neděle 19. listopadu 2017

Co znamenají naše sny a jak je interpretovat

0

Sny jsou záhadné. Nejednou se mi stalo, že se nějaký z mých snů stal inspirací pro mé psaní. Obvykle mám velmi lehký spánek, dokáže mě vzbudit i tikot hodin, ale když už pořádně zaberu a něco se mi opravdu zdá, pak už to stojí za to. Moje sny jsou velice živé, často jsou dokonce tak abstraktní a neuchopitelné, že si říkám, že nemohly vzniknout v mé hlavě. Zdálo se mi o místech, na kterých jsem nikdy nebyl, o lidech, které jsem nikdy nepotkal nebo o věcech, kterým jsem rozuměl jen ve snu, ale po probuzení jsem o nich neměl ani páru. Rozhodl jsem se proto zjistit, co za sny vězí.

Co je vlastně sen


Sen je zážitek iluzorních vjemů, které vytváří náš mozek během spánku. Už samotné slovo iluze v sobě nese zvláštní význam – jde o něco, co se nám zdá skutečné, ale není. Máme ale vůbec důkaz o tom, že to, co se děje pouze v naší hlavě, není skutečné? Náš život zpravidla ovlivňují věci, které jsou pouze v našich hlavách: víra, láska, štěstí a neštěstí, smutek a utrpení, duševní procesy a další emoce.

"V noci jsem snil, že jsem motýlem, a teď nevím, zda jsem člověkem, který snil, že je motýlem, nebo zda jsem motýlem, kterému se zdá, že je člověkem." – Erich Fromm.

Nejvíce snů máme v tzv. REM fázi, to jsou ty nejživnější a nejvíce fantazijní sny, o kterých bychom řekli, že jsou vlastně v reálném světě nemožné. Zároveň ale dokážou být studnicí inspirace právě pro spisovatele nebo jiné umělce, kteří čerpají z podvědomí. Na těchto principech třeba vznikly umělecké směry jako surrealismus nebo dadaismus (pomocí psychického automatismu umělci zobrazují věci, které spolu zdánlivě vůbec nesouvisejí nebo jsou transcendentální, za hranicí běžného chápání).

Z čeho sny vycházejí


Obecně panuje názor, že sny vycházejí z podnětů, které zažíváme během dne, nebo vjemů, jež nás něčím zaujaly a ukotvily se v naší paměti. Tato teorie funguje tedy spíše na nahodilosti – jsou to procesy v našem mozku, které neumíme ovlivnit a které se formují náhodně podle určitých chemických reakcí.

Jsou ale i teorie, které předpokládají, že sny jsou věštby budoucnosti nebo dary od bohů. Za boha snů a spánku se považuje Hypnos, latinsky Somnus, odkud vznikají provařené názvy, jako je hypnóza v oblasti psychologie nebo insomnie, což je nespavost. Celkově existuje mnoho lidí, kteří říkají, že sny mohou mít nějaké poselství, ať už to vychází z ezoterie nebo z vědecky podložených faktů.

Vnější zvuky, pohyby nebo teplota také ovlivňují obsah snů. Pokud usnete u televize, je velice pravděpodobné, že se vám bude zdát něco, co souvisí se zvuky okolo vás. Pokud je vám zima, může se vám zdát například o chladné vodě nebo sněhu. Záleží, na co se váš mozek zaměří, a co ventiluje do své projekce. 

Jsou ale i mnohem skeptičtější názory. Třeba Hobsonův výklad snů tvrdí, že sny jsou jen elektrochemické signály v mozku, kterým lidé přisuzují jen domnělý význam kvůli zasazování do kontextu. Snažíme se vždy vidět věci v nějakém kontextu, a tak si vymýšlíme možnosti, k čemu by sny mohly sloužit, přestože podle Hobsona neslouží vůbec k ničemu. S tím ovšem třeba osobně nemohu souhlasit, neboť u mě slouží minimálně právě k výše zmíněné inspiraci!

Jaké je poselství snů


Ať už si myslíme, že je jejich poselství jakékoli, jedno je jisté – sny vypovídají o věcech, o kterých přemýšlíme. Berou na sebe různou podobu a často se v nich vyskytuje něco, co v sobě máme ukryté. Neznamená to ale, že když se nám zdají noční můry, jsme psychicky nevyrovnaní. Jde spíše o to, jak daný sen interpretujeme.

Prvky v našich snech mají metaforickou podobu. Odrážejí často naše emoce. Zakořeněný a nevybouřený strach nebo vztek se projevuje silnými iluzorními představami, které bychom při běžném bdělém stavu nikdy neměli. Stejně tak sexuální frustrace se může projevit zvýšeným počtem erotických snů, a na podobném principu fungují i další emoce a myšlenky.

Jak mít příjemnější sny? Stačí zlepšit také svou životosprávu – vypořádat se se stresem, pravidelně jíst, chodit dříve spát, ležet v pohodlném prostředí nebo nepřemýšlet o starostech před spaním.

Jak interpretovat sny


Pokud věříte v ezoterii, můžete sáhnout například po snáři, který se zabývá výkladem snů, a ty kvalitnější vycházejí i z principu analytické interpretace Sigmunda Freuda. Mnohem zajímavější a důvěryhodnější je ale dle mého zamyslet se vždy nad vaší osobní interpretací.

Sny souvisejí s vaším osobním životem, i když se tak jejich obsah nemusí na první pohled jevit. Hledejte ve snech důležité prvky a snažte se přijít na to, co se vám snaží sdělit. Co můžete ve svém životě změnit? Co říkají sny o vaší povaze? O vaší spokojenosti v životě, o smyslu toho, co děláte? 

Interpretace vašich snů tak může posloužit nejen jako inspirace pro fantastické příběhy, ale také jako možnost poznávat sebe samého. Analyzujte své pocity ve snech, určete si, co pro vás daný sen znamená – zda je to něco důležitého, nebo to vychází jen z něčeho, co jste spatřili během dne v seriálu. Snažte se výklad snu nezkreslovat a buďte upřímní k tomu, co si o svém výkladu myslíte, byť to může odhalovat část vaší osobnosti, kterou si nechcete přiznat nebo která se vám protiví. Jedině tak s tím totiž můžete něco dělat, něco změnit. 

Sen jako dar


Miluju sny. Jsou to zvláštní úkazy našeho života, které se nám prý zjevují každou noc. I když někdo tvrdí, že žádné sny nemá, většinou to bývá spíše proto, že na sny zapomene nebo jim nepřikládá vůbec žádnou důležitost. Sny nicméně fungují jako prostředník mezi naším vnějším a vnitřním světem. Zajímejme se o ně právě proto, že oba tyto světy jsou nesmírně důležité při směřování našeho osobního života.

Zajímáte se o podobné myšlenky? Rádi přemýšlíte o světě? Přečtěte si také mou knihu Lovec hledá odpovědi.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat