úterý 8. srpna 2017

Proč byste neměli věřit všemu, co si myslíte

0

Věříte své mysli? Možná děláte chybu. Vaše mysl vám neustále předkládá nějaké soudy o vás samých, neustále vás přesvědčuje o tom, jací jste, analyzuje dobro a zlo nebo prohlašuje vinu. Jednou se nám něco nepovede a naše mysl nás často začne vinit, jak jsme nešikovní. A protože žijeme v mylném přesvědčení, že jsme svou vlastní myslí, tak těmto soudům věříme. A není právě tohle jeden z hlavních důvodů, proč se někdy cítíme nešťastní?

Nevěřte vlastní mysli


Možná se to zdá jako krutá rada, protože nám často vkládali do hlav, že si máme věřit. Ovšem je rozdíl v důvěře k nám samým a v důvěře k naší mysli – my totiž nejsme vlastní myslí. Naše mysl nás může zahnat k sebelítosti, k pocitům méněcennosti, k psychickým problémům i k nemocím. Ve chvíli, kdy nám mysl předkládá jakékoli negativní soudy o nás samých, začneme zpochybňovat své vlastní schopnosti a uzavíráme se tím před vnitřní spokojeností.

Zákon přitažlivosti


Určitě jste o tom už někdy slyšeli nebo četli – stejné přitahuje stejné. Pokud bude ve vaší mysl převládat negativní stav, nemůžete očekávat, že vaše tělo i vaše okolí bude reagovat pozitivně. Někdy viníme svět kolem sebe, jak je krutý a nespravedlivý, ale krutí a nespravedliví jsme častokrát jen sami vůči sobě, když využíváme své myšlenky k sebelítosti, která nikam nevede. Nechci tu sklouznout k nějaké ezoterice, ale onen prostý fakt, že když na něco hodně myslíme, tak to k sobě přitahujeme, je prostě pravdivý. 

Když na něco hodně myslíme, přitahujeme to k sobě. Možná že i podvědomě. Ne, že by to tam dřív nebylo, spíš se na to začneme hlouběji zaměřovat. Někdy se tak moc zaměřujeme na negativní věci, až přehlížíme to všechno krásné, co je okolo.

Tajemství úspěchu není ve lpění na neúspěchu


Myslíme-li na hlouposti, tak si začneme tvořit realitu plnou hlupáků hrající hloupé hry. Přemýšlíte-li jen o neúspěchu – překvapení! – neúspěch začne existovat všude kolem vás. Jste úspěšní či neúspěšní podle toho, nad čím zrovna bloumáte a jak se na danou situaci díváte. Někdo vidí v chybách svoji neschopnost, někdo v nich vidí poučení a příležitost k růstu.

Jak být spokojenější se svou myslí? Jakmile začnete věřit něčemu novému, otevřete tím také bránu novým možnostem. Všechno, čemu věříte, se stává vaší životní pravdou. Věříte-li, že jste neschopní, nedůležití nebo že vás nikdo nemá rád, tak to tak opravdu bude. Jakmile začnete věřit, že jste dokonalí, krásní, bohatí a zdraví, pak možná začnete prožívat radost. Jedině s takovouto sebedůvěrou mohou lidé skoncovat s trápením.

Máme tedy lhát sami sobě? To, že začneme věřit ve své schopnosti, nám může připadat jako něco, co si nalháváme. Ve skutečnosti si ale mnohem častěji nalháváme, že něco nesvedeme. Dokážete toho mnohem více, než si představujete ve chvíli, kdy se podceňujete. Naše mysl nám celý život něco nalhává, ale nestane se to pravdou, dokud v to neuvěříme. 

Jak poznám, kdy mám svou mysl poslouchat


Pokud je vám váš vnitřní úsudek užitečný, jakkoli vás podporuje nebo vás činí silnější, pak je ten správný moment, abyste se na to zaměřili. Buďte sami sebou tak, abyste se cítili šťastní. Vycvičte svou mysl tak, aby vám sloužila. Chovejte se jako lidé, kterými byste chtěli být, protože opakujete-li něco častokrát, zvyknete si na to. Ne abyste se stali někým jiným, ale abyste se stali člověkem, se kterým jste rádi, protože se svou myslí budete žít celý svůj život.
Zajímáte se o podobné myšlenky? Rádi přemýšlíte o světě? Přečtěte si také mou knihu Lovec hledá odpovědi.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat