čtvrtek 5. dubna 2018

Jak se stát blogerem a proč začít blogovat

5

Výhodou i nevýhodou dnešní občanské žurnalistiky se stává skutečnost, že na internetu může publikovat každý, kdo ovládá základní práci s textovým editorem. Už jsou dávno pryč doby, kdy bylo nutné znát nejrůznější programovací jazyky a založit blog pod vlastní doménou trvalo mnohem déle než pár minut, než jak je tomu dnes. 


Proč zakládat blog


Většina blogů slouží jako sbírka úvah samotného autora, ale existují také blogy firemní, které vám mohou vydělat i nějaké ty kačky, když se to píše správně. Základní motivací pro psaní blogu by ale neměly být peníze, protože v takovém případě se blog určitě nestane úspěšným. Osobně beru blog jako místo, kde se může člověk prezentovat a určitým způsobem realizovat, sdílet svoje myšlenky se světem a přilákat stejně smýšlející čtenáře. Pro milovníky psaného slova tak blog může sloužit nejen jako místo, kde mohou ventilovat svoje názory a získávat zpětnou vazbu, ale také jako propagace vedlejších produktů.

Vždycky jsem si přál být spisovatelem a blogování je skvělý nástroj, jak mohu své knížky zpřístupnit veřejnosti a případně je více zviditelnit a dostat mezi lidi. Věřím tomu, že každý z nás má něco, co ho baví. Ať už to je cestování, hudba, móda, knihy nebo třeba rybolov; je úplně jedno, jak úzký okruh vašeho koníčka je. Pokud budou vaše články kvalitní, své čtenáře a komunitu si vždycky najdou. Hlavní důvod, proč bych doporučil založit si blog, je tedy prezentovat nějaký svůj zájem, díky čemuž můžete inspirovat či motivovat ostatní k tomu samému.
 

Jak si založit blog


Technické znalosti již nejsou pro založení blogu důležité. Osobně publikuji na Blogger.cz od Google, který má velice intuitivní redakční systém, a pokud jste detailisté jako já, není až tak těžké přizpůsobit si všechno podle sebe – nabízí se škála pěkných univerzálních šablon, ale na internetu můžete postahovat tisíce a tisíce dalších podle svého vkusu, a dále je upravovat. Blogger nabízí v základní verzi adresu typu mojeadresa.blogspot.cz/.com, nicméně dokáže převést celý blog na vámi zakoupenou doménu prvního řádu, jako to mám třeba já.

Nebojte se žádných astronomických investic. Dobrá doména vás dnes vyjde klidně i jen do 150,- Kč za rok.

Dalším skvělým a pravděpodobně nejpoužívanějším systémem je WordPress, který vám ovšem nenabídne vlastní hosting – tedy místo, kam svůj blog ukládáte. Proto jej doporučuji pro zkušenější uživatele, nicméně pokud to zvládáte, díky WordPressu získáte nejspíš ještě mnohem více funkcí než na Bloggeru. Nevím však, jak je to s upřednostňováním Google vyhledávače, který je také důležitý pro to, aby se při vyhledávání vaše články zobrazily v horních pozicích.

U dalších blogovacích služeb se obvykle vyskytuje pevně daná šablona nebo se zobrazují reklamy, které byste na svém blogu nemuseli chtít a které především nevydělávají vám. Dalšími službami pro rychlé psaní jsou například Webnode.cz nebo Estranky.cz, dříve to byl také Blog.cz. Na blogovacích serverech obvykle najdete návody, jak přesně postupovat při tvorbě blogu a publikování příspěvků, proto není třeba žádných detailních tutoriálů. Dnes už se jako blogy využívají zkrátka sociální sítě.


Ještě než si blog založíte


Vidina blogu je zprvu krásná, ale drtivá většina blogerů se vůbec neuchytí a hodně brzy s tím sekne. Pravda je, že psát blog je dřina, a mnohem větší, než se může na první pohled zdát. Měli byste mít vždycky co říct, umět česky a mít alespoň nějaký cit pro design a formátování textu. Ještě než začnete zakládat blog, je třeba si položit některé důležité otázky, které mu dají jasnou formu:

  • Dokážete pravidelně publikovat články, alespoň jednou týdně?
  • Máte trpělivost psát, i když velice dlouhou dobu neuvidíte výsledky ani žádnou zpětnou vazbu?
  • Dokážete se orientovat v základech marketingu, v sociálních sítích či sdílení?
  • Má váš blog jasně dané téma a jasně zaměřenou cílovou skupinu?
  • Chcete psát jen pro sebe, nebo vaše články něco předají i čtenářům?
  • Proč blog zakládáte a jaký je váš cíl?

Pokud dokážete na tyto otázky odhodlaně odpovědět, stačí už jen vymyslet jméno pro vaši webovou prezentaci, a hurá na věc! Ovšem i výběr samotného jména je dost ošemetný. Jméno blogu by mělo odrážet něco, co se na blogu objevuje, a nemělo by být příliš složité. To se může zdát samozřejmé, ale nezapomínejte na to, že ty nejlepší názvy už jsou zabrané, proto je třeba vymyslet něco vskutku originálního.
 

Několik tipů pro úspěšné blogování


Abyste byli ve svém blogování úspěšní, asi je dobré znát několik zásad, s nimiž by se mělo počítat. Budu hovořit z vlastních zkušeností, ale co jsem se ohlížel po obdobných článcích na internetu, jde vesměs o obecně platné normy, které radí i ti největší světoví blogeři.

  • Udržujte konzistentní obsah, abyste získávali loajální fanoušky; držte se tématu blogu
  • Udržujte stejnou formu: styl nadpisů, první řádky v perexu, podobný styl psaní
  • Pište články, ze kterých si vaši čtenáři mohou něco odnést, nikoli jen výkřiky do tmy
  • Buďte věrní svým fanouškům, odpovídejte na všechny komentáře a zprávy
  • Publikujte pravidelně alespoň jednou týdně, a nejlépe vždy ve stejný čas
  • Spojte blog se sociálními sítěmi a sdílejte své obsahy pro větší dosah
  • Pište lákavé nadpisy, ale nikoli jen na efekt
  • Vytvořte přehlednou strukturu a design, na který jsou uživatelé zvyklí i z jiných stránek, nic se nemá přehánět (každý blog by například měl mít sekci O mně a Kontakt)
  • Zaměřte se více na kvalitu než na čísla, pravá hodnota se buduje, nikoli vynucuje
  • Zkuste si vybudovat značku
  • Vložte do svých článků svoji osobnost, zkušenosti a buďte autentičtí a upřímní

Věřím, že ten nejlepší blogerský obsah vychází z osobitosti samotného blogera. Nemá cenu se snažit zavděčovat všem nebo všem svůj blog předhazovat. Člověk, který píše pro radost a nikoliv jen pro nějaký úspěch, nemusí mít nutně davy fanoušků, ale může si říct, že odvedl takovou práci, za kterou se může hrdě postavit, protože odráží něco z jeho samého. 
 

Co vám blog přinese


Nedávno jsem v jednom krátkém rozhovoru odpovídal na otázku, co mi blog vlastně za svou dobu provozu přinesl. Blogování pro mě funguje jako osobní terapie, kdy můžu sdílet svoji životní filozofii s ostatními, aniž bych ji musel mlčky držet v sobě. Díky blogu jsem mnohem více otevřenějším člověkem a přestal jsem se bát veřejně prohlašovat to, co si doopravdy myslím. A navíc to může být zábava a odpočinková aktivita!

Když budete v blogování opravdu dobří, věřím, že je to skvělý způsob, jak se zviditelnit, a v tom nejlepším případě vám vaše články pomohou i vybudovat nějakou kariéru. Zabere to mnoho úsilí a času a kolikrát si třeba povíte sami pro sebe, že to snad ani nemá cenu, ale trpělivost přináší růže.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

5 komentářů:

  1. Skvělé rady. :)
    Můj problém je se zveřejňováním, nezveřejňuji články třeba jednou týdně, ale někdy je to jednou za 14 dní, někdy každý týden, občas několikrát do týdně. Ne vždy je chuť psát a blog mám pro radost a nechce se mi psát jen z donucení, aby na blogu něco bylo, proto píši, jak se mi zrovna zachce. :)
    Další je určité téma, zaměřuji se na různé věci, které se míhají v mém životě, ať už je to cestování, seriály, knihy nebo filmy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně že Tě to baví přeci, to je myslím hlavní pohon pro všechno :-)

      Vymazat
  2. Skvelý článok. Začínajúcim blogerom to môže pomôcť. Ja som sa nikdy nevzdala, pretože písanie je celý môj život. Rovnako ako môj blog. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, že je článek přínosem, a moc fandím každému, kdo miluje blogování, tak to má být. Děkuji za komentář, zdraví Jerry! :-)

      Vymazat
  3. Mám blog na infoblog.cz, dá se použít k blogování, nebo mám vytvořit blog na jiných stránkách?

    OdpovědětVymazat