úterý 17. října 2017

Atmosféra při psaní aneb jak se soustředit

2

Atmosféra a prostředí, ve kterém cokoliv tvoříte, vás i vaše dílo silně ovlivňuje. Nemusí to být jen při psaní. Celkem dobře se to dá přirovnat také k učení – všichni jsme se učili různými způsoby a každému vyhovuje něco jiného. Někteří lidé se dobře učí ve společnosti, někdo musí být naprosto sám, aby ho nikdo nerušil. Někdo má rád při učení hudbu, jiný zase naprostý klid. Nesprávně zvolené prostředí – které vám nevyhovuje – pak ovlivňuje kvalitu vaší produktivity, takže se učíte pomaleji při špatném osvětlení, nebo když je kolem vás naprostý nepořádek. Jak je to při psaní?

Význam atmosféry při psaní


Když dojde na psaní, jedním z nejdůležitějších aspektů k tomu, abych byl produktivní, je právě atmosféra. Je běžné, že každý pisálek má nějaké své rituály, které mu například pomáhají proti spisovatelskému bloku. Někdo může psát na speciálním místě – mít vyhrazený zvláštní stůl na psaní, navštěvovat oblíbenou kavárnu nebo si sedne s notebookem někam do přírody; v každém případě je ale důležitá organizace kde a kdy.

Osobně preferuji psaní v naprostém ústraní, nejlépe když nikdo jiný není doma a mám nerušený klid. Většinu času píšu hlavně v noci, kdy mě může jen máloco vyrušit. Často je také dobré číst si své texty nahlas, abyste dokázali rozpoznat melodii vět – a přiznejte se, komu by nevadilo číst něco nahlas, kdyby byl někdo opodál? 

Proto pokud vás (stejně jako mě) může něco jednoduše vyrušit nebo máte kolem sebe lidi, kteří netolerují pravidlo zavřených dveří, budete muset pravděpodobně vyhledat skryté místo někde mimo okruh vnějšího chaosu. Ono to klišé o spisovatelích v kavárnách neexistuje jen tak, někdo prostě nemá doma dokonalé podmínky, ale může je najít třeba v tiché čítárně lokální knihovny nebo v méně rušném baru, kde si může dát na podporu fantazie jedno nebo dvě pivka.

Rozptylovací hrozby


Rozptýlit vás nemusí jen lidé okolo, ale také různé hlasité zvuky (já kupříkladu nesnáším tikot hodin, ten stále se neměnící, neoriginální a nekonečně stereotypní tón). Pokud se chcete soustředit na myšlenky a udržet pozornost, naprostým základem pak je distancovat se od sociálních sítí a mobilních zařízení. 

Všude samé notifikace, zprávy, upozornění... psaní je umělecká činnost, je důležité si pro ni vyhrazovat jasně daný čas, ve kterém vás nebude nic rušit. Rušivé prostředí by se pak mohlo jednoduše projektovat do vašeho díla. Takové vyrušování bývá také důvodem, proč občas píšu po částech. Při psaní je pro mě málokterá věc horší, než skončit s otevřenou a nedokončenou myšlenkou. 

Někdy bývá zatraceně těžké navázat na předchozí náladu a rozpoložení, aby byl pokračující text laděný ve stejném duchu jako ten předchozí, proto jsem se vždy snažil blogové články psát najednou (nikdy je neukládám do konceptu). Co se týká mých knih, snažím se vždy ukončit alespoň danou scénu, protože napsat celou kapitolu v kuse už je těžší. Ale co vám budu namlouvat, prokrastinace někdy vyhrává – jenom se kouknu na email, odpovím na SMS, přečtu si článek, dám si svačinu, mrknu na video... a k psaní se už do konce dne nedostanu.

Příprava atmosféry u vás doma


Můžete psát vleže v posteli nebo na gauči, většina z nás však používá počítač pravděpodobně u stolu. Nastává mnoho otázek: Máte vhodné osvětlení? Otevřené nebo zavřené okno? Můžete přemýšlet nahlas? Je váš stůl uklizený? Máte u sebe něco k snědku a pití, abyste nemuseli chodit do kuchyně? Máte pohodlné sezení? Díváte se rádi při psaní z okna, nebo vás venkovní dění začne také po chvíli rozptylovat? Potřebujete mít úplné ticho, nebo si raději pustíte svou oblíbenou hudbu, která vás svým textem inspiruje a dostane do nálady? 

V dnešní době existuje spousta online rádií, která nabízejí hudbu přímo pro kreativní činnosti – můžete si dokonce vybrat nálady, jako jsou relaxační, smutné, veselé; nebo podle typu hudebního nástroje, takže vás při psaní může doprovázet hra na klavír nebo na brnkací kytaru. Stejně tak můžete využít i chytrých aplikací, například aplikace Stay Focused vám vloží na obrazovku vašeho telefonu květináč, ze kterého vyroste stromeček, ale jen pod podmínkou, že telefon nebudete po vámi nastavenou dobu používat.

Tímhle vším chci vlastně napsat, ať si připravíte takovou atmosféru, která vám bude nejlépe vyhovovat, protože text psaný ve stresu, z donucení, v časové tísni nebo psaný útržkovitě, se pak prozradí sám mezi řádky. Moje doporučení: noční hodiny, uklizený stůl, stolní lampička a oblíbená hudba v pozadí.

Spisovatel Anthony Trollope například tvrdil, že mu nejlépe pomáhá lepidlo na jeho židli, a dokonce mu pomohlo více než samotná inspirace. Samozřejmě je to myšlené s nadsázkou, ale moudro se skrývá v onom nepřerušovaném čase, který textu věnujete. Když se nacházíte v příjemném prostředí a vytváříte činnost, která vás baví, pravděpodobně nebudete chtít jen tak přestat a ani nedovolíte, aby vás něco vyrušilo.
Zajímáte se o tvůrčí psaní? Přečtěte si také zdarma můj e-book Psaní o tvůrčím psaní, který je složený z článků z mého blogu.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

2 komentáře:

  1. S textem naprosto souhlasím. Taky potřebuju klid, být sama doma... proto poslední dobou nepíšu skoro vůbec :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V dnešní uspěchané době je někdy opravdu těžké najít si čas a místo jen pro sebe. Ale pokud je psaní seberealizací, musíme se snažit co nejvíc zaměřit se také na ten náš vnitřní svět fantazie, aby se mohl promítnout na papír a neskončil někde v nevyřčeném prázdnu.
      Děkuji za komentář, zdraví Jerry :-)

      Vymazat