neděle 3. července 2022

3 perly Beneluxu a tipy, co tam procestovat

0


 

Po dlouhé pauze jsem se rozhodl tohle léto opravdu co nejvíce věnovat cestování. Připadá mi, že lidé, kteří by rádi cestovali, jej často odkládají kvůli vysokým výdajům. Ani já nedisponuji vysokým budgetem, ale jak tak rád filozofuju o životě a čase, znovu mě přepadla myšlenka, že čekat na důchod, až někdy možná splatím hypotéku, je vlastně ztráta času. Šetření na hypotéku tak zase chvíli počká a investuju trochu do přítomnosti, abych se měl v budoucnosti kam obracet a z čeho těžit trochu té radosti. Tentokrát jsem se vydal na cestu po Beneluxu – oblasti složené ze tří evropských center; Lucemburska, Belgie a Nizozemska.



1) Lucembursko


První zastávkou byl Lucemburk, hlavní město Lucemburska, neboli Lucemburského velkovévodství. Celé město je protkáno malebnými hradbami, zelení a promenádami podél řeky Alzette. Město se díky svému údolí dělí na horní a dolní. Heutte Ville, Horní město, nabízí k návštěvě Velkovévoského paláce nebo náměstí Place d'Armes. Do Dolního města můžeme sejít hradbami nebo se svézt výtahem, který je přímo ve skále. Lucemburk je mimo jiné také známý svou katedrálou Notre Dame, kde jsou uloženy ostatky Jana Lucemburského.

 




2) Belgie


Při návštěvě Belgie nelze opomenout hlavní město evropského dění – Brusel. Musím upřímně říct, že jsem asi neviděl krásnější náměstí, než je právě Grande Place v Bruselu. Možná i proto se počítá mezi památky UNESCO. Náměstí se jednoduše nevejde do objektivu, jeho atmosféra se musí zažít, zejména když stojíte uprostřed a otáčíte se kolem malebných měšťanských budov.

 



 

Tohle je radnice ve stylu vlámské gotiky. V Bruselu je toho k vidění ale mnohem víc. Rušné velkoměsto nabízí krásnou architekturu na každém kroku, odpočinout si lze v opečovávaných parcích. Zapomenout se nesmí třeba na jednu z nejstarších nákupních pasáží v Evropě, Galerii sv. Huberta. V malebných a živých uličkách jsou nejrůznější ozdobné prvky, fontány, barevná kola, květinové výzdoby a další nápadité dekorace. Jedna z nejslavnějších je třeba fontánka Čurajícího chlapečka. A nezapomeňte na fotku s obligátním Atomiem.




Brusel nabízí třeba Katedrálu svatého Michala a Guduly, operu či královský palác. Můžete narazit i na domy s komiksovými obrazy, protějšek chlapečka Čurající holčičku nebo na ulici plnou rybářských restaurací. Belgie, to však není jenom Brusel. Rozhodně doporučuji navštívit také další města. My jsme například přespávali v Antverpách, kde je k vidění úžasný přístav, ale samotné centrum je živé, moderní i historické s památkami na každém kroku.

 



Za nejkrásnější města Belgie rozhodně považuji Gent a Bruggy. V Gentu je například katedrála sv. Bavona, impozantní zvonice a radnice, ale mně se nejvíce líbilo procházet se kolem řeky, jíž lemovaly typické belgické domečky, křivoučké a namačkané jeden na druhém.

 



Bruggám se přezdívá Benátky severu. Je to krásné městečko plné vodních kanálů, kde se můžete projet na lodičkách. Najdete tady historické náměstí Markt plné štítových domů jako z pohádky nebo baziliku Svaté krve, která je pojmenovaná podle ampulky, jež údajně obsahuje krev samotného Ježíše. Jakou měl krevní skupinu, jsem se ale nedozvěděl. V gotickém kostele je pak sousoší Madony z bílého mramoru, jedno z Michelangelových děl.

 



3) Nizozemsko


Z Belgie jsme pokračovali na návštěvu Nizozemska. První zastávka byla v obrovském přístavním městě Rotterdamu. Město je plné novodobé a moderní architektury, člověk se zde cítí opravdu jako ve velké metropoli plné mrakodrapů, skleněných budov a odvážných ocelových architektonických prvků. Zaujala mě například budova tržnice Markthal nebo podivné krychlové domky s okny na podlahách. Doporučuji vylézt na věž Euromast, odkud je výhled na celé město. Město leží de facto na vodě.



 

 

Pokud si chcete odpočinout, opravdu vřele doporučuji zastavit se ještě na předměstí Haagu na pláži v Scheveningenu. Měli jsme štěstí, navečer tam nikdo nebyl a krásnou písčitou pláž jako z pohlednice jsme měli pro sebe. Nedalo mi to a musel jsem se vykoupat v moři, i když měla voda 16 stupňů – ale venkovní teplota byla kolem 27. Takové počasí prý není pro Belgii typické, často tam prší. Horizont Scheveningenu zdobí mimo jiné obrovské ruské kolo na dlouhém dřevěném molu, okolo jsou nejrůznější atrakce a tržnice.

 




 
Samotný Haag je ale také město, které rozhodně stojí za návštěvu. Haag je známý především díky mezinárodnímu soudnímu tribunálu, ale nabízí toho mnohem víc. Je tady moc hezké sídlo vlády, kterému se říká Binnenhof, kostel královské rodiny Grote Kerk, ale nejpohodovější je stejně jen tak se procházet malebnými uličkami, nasávat atmosféru nebo se posadit do jedné z kaváren a odpočívat. Lidé jsou tu přátelští, otevření a mají rádi pivo.
 
 



Kdo se chce nabažit nizozemského venkova, nesmí opomenout návštěvu populárního skanzenu Zaansche Schans. Zde jsou k vidění typické nizozemské větrné mlýny a venkovská stavení. Uvnitř mlýnů kolem jezera najdete například sýrárnu, kavárničky s horkou čokoládou nebo výrobnu dřeváků. Kolem se pasou krávy, lidé chodí v tradičních kostýmech a celkově tady panuje vesnická atmosféra.

 


A co by to bylo za návštěvu Nizozemska, kdyby se nezakončila hlavním městem plným neřesti, Amsterdamem. Město, kde lidé kouří na ulicích marihuanu, ve výlohách u červených luceren na vás mávají prostitutky a davy opilců pokřikují v hospodách, ale všechno to vypadá hezky, když je to zaobalené v historickém hávu a všude jsou grachty, ty nejtypičtější vodní kanály. Najdete zde ale i oázy klidu, například v bekináži Beginjhof, kde se nachází nejstarší domeček. Prohlídku si asi nejlépe užijete na lodičkách. Nebudou vás tolik bolet nohy a s více než hodinovou plavbou spatříte vše důležité, od zvedacích mostků, přístavu, barevných výzdob, hausbótů až po dům Anny Frankové, ultramoderní stavby, nejluxusnější hotely a květinové výzdoby.


Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat