sobota 14. března 2020

Home Office: Jak pracovat a vydělávat z domova pomocí psaní

0

S nástupem nového průmyslu se celkově mění pracovní prostředí a vydělávat z domova už není pouze fantazijním snem. Já sám se kdysi rozhodl pro živnostenský list a dneska se uživím psaním, editací a korekturou textů s tím, že si mohu svůj den celkem svobodně naplánovat. Jelikož nejsem žádné ranní ptáče a čím dřív vstanu, tím rozhodně dál nedoskáču, je můj den rozvržený docela neobyčejně, což může být zase pro jiné problém. Pracovat v home office (doma) totiž potřebuje vnitřní řád možná více, než se může na první pohled jevit, jinak se také může všechno nahromadit tak, že nebudete stíhat deadliny. Ale o tom všem podrobněji v dnešním článku.


Způsoby, jak si vydělávat z domova


Když pominu všechny ty reklamy, jež lákají na ohromné výdělky jen klikáním na bannery a podobné výstřelky pyramidového ražení, existují poctivé a méně dehonestující možnosti, jak vydělávat z domova. Pak jsou tu samozřejmě různé telemarketingy, venčení psů, hlídání, poradenství, doučování a podobně, já se však zaměřím na práci on-line. Tam patří třeba:

  • Psaní článků (copywriting, texty na objednávku a kreativní obsahy webů)
  • Správa sociálních sítí
  • Práce s grafikou a prodej fotografií do fotobank
  • Práce s videem a střihem
  • Nejrůznější on-line průzkumy
  • Blogování a výdělek z reklamy
  • Obchody s doménami a značkami
  • Programování, testování a správa softwaru
  • Sběr, monitoring a přepis dat
  • Influencering a spolupráce s firmami
  • On-line výuky, kurzy a semináře
  • Externí spolupráce s firmami
  • Psaní a prodej e-booků, zejména příruček
  • Překladatelství

Začátky samozřejmě nikdy nejsou jednoduché a než se vrhnout vyloženě do podnikání, je dobré zkoušet práce na dohody nebo pokusit se tvořit něco jen tak pro zábavu (třeba blogování, vlogování, virální marketing, správu sociálních sítí, content editorství). Na začátku jsem byl rád za každou vydělanou almužnu, abych splatil pojistné, takže občas různě pracuji všude možně na dohody a poloviční úvazky klidně i mimo obor. Nepředstavujte si mě tedy jako boháče, jen dávám přednost svobodě před penězi.


Výhody a nevýhody home office / práce z domova


Ještě předtím, než vás seznámím s tím, jak jsem se k práci z domova dostal já, bych chtěl shrnout plusy a mínusy home office. Mezi nesporné výhody, pokud pracujete pouze z domova, je tzv. digitální nomádství, tedy můžete pracovat a přitom cestovat, vzít si notebook, tablet či telefon klidně na chalupu nebo do kavárny. Vaše práce je obvykle placená za skutečné výsledky a efektivitu, nikoli za strávený hodinový čas (někde si však hodiny můžete psát sami). To já beru za nespornou výhodu, protože si nemyslím, že efektivní práce rovná se pokaždé čas v ní strávený. Když můžete pracovat v dobrém rozpoložení ve svém přirozeném domácím prostředí, odrazí se to i na vaší práci.

Co si budeme povídat, vstát podle sebe, udělat si kávu, nemuset se všelijak upravovat do sociálního prostředí a nemuset vždy komunikovat osobně s lidmi, když máte zrovna "bad day", je dobré i pro psychické zdraví. 

Třeba teď se tu v nepořádku cpu pizzou a na hlavě mám vrabčí hnízdo, s jakým jsem se probudil, a jsem rád, že mě při tom nikdo nevidí.

Na druhou stranu to vyžaduje mnohem větší nároky pro organizování času. Mně se kolikrát stalo, že jsem v tomhle selhal a pracoval pak opravdu celý den – placen samozřejmě za stejnou práci, kterou jsem si mohl hezky organizovaně a klidně rozprostřít. Nakonec jsem tedy nucen vést si diář a započít aspoň nějaký time managing.

Základem je rozvrhnout si čas tak, aby se váš život nestal souvislou prací.

Benefit práce na home office je příjemný na skloubení pracovního a soukromého života, zvláště pro ženy (nebo muže) na mateřské (otcovské) dovolené, studenty nebo důchodce se může jednat o skvělý přivýdělek. S tím se ale možná pojí také určitá asociálnost aneb někdy je zase příjemné mít kolem sebe kolegy, prohodit řeč a socializovat se. To už asi záleží na vaší povaze a dle toho, v jaké škále introverze či extroverze se nacházíte.

Já třeba velmi často komunikuji přes chat, ale zároveň si to vyžaduje být téměř vždy on-line. To může být pro někoho velmi rušivé a někdy to budí zdání, že jste v práci 24/7, ovšem zvyknout se dá na ledacos.


Vydělávání pomocí psaní


V prvopočátku se nabízí copywriting, tedy psaní reklamních nebo poutavých textů na zakázku, ale chtěl bych upozornit, že málokdy je placený tak, jak se píše v inzerátech, a když si svůj čas pak přepočítáte na peníze, zjistíte, že se to dá praktikovat spíše ve chvíli, kdy opravdu nemáte co jiného dělat. Je proto dobré hledat ty správné profesionální zaměstnavatele, kteří po vás nebudou chtít překlad knihy za jednodenní mzdu. Co mě překvapuje, když tento amatérismus se pak opravdu objeví někde na pultech vytištěný, ale co čekat, když se do toho nic moc neinvestuje.

Lepší nabídky přicházejí ve chvíli, kdy práci z domova děláte dlouhodobě a máte za sebou už nějaké to portfolio anebo se staráte o web, který funguje už pár let. Ano, nesporná výhoda je umět pracovat s nejrůznějšími počítačovými programy na editace, grafiku či tvorbu videí, a úplně nejlepší je umět programovat. 

Vím o lidech, kteří se dali na programování, aniž by měli nějaké vysoké vzdělání a mají se více než velmi dobře, takže se možná vyplatí absolvovat nějaké kurzy.

To vše samozřejmě záleží na tom, co vás baví a čemu byste se rádi věnovali. Kdo má matematické či ekonomické cítění, nechť účtuje nebo programuje, kdo je spíše kreativní, ať spojí své záliby s prací. Nejrůznější influenceři, blogeři a vlogeři informují ostatní o svých zálibách, jako je móda, cestování, kosmetika, knihy, filmy a seriály, hudba, software a všelijaké recenze všeho možného.


Jak vydělávat pomocí blogování


U blogování se trochu pozastavím. Nechci vyvolávat nějaké iluze o tom, že mít úspěšný blog znamená automaticky zbohatnout. Blog Jerryho Writera mi sice nějakou kačku hodí, ale vesměs tak-tak, aby se sám uživil a zaplatil si vlastní doménu nebo občasnou reklamu na sociální síti, když chci něco sdílet k více lidem než normálně. Tomu, jak si založit blog, jsem se věnoval v samostatném článku, a hlavní přísadou je také dobrý obsahový marketing.


1) Internetová reklama a marketing sociálních sítí


Vydělávám pomocí zobrazovaných reklam, což v době ad-blocku není nic kdovíjak výdělečného. Na druhou stranu chápu každého, kdo si otravné reklamy vypne. Možná je to spíše jen pro občasné čtenáře nebo ty, kdo by mi opravdu chtěli přispívat. V České republice existují dva reklamní systémy, jeden od Googlu (AdSense) a jeden od Seznamu (Sklik). Oba fungují na principu, kdy vložíte reklamní kód na svoje webovky a výdělek se odvíjí od počtu zobrazení a především klikání. Osobně používám AdSense, protože pracuji na googlovské platformě Blogger, která je k tomu přístupnější.

S tím nepřímo souvisí marketing sociálních sítí. Abyste vydělávali pomocí reklam, musíte mít zkrátka web s větší návštěvností. Toho už dnes nedocílíte bez pomoci sociálních sítí. Dobrá správa "socek" zvyšuje čtenářskou základnu, nejlépe tak, aby se lidé na web pravidelně vraceli (takže jen kvalitní obsah), a čím více návštěv, tím více zobrazení reklam, tím více reklamních nabídek apod. Můj blog tímto způsobem začal více vydělávat třeba až po roce a půl, takže je třeba se obrnit trpělivostí a neblogovat jen kvůli tomu.


2) Externí spolupráce, recenzní produkty


Jsou však i další možnosti, jak si pomocí blogování vydělávat. Nejčastěji se setkávám s externí spoluprací. Hromada knižních blogerů dostává výtisky zdarma nebo jsou placení za recenze, někteří se stávají přímo ambasadory nakladatelů, nejčastěji young-adult. Stejné je to i s různými kosmetickými a módními produkty. 

Vesměs když máte velkou fanouškovskou základnu, můžete pomocí externích firem zpeněžit téměř cokoliv. Někdy se ozvou samy, jindy je třeba jít štěstí naproti a psát e-maily s nabídkami.

Můj blog s žádnou firmou nespolupracuje, protože jej nemám primárně pro účely zisku. Mám jej pro vypsání se, zviditelnění a sdílení svých textů a knih, aby se dostaly mezi větší počet lidí. Sdílet myšlenky a psát si se čtenáři je pro mě autoterapie. Občas, když mě něco zaujme, udělám recenzi, ale nepíšu o věcech jen proto, abych o nich psal. To by mě prostě omezovalo a navíc bych cítil určitou povinnost vychvalovat něco, co by si třeba takovou chválu nezasloužilo.

S tím souvisí také různé reklamní a PR texty, které můžete psát pro další weby. Existují blogerské komunity, kam píšete články, abyste se zviditelnili. Častým pravidlem bývá, že co publikujete jinde, už nesmíte publikovat u sebe. Různé vyhledávače rozpoznávají stejné texty a posouvají je daleko dozadu v žebříčku vyhledávání, což nechceme.

3) Prodej vlastních produktů


Pokud něco vyrábíte nebo prodáváte, blogování se stává velice dobrým společníkem. V případě, že chci prodávat třeba knihu, se blog vyplatí pro její zviditelnění. Můžete také spojit blog a e-shop, prodávat obrazy, řemeslné výrobky a cokoliv, čemu se věnujete. Poutavý a upřímný text, který nepůsobí jen jako prodejní hříčka na potenciální zákazníky, lidi navnadí a přiláká, přičemž nejlepší reklama je nakonec stejně tzv. "šuškanda", kdy je produkt natolik kvalitní, aby se prodával sám. Nicméně dozvědět se o něm lidé nějak musí.


Skloubení několika on-line činností


Jak jsem psal, jedinou z těchto činností se moc vydělat nedá, jestliže nejste slavná celebrita. Například já se starám hned o několik činností najednou. Kromě psaní také externě edituji, starám se o přepisy a monitoring mediálních pořadů, pracuji na grafice či sociálních sítích, dělám korektury a do toho částečně pracuji na noční recepci, kde mám na tohle čas i klid. 

Po delší době si někdo všiml mého pracovního nasazení a dostal jsem možnost vydělávat si více, postoupit výš v pracovní pozici, což je pak možná tou nejlepší odměnou, když za vámi sami přijdou s nabídkou užší spolupráce.  Takže nějaká ta kariéra se dá skutečně budovat i z domova a práce dává větší smysl i radost.

Možná jsem měl jenom štěstí, ale štěstí vlastně nikdy nepřijde, pokud mu nějak nejdete naproti.

Dříve (a někdy se k tomu vracím, když mám čas) jsem do toho i brigádničil na inventurách v supermarketech nebo uklízel v továrně, jen abych se dokopal k tomu, že svůj život si budu nakonec organizovat sám, a ne každý den brzy vstávat a vracet se zase večer z práce, která mě nenaplňuje. Také si pamatuji, jak mi kdekdo tvrdil, že po vystudování češtiny a mediálních studií se nikde moc neuchytím, jenže ona vás ta vášeň nakonec někam dostane, jen to chce píli a často se pro to v danou chvíli obětovat a dělat i to, co vás zrovna nebaví. 

Je to neustálý boj o svobodu. 

Když si všechno dobře zorganizujete a skloubíte více činností dohromady, vydělávání pomocí home office se stane opravdovou a soběstačnou náplní vašeho profesního života. Moc rád bych k tomu do budoucna přidal také prodej knih, což se ovšem zdá být běh na dlouhou trať. Ale uvidíme, je dobré mít také sny, které vás ženou ambiciózně vpřed. Pracovat z domova byl také můj sen a je příjemné si uvědomit, že kdysi v minulosti byl váš sen přesně ten okamžik, v němž se právě nacházíte. Jen je za vším více práce, zklamání, pádů, obětování, strachů z nezaplacených záloh či byrokracie, než si člověk myslí – tedy alespoň co se mých zkušeností týká.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat