středa 30. srpna 2017

Kudy vede cesta za úspěchem a bohatstvím

2

Otázkou, jak by se mohl stát člověk úspěšným, se zabývá už celá řada webů nebo návodů. Nikdo vám ale zaručený návod dát nemůže, protože úspěch je ve skutečnosti dost těžko definovatelný. Je úspěchem skvělá kariéra, fungující vztahy, rodina, bohatství nebo jen čirá životní spokojenost? V dnešním článku bych se chtěl na téma úspěchu a bohatství zaměřit trochu více, protože si myslím, že důvod, proč se někteří lidé cítí nespokojení, pramení z velké části z toho, že si nedokážou svůj úspěch jasně stanovit.


Úspěch nám nikdo nezaručí


To je základní myšlenka. Úspěch nám nezaručí nikdo jiný, než my sami, protože abychom byli úspěšní, musíme se v určitém bodě spokojit se svou vlastní existencí. Ve své první knížce píšu, že vlastně není důležité létat bez křídel, ale žít spokojeně navzdory tomu, že se nám to ještě nepodařilo.

Máme své sny a cíle, kterých bychom chtěli dosáhnout, ať už mají jakoukoli materiální či duchovní podobu. Říkáme si, že ve chvíli, kdy se nám cíl uskuteční, se můžeme považovat za úspěšné. K pravému úspěchu ale nemusíme realizovat naše největší ambice, můžeme být totiž úspěšní i přes to, že jsme teprve na cestě k jejich splnění. 

Člověk se nejdříve musí naučit, jak žít šťastný život bez ohledu na to, co chce. Protože právě náš chtíč nás spoutává.

Úspěch je v naší hlavě a my ovládáme, s čím se spokojíme a s čím nikoliv. Nikdo ve skutečnosti nedělá nic, čemu by předem nedal své svolení (i když to zní šíleně), protože ten, kdo něco chce změnit, to zpravidla udělá. Ostatní hledají důvody, proč to udělat nemohou. Podle toho, jak vysokou laťku nespokojenosti jste schopni překousnout, tak nespokojení budete.

Naštěstí všichni nechceme totéž, protože každý má cíle někde jinde, tak to prostě je. Takže nemusíte být tím, koho ovlivňují okolní události, ale stanete se tím, kdo okolní události tvoří. Nejsme oběťmi horoskopů ani polohy Marsu nebo Venuše. Kdo chce uspět, způsob si nakonec najde, i kdyby samotný úspěch znamenal změnit své cíle tak, aby nám lépe vyhovovaly.
 

Co je vlastně bohatství nebo úspěch


Když se mluví o bohatství, většina lidí si představuje balíky peněz. To je tedy ve smyslu materiálního bohatství, kdy jsme obklopeni věcmi, které nás mají učinit bohatými. Být bohatý materiálně ovšem, jak nám vypráví už v pohádkách, neznamená být bohatý i duchovně – jednoduše řečeno i bohatí lidé mohou mít deprese. A pak přichází na řadu myšlenka, zda být bohatý znamená být také šťastný.

Propast pro zoufalce, kteří ztrácejí sami sebe v měšcích, je připravená ke skoku. A zklamání je připravené také pro naivky, co si myslí, že jim peníze zajistí pohodu. Ve skutečnosti málokdo má tolik falešných přátel a tolik nepřátel jako ten, co má největší jmění. A strach, že ztratíme naše jmění, je chudoba sama.

Protože bohatství není v tom, co vlastníme, ale v tom, jací jsme. Úplně všechno co máme, stejně jednou rozdáme.

Peníze nejsou špatné, dokonce ani dobré. Záleží, jak s nimi zacházíte. Pokud máte z peněz negativní pocity a pořád litujete, že jich máte málo, je pravý čas začít přetvářet vaši realitu. Například přestat věřit, že peníze zde nejsou pro každého a zkoušet různé cesty k výdělku. Ironií je, že cíle dosáhnete většinou ve chvílích, kdy zjistíte, že cíl nepotřebujete. Nepotřebujete nikam putovat, nic dělat, nic vysvětlovat, protože příbalový návod ke světu, který tolik let hledáte, máte pořád u sebe.
 

Cesta za úspěchem a bohatstvím


Snažím se vám vysvětlit, že sny a touhy jsou jako semafory a křižovatky v rušné metropoli pokryté zašedlým smogem! Všichni se chceme dostat ven, nadechnout se čerstvého vzduchu plnými plícemi, ale procházíme křižovatkami a primitivně se domníváme, že když padne zelená – a nám se zrealizuje sen – vyjedeme ven. Přejedeme zelenou, ale budeme zmatení, protože tam je jenom další křižovatka. A kde je ten čerstvý vzduch? Proč nezmizel smog? Proč jsou naše plíce pořád zanesené, když jsme konečně našli tu techniku? 

Je totiž radost mít peníze na výrobky a služby, ze kterých jste šťastní, ale ne na to, co kupujete proto, aby si ostatní mysleli, že takoví jste. Je milé stát se po desetileté snaze ředitelem obří korporace, ale štěstí není ukryté v tom, že jste kvůli třpytivému úspěchu a moci promarnili většinu svého života, ale že jste se konečně spokojili s vaší vlastní existencí. A k takovému štěstí nemusíte realizovat nejvyšší ambice. Narodili jste se, abyste se nasměrovali za šťastným životem a pochopili, že k tomu nepotřebujete bohatství ani kariérní vrchol ani talent, kterým byste se zavděčili sobě nebo ostatním.

Učíme děti zásady, kterým sami nedokážeme porozumět: ‚peníze neznamenají přátelství, radost, lásku, rodinu ani svobodu.‘ Peníze jsou jenom další křižovatkou v rušné metropoli, co nemá s čerstvým vzduchem nic společného. Pravdou je, že jak myšlenky směřují k činům, tak činy vedou zpátky k myšlenkám. Jinými slovy, nejprve na cíl myslíme, pak se ho snažíme zakusit a potom dochází k uvědomění, a pořád dokola, dokud nejsme spokojení s tím, co jsme zjistili. O sobě. O světě.

Zajímáte se o podobné myšlenky? Rádi přemýšlíte o světě? Přečtěte si také mou knihu Lovec hledá odpovědi.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

2 komentáře:

  1. Pekne,zajimave,inspirujici. Toto tema by zaslouzilo zorganizovani poradne a vyzivne prednasky,kde by bylo mozno se nástinu venovat do hloubky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc rád, že Vás článek inspiroval. Určitě bych se rád věnoval podobným tématům do hloubky, někdy je ale těžké najít k sobě jedince, kteří by o tom rádi debatovali. Přeci jen to není klasické téma třeba k pivu, a proto jsem se rozhodl o tom alespoň psát :-)
      Děkuji za komentář, zdraví Jerry!

      Vymazat