pátek 10. listopadu 2017

12 filmů, které mi změnily pohled na svět

1

V dnešním článku bych se s vámi chtěl podělit o své oblíbené filmy, které mi nějakým způsobem ukázaly nové způsoby, jak se dívat na svět nebo na určitou problematiku. Většina z nich je mysteriózních, psychologických nebo přesahujících běžné standardy filmového průmyslu, proto jsou to filmy spíše pro opravdové nadšence. Některé z těchto filmů jsou natolik kontroverzní, že mají buď naprosté odpůrce, nebo jsou naopak vychvalovány do nebes. Já ovšem miluju filmy, které dokážou přinést něco nového a neotřelého, pomáhaly mi také v inpiraci k mému psaní.

Melancholia

Jde o film kontroverzního režiséra Larse von Triera, který nás uvádí do střetu komorního dramatu ženy, která má zvláštně depresivní pohled na svět a její deprese se dostává pod kůži, společně s nadcházejícím koncem světa. Ano, na svět se řítí neznámé těleso, které má zničit naší planetu, a to vše sledujeme očima žen, které se srovnávají se svou vlastní psychikou.


matka!

Film Darrena Aronofskyho vzbudil protichůdné reakce, ale já si nemohu pomoci – je to skutečně něco naprosto nevídaného a originálního! Hvězdní herci jako Jennifer Lawrence, Ed Harris nebo Michelle Pfeiffer předvádí psychologickou alegorii na nejznámější knihu lidstva v prostředí jediného domu s šokujícími zvraty. Od Darrena Aronofskyho doporučuji také skvělý film Černá labuť.


Pan Nikdo

Představte si, že stojíte před jedním z nejtěžších rozhodnutích a víte, že výsledek ovlivní celý váš dosavadní život. Jenže nevíte, jak se máte rozhodnou, a tak žijete svůj život ve třech různých rovinách alternativní reality. V roce 2092 je Mars prázdninovým rezortem a Nemo Nobody 117letý muž, který je posledním smrtelníkem v době, kdy díky vědeckým poznatkům už nikdo neumírá. Na smrtelné posteli Nemo vzpomíná na své tři životy, které možná prožil se třemi různými ženami.


Kontakt

Tento známý scifi film možná znáte, není ani tolik kontrovezní, až na pár zajímavých otázek ohledně toho, co by se stalo s náboženstvím, kdyby nás navštívila mimozemská civilizace. Zvláštností na tomto filmu je naprosto jiný pohled na mimozemské civilizace tak, jak nám je Hollywood neustále předkládá. Nečekejte žádný horor ani vetřelce, ale slušně vygradované scifi drama, které ukazuje nový pohled na vesmír. Pokud máte rádi scifi v rámci uvěřitelnosti, doporučuji ještě Gravitaci.


Volání netvora: Příběh života

Na první pohled jde o pohádkový příběh, který má ale naproto nevšední přesah do dospěláckého světa. Jde o příběh zhoubné nemoci vyprávěný za pomocí moudrého stromu, který má tak trochu nevšední názory na perspektivu našeho světa.


Another Earth

Co by se stalo, kdyby se na obloze objevila další Země? Jací lidé na ní žijí, kdo se tam poletí podívat, jaký vliv to bude mít na naši planetu? Rhoda Williams (Brit Marling), inteligentní mladá žena, jež byla přijata do speciálního astrofyzického programu MIT, sní o tom, že prozkoumá vesmír. Geniální skladatel, John Burroughs, právě ve své profesi dosáhl vrcholu a brzy se mu má narodit druhé dítě. V předvečer objevu duplikátu Země se stane tragédie a životy těch dvou se neoddělitelně propojí...



Donnie Darko

Je těžké popsat tento film, proto zde využiju oficiální anotace: Někdo by si mohl myslet, že Donnie Darko je typický puberťák. Jenže Donnie je zklamaný kluk, trpící vizemi o obrovském králíkovi, který se ho snaží dostat pod svůj zničující vliv. Aby tomu zabránil, dopustí se činů, které ho přivedou až na psychoterapii. Přežije nesnáze středoškolského života i lásky a unikne bizarní smrti, která mu hrozí při pádu motoru z letadla. Donnie bojuje se svými démony, v přeneseném i skutečném slova smyslu, a prožívá příběhy, související s putováním v čase, s fundamentalistickými guru, osudem i machinacemi s vesmírem.


Ona

Tento film se odehrává v budoucnosti, kde má každý svou počítačovou asistentku nebo asistenta. Co se může přihodit, když je počítačová technologie natolik vyspělá, že dokáže prozkoumat lidské emoce a působit jako reálná bytost, která je schopna prožívat lásku?


Americká krása

Zvláštně laděný psychologický snímek ukazuje životy pod povrchem. Na první pohled jsou Burnhamovi šťastnou rodinou, jejíž život je zalit sluncem. Pohodlný dům, auto kvalitní značky, půvabná dospívající dcera, studující na správné škole, rodiče úspěšní ve svém povolání. Nikdo se tedy nediví, že paní Burnhamová je věčně samý úsměv - alespoň na veřejnosti. Ve skutečnosti je ale všechno jinak.


Atlas mraků

Velkofilm, který se odehrává v několika časových rovinách a několika žánrech, pojednává o tom, jak je minulost, přítomnost i budoucnost vzájemně propojená, a jak se vlastně nic neděje úplnou náhodou. Filmová adaptace románu Davida Mitchella vypráví šest žánrově odlišných příběhů, které se odehrávají v různých časech a na různých místech od začátku 19. století až po postapokalytickou budoucnost. Film zobrazuje myšlenku kontinuální propojenosti našeho bytí a především našich činů napříč časem a prostorem, kde všechno má svoji příčinu i následek, smysl, kde se vrahova duše promění ve velkého hrdinu a kde jediný laskavý skutek v přítomnosti vyvolá revoluci v daleké budoucnosti.


Matrix

Matrix se tváří jako ten nejprofláklejší akční film, jde ale o neskutečně filozofické dílo, které se zaměřuje na samotnou podstatu života, tedy i na to, zda to, co jako lidé vnímáme, není jen pouhá iluze, kterou si máme vysnít. Představte si, že vaše realita je jen iluzí a vaše nejtemnější noční můry jsou ve skutečnosti pravdivé. Představte si, že vaše současnost je vlastně minulostí a to budoucí se děje právě teď. Když si to dokážete představit, potom se budete cítit jako hrdina snímku Matrix Thomas Anderson.


Fontána


Fontána je příběhem o dlouhé životní cestě muže, který se rozhodl postavit osudu a svést s ním věčný boj o záchranu milované ženy. Jeho epická cesta začíná v 16. století ve Španělsku, kde se jako dobyvatel Tomas  vydává hledat Fontánu mládí – legendární artefakt, jenž údajně nese dar věčného života. Jako současný vědec Tommy Creo se zoufale snaží nalézt lék na rakovinu, na kterou umírá jeho milovaná žena Isabel. A jako poutník vesmírem Tom z 26. století začíná během cesty konečně rozumět tajemstvím, která jej sužovala po celé tisíciletí.

Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

1 komentář:

  1. Milý Jerry, Děkuji za typy, a pokud jsi ho ještě neviděl tak já ti doporučuji film "Přežijí jen milenci" https://g.co/kgs/HZSjR5 .. Wčelka

    OdpovědětVymazat