neděle 8. října 2023

Více než 11 míst, které rozhodně navštívit ve Švýcarsku

0


 

Pokud existuje nebe, myslím, že by mělo podobu krajiny, jež se rozléhá kolem Matterhornu. Vydat se za švýcarskými horskými velikány byl dlouhou dobu můj nesplněný sen. Země jako Švýcarsko, byť není tak daleko a nachází se ve středu Evropy, není známá pro low-cost cestování. Dvě pivka si tam pod 200 Kč v přepočtu nedáte a nejspíš se vyhnete i jakýmkoliv suvenýrům. Přesto se nám podařilo přes cestovku najít autobusový zájezd, s nímž jsme projeli skoro celou zemi a vešli se cca do 18 tisíc. Ale pojďme se postupně ohlédnout za tím, co tahle krásná země nabízí.



1) Rýnský vodopád


Pokud k Rýnskému vodopádu zamíříte v ranních hodinách s dostatečným předstihem před oficiálním otevřením, můžete je vidět bez davů lidí a ještě k tomu zadarmo. Tenhle pohled se opravdu vyplatí. Kolem vodopádů vedou malebné cestičky podél okolních skalek a na vyhlídkách to vypadá, jako byste stáli přímo uprostřed řeky Rýn. Stanete se součástí uhrančívého vodního proudu. Rýnský vodopád, známý celosvětově jako Rhine Falls, vznikl v důsledku posunů ledovců během doby ledové. Tato oblast byla vytvořena erozí, která postupně vytvořila tuto ohromující vodní scénu. Dosahuje šířky přibližně 150 metrů.







2) Curych


Cestou od Rýnských vodopádů určitě nesmíte opomenout Curych. Je to největší město Švýcarska a je jedním z předních finančních center světa. Město je domovem mnoha bank, pojišťovacích společností a mezinárodních korporací, což ho činí důležitým hráčem v globálním ekonomickém systému. V centru města se nachází slavná hodinová věž Grossmünster, která je jednou z ikonických památek Curychu. Leží u břehů krásného jezera Zürich. Toto jezero nabízí možnosti k rekreačním aktivitám, jako je plavání, plachtění a procházky podél promenády. My jsme si sedli na zdejší náplavku a skamarádili se s hejnem labutí.

 

 


 


3) Luzern


Ještě kousek od Curychu se nachází Lucern. Lucern je proslulý svými Kapellbrücke, což jsou dřevěné stavby, které spojují části města přes řeku Reuss. Jsou to jedny z nejcharakterističtějších památek města a je skvělý pocit se po nich procházet. Lucern je také domovem slavného Lvího pomníku, který připomíná švýcarské gardisty, kteří zahynuli během francouzské revoluce. Tato socha lvů vytesaných ve skále je považována za jednu z nejznámějších vojenských památek na světě. Město hostí také každoroční mezinárodní hudební festival, známý jako Lucerne Festival.

 


 

4) Chateau du Chillon

 

Hrad Chateau du Chillon má bohatou historii sahající až do 12. století. Nachází se na malém ostrůvku na břehu Ženevského jezera a sloužil jako vojenská pevnost a královská rezidence. Jeho význam spočíval v jeho strategické poloze na obchodní cestě mezi severní a jižní Evropou. Zámek byl postaven na skále a částečně obklopen vodou, což mu dodávalo obranný charakter. Je nejznámější díky legendární postavě, která v něm strávila několik nešťastných let: francouzský básník Lord Byron. Byron napsal slavnou báseň s názvem "The Prisoner of Chillon" (Vězeň na Chillonu) inspirovanou osudem skutečného vězně, Françoise Bonivarda, který byl vězněn v podzemním vězení zámku.
 
 

 
U hradu se ještě na chvilku zastavím, protože se odsud rozprostírala nádherná švýcarská krajina kolem Ženevského jezera. Všude jsou mola a oku lahodící promenády, nejrůznější květinové záhony všech barev a sochařské umění. Ale ty hory odrážející se ve vodě, to je prostě nádhera, nemyslíte?
 



5) Lodí z Montreux do Vevey a Lausanne



Montreux je idylické místo a je nejlépe známé díky svému letnímu hudebnímu festivalu, Montreux Jazz Festival, který každoročně přiláká hudebníky a fanoušky z celého světa. Město se pyšní nádhernými promenádami, luxusními hotely a výbornými restauracemi, které nabízejí nejen lahodné pokrmy, ale také panoramatické výhledy na jezero a hory. Všichni se zde fotí u sochy Freddieho Mercuryho, který sem rád jezdíval.
 



 
Vevey je dalším klenotem na břehu Ženevského jezera a nachází se jen kousíček od Montreux. Do Vevey se určitě dopravte lodí, můžete se kochat krásnou krajinou přímo z jezera. Jedním z hlavních symbolů Vevey je pomník Charlieho Chaplina, slavného komika a filmového herce, který zde strávil pozdější část svého života. Chaplinova vila, známá jako "Le Manoir de Ban", byla přeměněna na muzeum a připomíná jeho dílo a životní příběh. Další ikonickou atrakcí ve městě je tržiště, které se koná každý den na náměstí Grande Place. Pro důkaz kulinářského umění jsou tu příbory i ve vodě.
 


 

A třetí návštěvní spot je Lausanne, jež je domovem třeba firmy Nestlé nebo Mezinárodního olympijského výboru (MOV), má obecně bohatou historii spojenou s olympijským hnutím. Nejnavštěvovanější je však zdejší lausannská katedrála, která je nepřehlédnutelnou dominantou města. Katedrála nabízí nádhernou architekturu a výhledy na město z jejích věží. Uvnitř můžete obdivovat vzácné vitráže, vytvářejí úžasné barevné odrazy všude po stěnách i podlahách. A jeden hezký výhled z katedrály se nabízí přímo před ní, s typickými červenými stříškami všude okolo.


 


 


6) Zermatt a Matterhorn


Jak už jsem naznačil v úvodu, právě návštěva hor kolem Matterhornu na mě zapůsobila nejvíc. Vzpomněl jsem si na všemožné tapety na plochách počítače, které pocházejí právě odsud. U téhle hrdé hory se člověk cítí jako v pohádce. Zermatt, malebné švýcarské město, ležící v údolí u úpatí Matterhornu, patří k nejoblíbenějším destinacím pro lyžaře, horolezce a milovníky přírody z celého světa. Matterhorn, který dosahuje výšky 4 478 metrů nad mořem, je ikonickým vrcholem, který zaujímá výjimečné místo ve světové horolezecké historii. Svojí pyramidovou špicí a strmými stěnami láká do Zermattu nespočet dobrodruhů a horolezců. První úspěšný výstup na Matterhorn se uskutečnil v roce 1865.
 
 

 


Hory kolem Matterhornu, majestátního vrcholu, lákají k dobrodružství, hikingu a procházkám kolem jezer a pastvin s ovcemi. Tahle nebeská krajina se mi vryla do paměti navždycky, vracím se k ní, když mám melancholickou náladu, protože mi připomíná, jak dokáže být svět nádherný. Když stojíte pod svahy matterhornského vrcholu a jste obklopeni dalšími majestátními horami celého Matterhornského údolí, cítíte se jako malý, nepatrný kousek v přírodě, zjišťujete, jak vzácné je něco takového zažít. Děkuji, vesmíre, že jsi mi dovolil tohle vidět.

 




 

7) Jungfraujoch


V srdci Švýcarských Alp ještě zůstaneme. V regionu Berner Oberland leží další nezapomenutelné místečko - Jungfraujoch. Tato evropská vyvýšenina, často označovaná jako "střecha světa", představuje jedinečnou kombinaci ohromujících horských scenérií, sněhových vrcholů a mrazivé krásy. Cesta na Jungfraujoch je dobrodružstvím sama o sobě. Začínáte v údolní stanici Interlaken, odkud se vydáváte vlakem Jungfraubahn na svůj náročný výstup. Vlak projíždí skalnatými údolími, tunely a kolem horských vodopádů, dávaje vám možnost ochutnat přírodu v celé její kráse. Během cesty budete stoupat až do výšky přes 3400 metrů nad mořem.




 

Návštěvníci si také mohou prohlédnout obří ledovce, které se rozkládají pod jejich nohama, skrze skleněnou vyhlídku. Na Jungfraujochu se nachází vědecká stanice Sphinx a interaktivní muzeum. Stanice Sphinx nabízí návštěvníkům možnost výhledu z nejvyššího bodu, který je přístupný veřejnosti, a navíc je zde meteorologická stanice sledující počasí a klima. Interaktivní muzeum vám umožní prohlédnout si historii a výzkum, který zde probíhá, projdete ledovou jeskyní s úžasnými ledovými sochami a zároveň se dozvíte mnoho zajímavostí o Alpách, glaciologi a ekosystémech této vysokohorské oblasti, jsou zde například informace o zahynulých horolezcích. A tady ještě pár fotek z cesty kolem těchto hor s ledovými čepicemi i v parném létě.
 
 

 


 

8) Ženeva

 

Už jsem psal o Ženevském jezeře, ale nemůžeme zapomenout také na samotnou Ženevu. Ženeva je nejen krásné město, ale také centrum mezinárodní diplomacie. Město je sídlem mnoha mezinárodních organizací, včetně sídla OSN a Červeného kříže. Návštěvníci mohou navštívit mnoho mezinárodních institucí a muzeí, které představují důležitost Ženevy ve světových záležitostech. Historický střed města Ženevy, známý jako "Vieille Ville", je jako cesta do minulosti. Zde najdete úzké dlážděné uličky, historické stavby a náměstí plné kaváren a butiků. Symbolickým místem je i katedrála Saint-Pierre, která nabízí úchvatné výhledy na město z jejích věží. Nás ale stejně nejvíc zaujal obří ikonický vodotrysk, můžete jít až přímo pod něj. A nezapomeňte zajít na pláž a v jezeře se vykoupat!

 


 

9) Gruyeres a Fribourg

 

Gruyères, malé švýcarské městečko, které leží v nádherném horském prostředí v oblasti Fribourg, je skvostem středověké architektury a kulturního bohatství. Toto malebné město je známé po celém světě díky svému výjimečnému sýru a nádhernému hradu, který korunuje kopci nad městem. Ve Fribourgu je zase dominantou města katedrála Saint-Nicolas, monumentální gotický kostel s úchvatnou architekturou a impozantními výhledy na město.

 


10) Bern

 

Bern, hlavní město Švýcarska, je jedním z nejkrásnějších a nejhistoričtějších měst v Evropě. Leží na břehu řeky Aary v centru země. Bern má kouzlo středověkého města, s úzkými uličkami, historickými budovami a bohatou kulturní scénou. Připojte se k nám na cestě do Bernu a objevte jeho jedinečné pohledy na historii, umění a moderní život ve Švýcarsku.

 

 

 

 

Historické jádro Bernu, které bylo zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO, mě úplně uchvátilo. Já jsem totiž původně od Bernu nic moc nečekal, ale doopravdy mě překvapilo, jak pohádkově se všemi svými podloubími působí. Dominuje mu množství středověkých budov s charakteristickými arkádami a kašnami. Hlavním náměstím je Bundesplatz, na kterém najdete budovu švýcarského parlamentu (Bundeshaus) s výraznou kupolí. Bern má mimo jiné také svůj vlastní orloj, ale na ten pražský naštěstí ještě nemá!



 

 

Při hezkém počasí, když projdete kolem zahrady se známými bernskými medvědy (jsou tam dva velcí medvědi a dva malí medvídci), je úplně nejlepší pocit sednout si ke břehu řeky a jen tak si máchat nohy. V celkem silném proudu se zde lidé s plováky nechávají dobrovolně unášet a užívají si atmosféru tohohle bohatého, přesto historicky působícího města. Ve Švýcarsku se mi ze všech měst právě Bern zalíbil nejvíc a rád bych se sem někdy vrátil a strávil tady víc času. Tak třeba zase někdy, Berne!




 

11) Basilej


Naše poslední švýcarská zastávka byla v Basileji. Basilej je známá svým bohatým uměleckým dědictvím. Známá Fondation Beyeler, umělecká galerie navržená slavným architektem Renzem Pianem, je domovem důležitých děl od umělců, jako je Pablo Picasso, Claude Monet a Vincent van Gogh. Kunstmuseum, jedno z nejstarších uměleckých muzeí na světě, má další významné sbírky evropského umění a hostí dočasné výstavy. Přes řeku nemusíte po mostě, za dvě eura vás svezou i na voru, to byl pěkný zážitek na konec.



Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat