úterý 4. dubna 2017

Kde čerpat inspiraci

0

Základní výzva, se kterou se každý autor potýká, je právě to, jak najít inspiraci. Kde čerpat inspiraci? Jak být inspirován? Čím se inspirovat? Někdy by člověk rád něco tvořil, ať už to souvisí se psaním, malováním nebo třeba se skládáním hudby. Hledání inspirace nemusí být tak složité, jak se na první pohled zdá každému, komu se múza někam schovala. Inspirace je totiž, kupodivu, všude kolem nás, stačí se jen pozorně dívat. Nemusíte koukat na prázdný papír. V tomto článku vám prozradím, kde čerpám inspiraci pro své knihy já.

Vlastní život a zkušenosti


Nemohu jinak, než dát tuhle možnost na první příčku, protože neexistuje úspěšné dílo, do kterého by autor nedal něco ze sebe. Nemusíte vyprávět svou autobiografii, nemusíte předávat všechny svoje zkušenosti. Můžete z nich ale čerpat. Proč by některá z vašich postav nemohla zažít něco, co kdysi vy? Proč by nemohla cítit něco, co cítíte vy? Máte na něco vztek? Vybudujte z toho vzteku zápornou postavu. Osobně mám nejlepší zkušeností s inspirací, která vychází z bolesti – cokoli, co je inspirované mojí osobní bolestí, bylo to nejhlubší. A ještě lepší je, pokud se nad svou bolest povznesete a uděláte si z ní legraci (nemusí platit pro každého, ale vybudoval jsem na tom svou druhou knihu, která je tak plná humoru).

Životy druhých


Kdo nechce nebo neumí čerpat inspiraci z vlastního života, pro toho tu jsou životy druhých lidí. Jsou stejně autentické a inspirativní. Proč by nemohly postavy zažívat to, co vaši přátelé či nepřátelé? Udělejte je stejné. Ale pozor na to, aby to pak nečetli a moc se v tom nepoznali! Osobně se rád inspiruji životy druhých a míchám jejich zápletky dohromady. Mohou z toho vzniknout zajímavé charaktery a když je zakomponuji do příběhů, které jsem někdy slyšel od druhých lidí, už to může být vážně zajímavé.

Knihy, knihy, knihy


Je smutné, že lidé už nečtou tolik jako dřív. Věřím tomu, že čtení je povznášející v několika ohledech. Pokud to není rozvoj slovní zásoby, pak je to určitě inspirace. Ano, jako spisovatel se inspiruji jinými spisovateli a jsem si jistý, že to tak dělá každý spisovatel. Nejde o to, že kopírujete myšlenky, že vyprávíte ten stejný příběh jinak nebo že nedokážete vymyslet nic vlastního. Knihy jiných autorů vám ukazují styl, jakým můžete psát, rozšiřují vaše obzory a dokonce i kniha, která se zabývá absolutně jiným tématem, než o kterém chcete psát vy, vás může inspirovat k tomu, jak budete psát.

TV seriály a filmy


Pokud rádi šetříte svůj čas nebo prostě z nějakého důvodu nečtete tolik často, inspirujte se z filmů a seriálů. Kvalitní seriálová či filmová díla jsou úžasným inspiračním zdrojem pro náměty a zápletky. Někdy můžete vidět jednoduše scénu, která vás něčím zaujme a je to! I kdyby měla zasahovat pouhý jeden řádek ve vašem díle, může vás obohatit a může obohatit i vaše čtenáře. 

Tím nemyslím, abyste dopodrobna převyprávěli něco, co jste viděli v televizi nebo na internetu. Pokud do příběhu nepřidáte vůbec nic jiného, pak už vlastně autorem nejste. Stačí pozorovat, jakým způsobem je příběh vyprávěný, na co je zaměřený. Celý jeden film se může zjednodušeně stát vedlejší zápletkou v jedné z kapitol vaší knihy, aniž by se vaše kniha stala kopií něčeho, co už tu bylo.

Analýza poutavosti


Čas od času se mezi námi najdou lidé, kteří jsou skvělými vypravěči. Zaujal vás něčí proslov? Připadá vám, že někdo ve vašem okolí mluví poutavě, že jeho příběhy mají vždy dobrou pointu nebo vás vždy rozesměje? Bingo! Pozorujte, jakým způsobem se vyjadřuje, jaké používá výrazové prostředky, jaké jsou při tom jeho emoce. Analyzujte, na čem je postavená jeho poutavost a tento styl pak přeneste do vašeho díla.

Hudba


I když hudba nemusí vyprávět žádný příběh, je plná emocí a otevřenosti. Neznám nikoho ve svém okolí, koho by hudba nijak neinspirovala. Každý má rád nějaký styl, protože každá hudba, každá skladba, je osobitá. Čerpejte emoce ze skladeb, které máte rádi, a snažte se tyto emoce popisovat. Popisujte to, co cítíte, při poslechu hudby. Podobný pocit pak může zažívat i některá z vašich postav v knize.

Cestování a zážitky


Nic vám nepředá tolik zkušeností jako právě cestování. Každý, kdo cestuje, se vždy vrací plný zážitků, které ale postupem času ochabují. Spisovatel, který aktivně cestuje, by s sebou měl nosit bloček, do kterého by mohl zapisovat svoje vjemy. Exotické krajiny, nevšední zážitky a jiná kultura – to všechno je zdrojem nespoutané a zajímavé inspirace. Nezapomínejte na svoje cesty.

Brainstorming a volná asociace


Hrajte si se svojí fantazií, i pokud si myslíte, že žádnou nemáte. Každý má nějaké nápady, i když mohou být sebevíc bláznivé. Zamyslete se nad nějakým slovem, které někde uslyšíte a pokuste se o něm vymyslet příběh. Vymýšlejte asociace, buďte surrealisté a dávejte do souvislostí i věci, které do sebe vzájemně nezapadají. Dívejte se na svět s uměleckými brýlemi, vnímejte krásu v ošklivosti, vytvářejte příběhy a emoce ze všedních předmětů a pište bláznivé příběhy, ze kterých pak může vzniknout něco nového a neobvyklého.

A na závěr: Až inspiraci naleznete, podbízejte druhé k inspiraci


Domnívám se, že nejlepší díla jsou ta, která dokážou inspirovat druhé. Buďte kreativní tak, aby na základě toho mohli být i vaši čtenáři kreativní. Opravdový mistr není ten, kdo má nejvíce žáků, ale ten, kdo vytváří nejvíce mistrů.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat