pondělí 4. října 2021

5 hlavních měst střední Evropy, kam vyjet autobusem

0

 


Na svém cestovatelském seznamu přání mám spoustu hlavních měst a metropolí, avšak celkem dlouhou dobu jsem opomíjel právě ty, která nám jsou nejblíže. Ať už vyrazíme jakýmkoliv směrem od hranic, hlavní města našich sousedů určitě mají co nabídnout a jsem rád, že tímhle rokem jsem mohl tuhle cestovatelskou výzvu dokončit. Navíc pro ty, kteří neradi létají, je relativní blízkost těchto měst určitě výhodou. Všude se dá dojet autobusem.

 

 

1) Polská Varšava


Varšavu jsem z okolních hlavních měst poznal jako první. Bylo to v zimě, když jsme ještě jako studenti magisterského studia jeli navštívit spolužáka, který tam byl na Erasmu. Už samotná cesta byla veselá. Od samotného města jsem neměl příliš velká očekávání, protože jsem věděl, že je to jedno z míst, kde se nejvíce podepsala druhá světová válka. Odkazy na válku najdeme v památnících, muzeích i na chodnících, kde jsou znázorněné hranice židovské čtvrti. 


V zimním období jsou zde krásné trhy, zejména na Zámeckém náměstí a na Starém městě, kde jsou zbytky hradeb a pevností Barbakan, nicméně na obrázcích je Varšava známá zejména mrakodrapem, Palácem vědy a kultury. Mezi další dominanty patří třeba katedrála sv. Jana, Královská cesta nebo Národní muzeum.

 


 

2) Německý Berlín


Několik měsíců poté jsem se vydal s kamarádkou prozkoumat také Berlín. Rovnou vám mohu říct, že na mě ze všech čtyř měst udělal největší dojem. Od autobusového nádraží jsme se přesunuli přímo pod ikonickou Braniborskou bránu a na náměstí Parisier Platz s budovami francouzského a ruského velvyslanectví. Berlín je však město, kde snad každá budova vypadá jako architektonický skvost, najdete nějakou zajímavost skutečně na každém kroku.

 

Nelze opomenout návštěvu Reichstagu, sídla německého parlamentu se skleněnou kopulí, památník Holocaustu a jedním ze skutečně nejmalebnějších míst celého města se pro mě stal Muzejní ostrov, kde na mě opravdu dolehla tamější atmosféra. Berlín je živé město posazené do historického kabátu, ale i moderního umění, které najdeme třeba na East Side Gallery, známé posprejované zdi. 

 



 

3) Slovenská Bratislava


Město našich slovenských bratrů a sester mě velmi mile překvapilo. Celkem nefér způsobem jsem Bratislavu srovnával s Prahou, ale přestože se v obou městech obyvatelé vzájemně domluví, u obou najdeme své vlastní a jedinečné kouzlo. Po prohlídce Bratislavského hradu, odkud je krásný výhled na celé město, jsme zamířili do malebných uliček, které mě úplně ohromily.


Cesta vedoucí od Michalské brány přes Starou radnici, Grassalkovičův palác a Slovenské národní divadlo rozhodně nikoho nemůže nudit. Z historického jádra lze přejít do modernější části podél Dunaje, poté jsme navštívili známou vyhlídku na mostě a chvíli relaxovali v parku, který možná strategicky zakrývá nechvalně proslulé obrovské sídliště Petržalka.

 

 

Pokud už navštěvujete Bratislavu, doporučuji také navštívit nedaleký hrad Děvín, který leží na soutoku Dunaje a Moravy. Na první pohled mi trochu připomněl naše Trosky. Je zde krásný přírodní výhled, zajímavá expozice a kromě toho jsme si v podhradí nakoupili také rybízáky, takže bylo veselo.

 




4) Rakouská Vídeň


Už při přejezdu hranic podle silnic poznáte, že Rakušané se musejí mít opravdu dobře. Nejinak na vás bude mrkat i perla hlavního města. Prohlídku Vídně jsme začali známým Schonbrunnem a zahradami, které tento krásný palác obklopují. Krásy architektury, sochařství či maleb nikde nekončí. Samotné město je odrazem bohaté historie, ale i moderní současnosti. Dokonce i běžné obchody jsou zde perfektně zasazeny do monumentální architektury, budovy nabízejí malebné průchody, tržiště a pasáže.

 

Procházka historickým centrem vám se vám do paměti vryje především pohledem na Hundertwasserovy domy, Hofburg, ulici Graben, Staré město a Stephansplatz s majestátním dómem sv. Štěpána. Nemůžu zapomenout na skvostnou vídeňskou radnici, která se stala inspirací i pro mou oblíbenou libereckou, nebo na budovu státní opery a nespočet dalších slavných muzeí.

 
 

 
 

5) Maďarská Budapešť

 
Budapešť sice nepatří mezi hlavní města našich sousedů, ale od Vídně a Bratislavi je co by kamenem dohodil, proto se vyplatí navštívit ji také. Už při projíždění centrem Budapešti každý obdivuje hlavně tamější budovu Parlamentu. Nejhezčí výhled je však na tzv. Rybářské baště nedaleko Gelertova vrchu a Budatínského chrámu.

Maďarské hlavní město je kromě toho taktéž jedním z největších lázeňských komplexů Evropy s nejteplejšími termálními prameny v Széchenyi. A když vyjde počasí, je všude okolo na co se dívat.
 

Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat