pondělí 4. listopadu 2019

Petr Casanova: Kam vede jeho 100 nejkratších cest k Tobě

1

Petr Casanova je u nás známý především jako zakladatel internetové stránky o osobním rozvoji FirstClass.cz. Na tento projekt pak navázal ještě magazínem a jakýmsi vzdělávacím systémem First Class Academy. Jedni jeho články považují za bezduché motivační řeči, jiní ho obdivují a tvrdí, že jim jeho filozofie, zejména co se týká vztahových záležitostí, pomáhá. Abych si na něj udělal vlastní názor, rozhodl jsem se vypůjčit si knihu 100 nejkratších cest k Tobě aneb Příběh duše, protože jsem nějak podvědomě tušil, že v ní shrne věci, které se objevují právě na FirstClass. Myslím, že jsem se nemýlil, ale také nejsem zklamaný, ba naopak.

100 nejkratších cest k Tobě


Autor svou publikaci pojmenoval přitažlivými číslovkami, stejně jako to udělal u 250 zákonů lásky nebo Dvanácti srdcí. Zprvu jsem netušil, jestli je těmi cestami k Tobě myšlena cesta k sobě samému nebo cesta k někomu dalšímu z hlediska vztahu, ale při čtení si uvědomíte, že tyhle dvě cesty spolu splývají. Skrze druhé poznáváme sami sebe.

Zásadní pro celou knihu jsou tzv. 3 vesmírné zákony nebo principy, u nichž vesmír chce, abychom je pochopili. Patří sem:
  1. Co dáváme, to nám vesmír vrací
  2. Dostáváme to, co potřebujeme (ne to, co chceme)
  3. Všechno se děje ve správný čas a v náš prospěch
Začátek knihy, kde jsou tyhle principy blíže vysvětlovány, rozhodně patří k tomu nejlepšímu z celé knihy. Osobně jsem si připomněl myšlenku, že možná často chceme žít jednoduché životy, ale vesmír po nás nechce jednoduchost, ale smysluplnost. A ta je plná problémů a překonávání.

Neboj se toho, co partner udělá. Spíše se boj důvodu, proč máš vůbec strach z toho, co udělá.

Píšu, že jsem si danou myšlenku připomněl, protože celá kniha působí jako soubor eklekticismu z různých filozofií a dalších knih. Těsně před touto knihou jsem četl také knihu Laurenta Gounella, kde v jedné části autor popisuje zcela totožné principy, a dokonce na stejných příkladech! Stejně tak jsou zde vidět znaky Coelha nebo Ruize. Já osobně proti tomu vlastně nic nemám, alespoň jsou zajímavé myšlenky hezky pohromadě, takže přes tuto okolnost autorovi tleskám, že dokázal vytvořit sbírku tolika idejí, které mají skutečně určitou hybnou sílu.

Všechno, čemu věnujeme opakovanou pozornost, považuje naše mysl za důležité a hledá cestu, jak to uskutečnit.

Minimálně ve vztahové části, kde se hovoří o způsobech komunikace a upřímnosti ve vztazích, lze jen souhlasně pokyvovat hlavou. "Když máš pochybnost, řekni to. Vyžaduj po druhém upřímnost. Když jsi na vážkách raději důvěřuj. Nevyjadřuj 'miluji Tě' skutky, ale činy. Neexistuje můj a tvůj problém, v páru jsou naše." Prvních pět tzv. nejkratších cest k tobě jsou v životě určitě nápomocné a skvěle rozepsané.

Važ si lidí, kteří Ti říkají pravdu. Bez ohledu na to, jak bolestná ta pravda je.

Bohužel zhruba v polovině se sdělení zasekne ve stereotypu a myšlenky se začnou opakovat, některé cesty znějí duplicitně nebo začnou produkovat východiska zcela samozřejmá. Dočkáme se tak cest typu: "Nikdy z partnera nedělej blbce. Ber i dávej. Překonávej strach. Věnuj druhému čas." Ano, to, co v této knize čtete, je povětšinou pravda, někdy však věci zcela banalizuje a dokazuje je na poněkud naivních případech. Tohle jsou všechno myšlenky, které se krásně hodí na blogové články, ale knihu neutáhnou.

Knihu bych doporučil těm, kteří se zajímají obecně o plnohodnotné vztahy nebo hledají určitý impulz do života, který by jim konečně pomohl najít onu bájnou spřízněnou duši. Samozřejmě, že to kniha neudělá za vás, ale myslím, že dokáže utřídit hodnoty a ujasnit si vlastní záměr, co vlastně od vztahů očekáváme. Stejně tak pokud si chcete vytvořit určitý přehled o webu FirstClass, kniha pěkně shrnuje základní opěrné body, o které se blogové články Petra Casanovy opírají.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

1 komentář: