pátek 21. října 2022

6 nejen přírodních krás Slovinska, která musíte navštívit

0

 

 

Vděčnost být. Tak by se dal charakterizovat pocit, když jsem se na přelomu léta a podzimu procházel po slovinských horách, v lesích mezi barevným listím a promenádoval se okolo krystalicky čistých jezer. Stále častěji si uvědomuji, že malé a tak trochu opomíjené země mě překvapují nejvíc. Slovinsko je malá země, menší než ta naše, ale nabízí krásy, které opravdu nejsou nikde jinde.

 


1) Bohinjské jezero a vodopády Savica


Hladiny jezer jsou přírodními dominantami malebného Slovinska. Reflektují se v nich vrcholky Julských Alp. Bohinjské jezero leží přímo uprostřed hor a neruší jej žádná turistická výstavba. Čarokrásná příroda vybízí k dobíjení baterek, těch psychických, a působí jako balzám na duši. Nabízí na chvíli vypnout a pokochat se něčím, co nám krásný svět nabízí. Bohinjské jezero napájí také vodopády Savica, vytvářejí několik proudů skrze kamenité hory a hledají si cestičky a tunely.

 


 

 

 

2) Vogel


Jeden z nejhezčích výhledů si však každý cestovatel užije při cestě na vrchol Vogel. Je odsud také výhled na nejvyšší horu pohoří Triglav. Tam nás vyvezla lanovka s panoramatickým výhledem, který asi není pro slabší povahy, ale já jsem si jízdu užíval.

 

 

 

 

3) Bled

 

Ikonickým jezerem, tím, které vídáme na tapetách, je však jezero Bled. Bledu se přezdívá výstavní skříň Slovinska a hned poznáte proč. Je zde malý ostrůvek a typický kostelík, kam člověk může vyplout na lodičkách. My jsme se však rozhodli spíše procházet kolem tohoto lázeňského centra, sednout si do kavárny s výhledem a ochutnat slovinský dezert zvaný Kremšnita. A abychom si užili výhled na celý Bled, vydali jsme se na vyhlídku na Bledský hrad, který na nás majestátně vyhlížel z vrcholku skály.

 


 

 

 

 

 

 

 


 

4) Postojna ve Slovinském krasu


Slovinsko nabízí asi nejkrásnější jeskynní komplex, který jsem kdy viděl. Celé slovinskou nabízí prý až 7,5 tisíce jeskyní, pod vašima nohama existují celá podzemní království všelijak propojené mezi sebou tajnými tunely a oplývajícími nádhernými stalaktity, stalagmity a stalgnáty. Perlou Sovinského krasu jsou jeskyně Postojna, která je tak rozlehlá, že se v ní jezdí podzemním vláčkem. Už to samo je zážitkem, na který se nezapomíná. Fotky z jeskyní přidávat nemá cenu, tohle se musí zažít!
 
 

5) Predjamský hrad


Hrad byl postaven na konci údolí, kde se potok Lokva noří pod 123 m vysokou skálu. Stojí pod velkým převisem této skály u vstupu do jeskynního systému a tato poloha mu dala také jméno (jama – jeskyně, tedy hrad před jeskyní). Skládá se ze dvou částí. Vnější část hradu se nachází v tzv. předjeskynní oblasti. Druhá část je vytesána do skály. Tyto dva objekty jsou jen odděleny jakousi kulisou, za níž se nachází hradní dvůr, jehož návštěva v každém ještě více umocní pocit majestátnosti.
 
 


6) Lublaň


Hlavní město Slovinska mě mile překvapilo. Nebyly zde žádné přelidněné ulice lidí, šlo o poklidné procházky pěknými uličkami, náměstími a parky. Jmenuji například Slovinskou ulici, náměstí Prešernov s barokním kostelem nebo Dračí most. Na celé město je asi nejlepší výhled z Lublaňského hradu na kopci, kam se lze vydat pěšky, ale i zubačkou.  





Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat