úterý 6. června 2023

5 míst v Neapolském zálivu, kam vyrazit i přes nepřízeň

0


 

Když hodně cestujete, zpravidla se vám musí stát, že ne všechno na cestách vyjde tak, jak má. Cestovatelské nadšení vám může zkřížit hnusné počasí i v destinacích, kde si jej lidé ani nepamatují, porucha autobusu na 7 hodin, ucpané město kvůli celostátní akci, nebezpečí kriminality, telefonát o smrti v rodině, nespolehlivé MHD, naštvaní spolucestující, nulová zamlžená viditelnost nebo srážka s jiným autem někde na útesu – to není výčet náhodných událostí, ale to, co se nám stalo při cestě do Neapolského zálivu a Amalfského pobřeží. Co je však na cestovatelských vzpomínkách to nejlepší? Na konci o tom vyprávíte a zjistíte, že to všechno patří k životu a že jste stejně rádi, že jste někam vyjeli a viděli jste místa tak, jak je možná jiní nikdy neuvidí.

 


1) Neapol


Neapolský záliv je krásný, když se na něj podíváte z nějaké vzdálenější vyhlídky. Viděl jsem ho z bohaté čtvrti Neapole, z vrcholu sopky Vesuvu, ale i z letadla, například když jsme nad ním následně letěli letadlem cestou na Maltu a mně se vracely všechny ty vzpomínky. Když projíždíte Neapolí, asi se vám potvrdí přesně to, co se o ní říká. Je to špinavé a divoké město. Lidé jsou zde posedlí fotbalem. Byli jsme tam v době, kdy se Neapol po mnoha desetiletích těšila na získání titulu ve fotbale, na každém kroku byly neapolské vlajky, odkazy na Diego Maradonu a přelidněné ulice. Ve zprávách jsme se pak dozvěděli, že si tyto akce vyžádaly několik mrtvých a stovky zraněných.

 



 

Neapolci mají divokou povahu, nezajímají se tolik o politiku a sociální záležitosti jako o fotbal. Jižní a severní Itálie jsou dvě rozdílné krajiny. Přesto i tohle město, kde vedle potravin můžete nakoupit zbraně, v sobě má něco kouzelného a velkolepého. Neapolci rozhodně žijí přítomností, mají v srdci přísloví "dolce vita", což znamená sladký život. Možná za to může i neustálá hrozba erupce Vesuvu, která může celé město srovnat se zemí, anebo obliba sladkého jídla? Neapol je známá jako rodiště několika slavných italských pokrmů. Patří sem například pizza Margherita, která vznikla právě v Neapoli. Město je také známé pro své lahodné těstoviny nebo mozzarellu di bufala (bufíkem).

 

 

 

 

Jak můžete vidět na fotce, Neapol je plná zvláštních stavení, hal, průmyslových areálů, posprejovaných budov, ale zároveň nabízí samozřejmě i historické a architektonické skvosty Mezi nejznámější patří Castel dell'Ovo, starobylý hrad na ostrově, a Castel Nuovo, hrad z 13. století. Katedrála San Gennaro s klenotnicí a královský palác Palazzo Reale jsou také významnými místy k návštěvě. 



2) Pompeje


Na starodávné Pompeje, městě, které bylo v roce 79 pohřbeno lávou, se určitě vyplatí vyrazit. Erupce zasypala město vrstvou sopečného popela, což vedlo k jeho zachování až do dnešních dnů. Po mnoho staletí byly Pompeje zapomenuty, až v roce 1748 bylo město znovu objeveno. Dnes jsou Pompeje jedním z nejvýznamnějších archeologických nalezišť na světě a jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO. V Pompejích se nachází například jedna z nejznámějších veřejných lázní starověkého světa, nazývaná Terme Suburbane. Tato lázeň nabízela různé místnosti a bazény pro relaxaci a hygienu obyvatel města.

 

 

 

 

Pompeje byly rušné a prosperující město s dobře organizovaným systémem vodovodu, veřejnými lázněmi, obchody a bohatou kulturou. V Pompejích se nachází jedno z nejstarších dochovaných amfiteatrů, které bylo postaveno kolem roku 70 př.n.l. Pojalo až 20 000 diváků a sloužilo pro pořádání gladiátorských her a dalších veřejných událostí. Díky sopečnému popelu bylo mnoho budov a artefaktů zachováno téměř beze změny. Fresky na stěnách, mozaiky na podlahách a dokonce i těla obětí byly objeveny tak, jak byly v době erupce.

 

 



3) Vesuv


Jeden z nejhezčích okamžiků celého zájezdu do Neapolského zálivu byl určitě výšlap na samotný sopečný vulkán Vesuv. Vesuv je stále aktivní sopka a nachází se asi 9 km od Neapole v Itálii. Poslední erupce sopky se odehrála v roce 1944. Dnes je Vesuv sledován a monitorován, aby se předešlo případným erupcím a minimalizovaly se dopady na obyvatelstvo. Na jeho vrcholku je nejen krásný výhled, ale můžete vidět i stále doutnající jícen sopky. Přestože jsem měl oblečení od sopečného prachu, tohle opravdu stálo za to. 

 



 

Sopečný popel z erupcí Vesuvu má výjimečné vlastnosti. Je velmi úrodný a oblast kolem Vesuvu je díky němu vysoce zemědělsky produktivní. Půda je vhodná pro pěstování révy, ze které se vyrábí slavné neapolské víno. Na vrcholu Vesuvu se nachází kráter o průměru asi 500 metrů. Turisté mohou vystoupat na vrchol a projít se okolo kráteru, aby si vychutnali impozantní pohled na okolní krajinu a Neapolský záliv.

 

 

 

 

5) Amalfské pobřeží

 

Neapolský záliv je také skvělým výchozím bodem k návštěvě nádherného pobřeží Amalfi. Tato malebná oblast je známá svými úchvatnými plážemi, přírodními scenériemi a kouzelnými městečky. Amalfské pobřeží můžete vídat na plochách počítačů i mobilů i v reklamách na Instagramu. Je to oku lahodící barevná krása. Když vám vyjde počasí... My jsme jej zažili v mlze a na rozbouřeném moři.

 



 

Přesto, když se na Amalfské pobřeží díváte v jakémkoli počasí, musíte uznat, že je prostě krásné. Jeho jedinečná kombinace přírodní krásy, kultury a architektury je považována za jednu z nejvýznamnějších a nejzachovalejších kulturních krajin na světě. Pobřeží se vyznačuje spektakulárními scenériemi s útesy, skalami a azurově modrou vodou Tyrhénského moře. Malebné vesnice se táhnou podél skalnatého pobřeží, a to včetně slavných měst jako jsou Amalfi, Positano, Ravello a Sorrento.

 

 


 

Ačkoli si rádi přejeme dokonalé podmínky, příznivé počasí a hladký průběh všech událostí, ne vždy se to podaří, ale není to něco, co by nás mělo odrazovat od poznávání světa. Naopak. Naučíme se přijmout okolnosti takové, jaké jsou, a najít radost a krásu i v deštivém dni. Plány se mohou obrátit vzhůru nohama, pláže se mohou zdát méně přitažlivé a připravované plavky zůstanou v batohu, nakonec se ale vždycky ukáže, že i tyhle nepříjemnosti dodaly vašemu dobrodružství pikanterii a nezapomenutelné zážitky. A kdoví, třeba se s Neapolským zálivem nevidím naposledy.

Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat