mohou nabídnout zkušenosti, které já nemohu. Proto stojí za to se na ně mrknout:


Zajímáte se o tvůrčí psaní? Přečtěte si také zdarma můj e-book Psaní o tvůrčím psaní, který je složený z článků z mého blogu.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat