pondělí 16. listopadu 2020

Co je Movember aneb proč pěstuji knír

0
 

Movember a Nadační fond Muži proti rakovině je podle mě chytrý a zároveň zábavný způsob, jakým lze přiblížit téma rakoviny varlat či prostaty. Jako charitativní a genderově zaměřená akce se pořádá vždy v listopadu, z překladu mo- od australské zkratky slova moustache (knír) a november (listopad). Pravidla jsou jednoduchá, stačí si pěstovat knírek a tím šířit povědomí o jedné z nejčastějších příčin úmrtí mezi mladými muži, kterému může zamezit jednoduchá prevence.
 
 

Rakovina jako ošemetné téma


Rakovina nepatří mezi každodenní témata, které bychom rádi probírali s přáteli u piva, přesto je bohužel nedílnou i častou součástí naší společnosti. Zvláště jedná-li se o rakovinu, jež je spojená s pohlavními orgány. Muži jsou obecně ostýchavější bavit se o svém penisu, varlatech nebo prostatě, což může být příčina toho, že se při problémech v intimních oblastech stydí nebo jinak bojí navštívit urologa nebo jiného profesionálního lékaře.
 
 
Mo Bro – muž, který si během Movemberu nechá arůst knír
Mo Sis – žena propagující Movember, může si jen klidně namalovat! 

 
Cílem Movemberu je upozornit svým knírem na tuto problematiku a dostat téma sebevyšetření a prevence do společnosti tak, aby nebyl problém o ní mluvit. Pokud by měla akce zachránit byť jen jednoho muže díky tomu, že se rozhodne častěji praktikovat prevenci, bude to mít smysl. 
 
 
Tím, že se další lidé ptají na váš knír nebo sdílíte svoje fotky dál, pomáháte tuto problematiku detabuizovat. Kromě toho se v listopadu vybírá větší částka na nadační fond proti rakovině prostaty, přestože prevence by neměla být součástí pouze jednoho měsíce, ale měli bychom s ní být seznámeni celoročně.
 
 

Rakovina varlat

 

Ve více než 95 % je léčba rakoviny varlat úspěšná, přesto této nemoci někteří muži a chlapci podlehnou. Projevuje se nádorem nebo abnormálním výrůstkem, který se rovine v jendom nebo obou varlatech. Za rizikové věkové skupiny se považují muži mezi 15 až 40 lety. 
 
Příčina rakoviny varlat je jako u jiných druhů nezřejmá. Uvádí se souvislost s nesestouplými varlaty v mladém věku, rodinnou anamnézou (někomu v rodině již byla rakovina diagnostikována), již prodělaná rakovina či Downův syndrom. 
 
Projevuje se otoky či zduřením varlat, pocitem ztěžklého šourku, změnou velikosti nebo tvaru varlat, bolestí ve spodní části břicha, v tříslech nebo na šourku. Pravidelná kontrola v této oblasti je pro mladé muže důležitá, v případě výskytu rakovinu je třeba zahájit léčbu co nejdříve. Léčí se chemoterapií nebo orchiektomií (odstraněním varlete). Léčba nemá vliv na sexuální funkci.
 
 

Rakovina prostaty

 

Rakovina prostaty je druhou nejčastější rakovinou u mužů. Každý rok se uvádí až 1,3 milionu případů. Prostata je žláza umístěná před močových měchýřem před střevy, která chrání sperma. Většina druhů rakoviny prostaty se rozvíjí, aniž by si toho muži všimli. Rizikové faktory jsou starší věk, rodinná anamnéza nebo africké etnikum.
 
Mezi symptomi patří bolestivé močení či ejakulace, častější potřeba močení, přerušovaný nebo slabý tok moči nebo obtížemi při dosahování erekce. Obecně muži o těchto věcech moc nemluví, bojí se nebo se stydí, protože vyšetřování spočívá v rektálním testu. Dále také krevním testem PSA, který vyhledává přítomnost bílkovin v krvi, jež jsou produkovány prostatickými buňkami, a na závěr biopsií. Léčba je odvozená od vážnosti, využívá se prostatektomie, chemoterapie, hormonální léčba nebo léčba ozařováním.
 
 

Proč pěstuji knír

 
 
Kromě toho, že je občas sranda zkusit se svým zevnějškem něco nového, líbí se mi celá tahle kampaň. Movember se nezajímá pouze o prevenci a diagnostiku rakoviny, ale obecně o mužské zdraví a v posledních letech klade důraz na duševní zdraví a prevenci sebevražd.

Jako muž, který ví, co to jsou deprese a další psychické problémy, mi přijde důležité na tuhle problematiku upozorňovat. Může se to stát každému, kdo prochází těžkým obdobím, kdo neví kudy kam. Muži nemusí být za všech okolností ti silní, kteří všechno vyřeší sami. Pravdou je, že všichni občas potřebujeme pomoci a nejvíce pomáhá, když se o tom začne mluvit. Psychické problémy nejsou stigma ani důkazem slabosti, jsou to léčitelné nemoci.

Pro více informací doporučuji navštívit oficiální stránky Movemberu, ze kterých jsem čerpal a díky kterým mohu povědomí šířit i na svém blogu.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat