neděle 30. dubna 2017

Jonas Jonasson: Nejvtipnější knihy?

2

Zhruba před rokem jsem si v knihkupectví koupil knihu s veselým názvem Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel. Je to podle mě úplně skvělý název, protože už jen při jeho přečtení vyvstává spousta otázek a donutí případné zájemce k úvahám, kam vlastně ten dědek zmizel a proč. Musím říct, že jsem hrdý na svůj cit "soudit knihy podle obálky", protože se mi to vždy vyplatilo (nebudu-li počítat úžasné knihy, o které jsem kvůli ošklivým obálkám ani nezavadil). Nuže, dnes se tedy zaměřím na vtipné knihy Jonase Jonassona!

Kdo že je Jonas Jonasson?


Jde o švédského rodáka, konkrétně se narodil v roce 1961 v místě, které nedovedu vyslovit, ale mohu ho sem z obálky opsat jako Växsjö. Studoval švédštinu a španělštinu na Univerzitě v Götenburgu a pak začal pracovat jako novinář. Svůj novinářský přehled patrně zužitkoval právě při psaní svých knih, protože se často dotýkají globálních politických záležitostí – a v humorném slova smyslu.

Jonas pracoval také jako mediální konzultant, založil svou vlastní poradenskou firmu a byl také producentem švédské televize TV4, takže zkušenosti ze všech druhů médií. Po 20 letech se na to ale vykašlal, svou firmu prodal a přestěhoval se Švýcarska, kde se začal věnovat pouze psaní. V současnosti žije se svým synem, kočkou a kuřaty na ostrově Gotland v Baltském moři. A mimochodem, jeho oblíbenými spisovateli jsou Jaroslav Hašek nebo Milan Kundera!

3 humorné knihy, které stojí za to


V současnosti znám Jonasovy tři knihy, a vy, pokud jste knihomolové, je pravděpodobně znáte také, protože často zdobí ta nejpřednější místa ve výlohách knihkupectví. Staly se totiž během chvilky mezinárodním bestsellerem.

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

Jak už jsem napsal v úvodu, tohle je jeho první kniha a já byl neskutečně rád, že jsem na ni narazil. Nese se trochu v duchu Forresta Gumpa, ale musím říct, že tohle mě osobně ohromilo třeba mnohem více. Autor na celkem jednoduché a humorné zápletce dokáže vylíčit historii, kterou hlavní postava Alana Karlssona vždy nelehce ovlivnila. Děj začíná o jeho stých narozeninách, kdy se rozhodne utéct a při té příležitosti také ukrást tajemný kufr! Tohohle díla se prodalo přes 50 tisíc výtisků!

Analfabetka, která uměla počítat

Druhá, stejně vtipná kniha. V knihkupectví jsem viděl dokonce verze, kde byl Stařík z jedné strany a Analfabetka z druhé. Tentokrát je hlavní postavou černošská dívka Nombeko Mayeki, která se narodila v Sowetu, chudinské čtvrti Johannesburgu. Její zvláštní schopností je, že umí geniálně počítat, za to ale neumí číst! Postupně se vypracuje na post, kde spravuje jaderné hlavice! Znovu nevšední a humorná zápletka.

Zabiják Anders a jeho přátelé

Na začátek se přiznávám, že jsem tuto knihu ještě nečetl, ale chystám se. Řadí se totiž tradičně do Jonasovy trilogie. Vypráví o muži, který strávil léta v base a vysloužil si tedy přezdívku Zabiják. Poté, co vyjde z basy, potřebuje práci a společně se zvláštními lidmi, na které narazí, se rozhodne založit Agenturu pro ubližování na zdraví. To jen hrubý nástřel, dál už o tom víc nechci vědět, protože bych se třeba sám připravil o překvapení.

Znáte některou z jeho knih? Jak se vám líbily? Také jste se hodně nasmáli? Já tedy určitě!
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

2 komentáře:

  1. Prvé dve sú určite super ale Zabijak Andrea už menej. Akoby to už písal silene len pre vydavateľstvo a nie preto že chce. Inak zo švédskej literatúry je veľmi dobrý Fredrik Backman a jeho Muž menom Ove, Tú žila Britt-Marie aj Babička. Určite odporúčam.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky už mi někdo psal, že Zabiják není tak dobrý jako předešlé dvě :-( tak nevím, jestli ho zkusit... Děkuji za knižní tipy, už se chystám číst Muže jménem Ove. A zapíšu si i ty další, o kterých mi tu píšete :-)

    OdpovědětVymazat