neděle 19. března 2023

7 míst, které navštívit v Miláně a nezapomeňte na Bergamo!

0


 

Italský Milán je jedno z těch míst, kam se můžete bez problémů dostat celkem zalevno. Vyrazili jsme s Ryanairem se zpátečními letenkami okolo pěti stovek a bydleli v hotelu v úplném centru přes Booking.com za 2000,- Kč na dvě noci. Byl to krásný útěk od české zimy, nasáli jsme jarní atmosféru, abychom z ní zase ten zbytek zimních dnů čerpali. Zajímavé na low-cost cestování je to, že čím méně věcí s sebou máte, tím jste svobodnější. Čím méně švestek, tím lépe se po tom světě trajdá. Umět si odlehčit bágly je někdy umění, a to platí v každodenním životě.



1) Piazza del Duomo, Katedrála narození Panny Marie a její střecha


Milánskou katedrálu jsem chtěl navštívit od první chvíle, co jsem ji viděl někde na obrázku. Je to přesně ten druh stavby, kterou člověk musí vidět naživo. Pamatuju na ten okamžik, kdy jsem vystupoval z metra ve stanici Duomo a tahle majestátní krasavice se rýsovala přímo přede mnou. Bylo to navíc večer, kdy je celé náměstí i její okolí kouzelně osvětlené. A samozřejmě je třeba vystoupat na tu nejhezčí střechu Evropy.

 



2) Santa Maria delle Grazie a Poslední večeře Páně


Kostel Santa Marie delle Grazie v Miláně je jeden z nejproslulejších italských kostelů, a to proto, že v něm zanechal Leonardo Da Vinci jedno ze svých mistrovských děl – fresku Poslední večeře Páně. Pokud chcete tento unikát spatřit na vlastní oči, doporučuji se objednat klidně i tři měsíce předem, jinak se na vás nemusí dostat řada. Na prohlédnutí máte asi jen 15 minut, ale stojí to za to. Ten pocit stát před tímhle veledílem je nepopsatelný.



 

3) Piazza Gae Aulenti – náměstí budoucnosti a moderní čtvrť


Miláno je proslulé čtvrtí, kde se snoubí příroda a moderní zástavba. Dominantou náměstí i celé oblasti je bezesporu Torre UniCredit, nejvyšší mrakodrap v Miláně. S celkovou výškou 217 metrů (s anténou 231 metrů) je zároveň i nejvyšší budovou v celé Itálii a 43. nejvyšší budovou v Evropě. Kolem mrakodrapů se můžete procházet parčíky i lesíky. Za jedním konkrétním lesíkem jsem se těšil nejvíc, jsou to totiž proslulé mrakodrapy s vertikálním lesem Bosco Verticale. Říká se o nich, že jsou předzvěstí architektury budoucnosti. Aneb kdo by nechtěl mít les na balkoně?

 



4)  Galerie Viktora Emmanuela II.


V historickém centru hned vedle katedrály Duomo je jedna z nejúchvatnějších obchodních pasáží, Galerie Viktora Emmanuela II. Najdete zde ty nejprestižnější nejen italské značky, jako Prada, Armani, Versace nebo Gucci. Po stranách galerie je ve čtyřech patrech umístěna řada obchodních a dalších prostor s více než 1 200 místnostmi. Půdorys zastřešené galerie má tvar latinského kříže. Působí naprosto velkolepě a draze, běžný člověk tam asi nakupovat nebude, ale pokochat se může.

 




5) Arco della Pace neboli milánský Mírový oblouk


Tento typ oblouků můžeme sice vidět v mnoha evropských městech, stavěly jako symboly vítězství či usmíření, nejinak je tomu tedy i v Miláně. Bývá povinnou zastávkou všech turistů a fotografů. Dostanete se k němu přes rozlehlý městský park Sempione. Oblouk je 25 metrů vysoký. Začal se stavět v roce 1807, kdy Milán připadl Rakousku-Uhersku.




6) Aspoň jedno muzeum nebo galerie umění


V Miláně se nachází nespočet různých muzeí a galerií. Najdete zde třeba muzeum v milánském hradě Castello Sforzesco, jedno je i na fotbalovém stadionu San Siro, muzea módních značek, ale my jsme si vybrali Da Vinciho muzeum vědy a techniky. Kromě všemožných technických vymožeností na mnoha muzejních patrech zde najdete i hangáry se starými lokomotivami nebo letadly. Známá je také Brera Art Gallery, galerie zvaná místními obyvateli také jako Pinacoteca Brera. Je místem, kde můžete obdivovat jednu z největších sbírek italských obrazů na světě.

 



 

7) Navigli, milánské vodní kanály


Mysleli jste, že vodní kanály jsou jenom v Benátkách? Ne, kanály představovaly hlavní tepny města i v Miláně. Dnes už slouží spíše jen esteticky, proto je na nábřeží také vždy hromada turistů, ale zavítat si sem odpočinout, posedět na náplavce a kochat se malebnými výhledy určitě doporučuji. Navigli zaručuje pravou italskou atmosféru, jako když slyšíte známou píseň Cantare.

 



 

Nezapomeňte na Bergamo


Když se letí do Milána, obvykle se využívá bergamské letiště. Od Milána je asi hodinu cesty autobusem, který vyjíždí každou chvíli od letiště, ale s MHD se za pár minut dostanete také do samotného Bergama. Doporučuji, pokud máte čas, využít jeho návštěvu před odletem a k letišti to pak máte hromadnou dopravou za chvilku. Tohle je výhled cestou na vyhlídku San Vigilio.



 
 
Jak můžete vidět z fotografie, Bergamo je barevné a působí útulně, přestože je velice rozlehlé. Oproti Milánu tak nabídne jakýsi venkovský kontrast. Bergamo se dělí na dolní a horní část, nahoru se dostanete po městských hradbách, odkud jsou snové vyhlídky. Centrem horního Bergama je pak Piazza Vecchia, historické náměstí, a okolo je spousta středověkých staveb jako v pohádce. Dominuje hlavně bazilika Santa Maria Maggiore, bergamská katedrála nebo pevnost Rocca.
 

Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat