pondělí 2. ledna 2023

Dvě polská města, která jsou nejhezčí v zimě

1


 

Jedny z nejvyhlášenějších vánočních trhů jsou právě ty v Polsku. Hlavní město Varšavu už jsem kdysi navštívil, a tak jsem se protentokrát rozhodl poznat Krakov a Vratislav. Obě města jsme s přítelem navštívili, když ještě byla pod hlubokou sněhovou pokrývkou a sem tam chumelilo, trefili jsme tak docela pohádkovou zimní atmosféru. Člověk se sice propadal do sněhu, zábly ho prsty i přes několikery ponožky, ale vlastně to stálo za to. Svařené víno nám během putování dodávalo blahodárné teplo fyzicky i na duchu.



1) Krakov


Dopoledne jsme v Krakově navštívili čtvrť Podgórzu, kde leží bývalá továrna německého podnikatele Oskara Schindlera, o níž slyšel asi každý, kdo někdy viděl Spielbergův Schindlerův seznam, jeden z nejoceňovanějších válečných filmů všech dob. Oskar Schindler, ač v mnohém kontroverzní postava, za druhé světové války zachránil před deportací do vyhlazovacích táborů přes tisíc židů díky tomu, že je ve svých továrnách zaměstnával.

 


 

Přes řeku Vislu, která Krakovem protéká, jsem pokračovali do židovské čtvrti Kazimier. Dělá se tady například místní specialita tzv. zapiekanka, zapékaná bageta se sýrem a houbami. Pokračovali jsme do Starieho Miseta kolem monumentálního hradu Wawel. Jsou v něm hrobky významných osobností polské historie, včetně tragicky zesnulého prezidenta Kaczynského. Když vystoupíte na Wawel, uvidíte jeden z nejhezčích výhledů na královský hrad a můžete se dotknout velkého zvonu Zikmunda, který prý plní přání. Co si přejete, ale říct nesmíte, tak nevím, zda se ta povánoční kila někdy shodí.

 

 


 

Nejznámější krakovské náměstí se jmenuje Rynek Glowny, od Wawelu se tam dostanete historickými ulicemi Grodskou a Kanoniczou. Rynek Glowny je centrem slavných vánočních trhů, za mě jedněch z těch nejkrásnějších, které jsem měl možnost navštívit. Vánoční sortiment tam není nijak omezený, najdete tam zkrátka všechno v nekončících řadách hezky osvětlených stánků. A ve frontě na svařák to byli samí Češi, jak jinak. Ceny taky nejsou nijak hrozné, spousta zlotých nám zbyla.

 




2) Vratislav


Abychom to sfoukli za jeden předvánoční víkend, navštívili jsme také historickou Vratislav. I tam jsou totiž vánoční trhy vyhlášené. Na Starém městě se nachází pestrobarevné náměstí, kouzelné měšťanské domy v historické i náboženské zástavbě – na kostely a věže lze narazit na každém kroku, neboť Polsko je, co se týče náboženství, velmi ortodoxní. V kostelech je obecně hodně lidí, včetně mladých. Jedna z nejhezčích katedrál, kterou jsme navštívili, je ta sv. Jana Křtitele, která zdobí takzvaný Tumský ostrov. Ten je dnes sice již zastavěným poloostrovem, ale ostrovní název mu zůstal.

 



 

Zvláštní vtipnou miniatrakcí jsou vratislavští trpaslíci. Jsou to malé sošky trpaslíků poseté po celém městě, mají své vlastní příběhy. Kdo si počká, zažije nejhezčí atmosféru k večeru, když se Vratislav rozsvítí všemi světýlky. I tady bylo kromě svařáků mnoho atrakcí nejen pro děti. Polská města toho ale nabízí tolik, že jim nelze dát pouhou nálepku výletu za vánočními trhy, mají svou dalekou historii hodně spjatou s válkou, jsou proto cílem těch, kdo si rádi zajdou do muzeí, ale i dalšími druhy kultury. Jsou tam opery, nákupní pasáže i útulné kavárničky.

 

 



Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

1 komentář:

  1. Polsko je krásné a v zimě má ještě větší kouzlo, jezdíme tam na Vánoce skoro každý rok.

    OdpovědětVymazat