pátek 7. dubna 2017

Z čeho se skládá tištěná kniha

0

Většina spisovatelů si přeje svůj rukopis vydat knižně a hlavně v tištěné verzi. Neustále se vedou diskuze o tom, zda tištěné knihy porazí e-booky v elektronických čtečkách, ale každý správný knihomol ví, že držet v ruce tištěnou knihu je pocit, který žádná technika nezastaví. V dnešním článku se podíváme na základní terminologii toho, z čeho se taková tištěná kniha skládá. Znáte všechny části knihy? Víte, co je tiráž? Co znamená ISBN? Jaké existují vazby?

Když na knihu saháte


Desky (obálka) – Pevná nebo měkká obálka knihy. Obsahuje obvyle titul, název díla a další informace 
·        Paperbacková brožuralepená, brožovaná kniha s obálkou (karton, křídový papír), mívá chlopeň (část obálky navíc)
Přebal – List papíru, zpravidla laminovaný, který obaluje desky knihy. Bývá založen a graficky odpovídá deskám knihy. Plní funkci informativní a ochrannou. Potištěn bývá jen z jedné strany.
Potah – Je součástí desek. Jedná se o papír, nebo jiný materiál, který zakrývá kartonový materiál desek.
Hřbet knihy – Je nedílnou součástí desek. Může být rovný nebo zakulacený. Je, stejně jako desky, polepen potahem.
Záložka – Zpravidla se jedná o proužek látky či jiného materiálu, který je vlepen do hřbetu knihy. Záložek může být i více (hlavně u odborných publikací).
Předsádka – Dvojlist papíru (tužšího, než je blok knihy), který spojuje desky s blokem knihy. Je nalepen na deskách a zároveň i na knižním bloku. Může být potištěn, ale zpravidla zůstává čistý.

Kniha podle stránek – každá stránka má své patřičné místo


Strana 1 – logo nakladatelství
Strana 2 – prázdná
Strana 3 – patitul (jen autor a název knihy)
Strana 4 a 5 – titulní strana, rok vydání, nakladatelství (strana 4 naproti titulní straně obsahuje často obrázek, tzv. frontispis)
Strana 6 – autorská tiráž (copyrightová strana – za značkou autor a nakladatel; ilustrace  a editor, překladatel před), pod copyrightem ISBN
Blok – samotný obsah knihy
Poslední strana – technická tiráž (jméno autora, název knihy, ilustrátoři, překladatelé a další, kdo se na výrobě knihy podíleli + ISBN) 
ISBN: Mezinárodní systém číslování knih (International Standard Book Numbering), postupně se rozšířil po celém světě, u nás byl zaveden od 1. ledna 1989, až do roku 2007 obsahovalo 10 číslic, od roku 2007 je třináctimístný. Obsahuje celkem 5 částí oddělených spojovníky. Příklad: ISBN-978-80-999-1234-5 (PRIFIX = všude se opakuje, 80 = příslušné číslo knih České republiky; 999=identifikátor nakladatele, čím větší nakladatel, tím kratší identifikátor; 1234=identifikátor titulu, konkrétní knihy; 5=umělé číslo k doplnění). Při novém vydání musí být přiděleno nové ISBN.

Typy vazby


Vazba V1 –  (sešitová brožura) vyrábí se tak, že jsou knižní složky sneseny vkládáním (do sebe). Knižní blok se vloží do jednou rýhované obálky a ve hřbetu se sešijí drátěnými skobkami na drátovce nebo nitěmi na šicím stroji po celé délce hřbetu.
Vazba V2 – Spolu s V1 nejrozšířenější typ vazby. Na rozdíl od vazby V1 jsou zde jednotlivé listy lepeny. Používají se tři základní typy lepidel: vodou ředitelná disperzní lepidla (polyvinylacetáty), tavná lepidla na bázi kopolymerů vinylacetátů a etylenu, polyuretanová lepidla
Vazba V3 – Vazba podobná V1 s tím rozdílem, že k sešití jsou používány shora umístěné skobičky a celek se pak upevňuje do obálky.
Vazba V4 – Jedná se o měkkou vazbu, která se svými parametry blíží tuhé vazbě V8. Jednotlivé bloky jsou sešity niťovkou a ty pak sešity nebo slepeny.

Nejčastější formáty knih (papíru)


Formát A6 – 105 x 148 mm (nastojato i naležato)
Formát A5 – 148 x 210 mm (nastojato i naležato)
Formát B5 – 176 x 250 mm
Formát B5 – zmenšený (165 x 240)
Formát B5 – zmenšený (160 x 230)
Formát A4 – 210 x 297 mm (nastojato i naležato)

Typy papíru, na které se kniha tiskne

 

Křídové papíry – Hladké bezdřevé papíry jsou natírané buď leskle, nebo matně. Vyskytují se v gramáži od 90 do 350 g/m2. Na křídách s matným nátěrem se láme světlo a povrch vypadá matně, přitom tisková barva se leskne a vytvoří tak na výsledném tisku kontrast.
LWC (Light Weight Coated) – Dřevité papíry, jež jsou lehce natírané leskle nebo matně a jsou podobné křídám, jen mají nižší lesk. Obvykle jsou k dispozici v gramáži od 60 do 80 g/m2. Používají se pro časopisy, letáky, reklamní akční letáky atd.
Ofsetový papír – Označované také jako bezdřevé nenatírané papíry. Ofsetový papír v gramáži 80 g/m2 najdete ve své domácí tiskárně.
Recyklované papíry – Podobné vlastnosti jako ofsetové papíry má také recyklovaný papír. Nevýhodou u levnějších typů je nestálá barevnost papíru.
Hladké lepenky a kartony – Používají se pro tisk pohledů či leporel. Používá se v gramáži od 220 do 400 g/m2.
Speciální papíry – Grafické papíry a kartony pro umělecký tisk.

 

Slovníček knihařských pojmů od A do Z


Copyright – označení autorských práv na sudé straně
Deleatur – budiž vypuštěno (písmeno z řecké abecedy)
Errata – oprava chyb, které byly objeveny ve chvíli, kdy se chyba už vytiskla
Ex libris – drobná grafika, která se vlepuje do knihy a označuje jeho majitele
Faksimile – otisk originálu
Falcování – skládání vytištěných archů, kdy se to připravuje pro snášení
Formát – šířka a vyška, nejběžnější formáty A5 (148x210) a B5
Frontispis – nachází se vedle titulního listu na sudé stránce, může obsahovat ilustraci
Hřbet – může být oblý nebo rovný
Impresum – Autorská tiráž. Bývá umístěna na druhé straně titulního listu. Obsahuje většinou název, autory, dále copyrighty, ISBN, poděkování, atd.
Imprimatur – svolení autora k otištění knihy (impr.)
ISBN – International standard book number
Kalkulace – spočítání ceny (formát, náklad, počet stran, vazba, barevnost, papír)
Kapitálek – stužka u hřbetu (pozůstatek z dob, kdy se kniha vázala ručně)
Lámání (zlom) – převedení textu z počítače do podoby knihy
Makulatura – chybně potištěný papír, použitý papír, který nemůže být určen k původnímu účelu
Náhled – poslední kontrola před dokončením knihy
Náklad – počet výtisků
Normostrana – ns., měřítko pro počítání rozsahu rukopisu, vychází ze strojopisného rukopisu, 30 řádků po 60 úhozech (1800 znaků na jedné straně včetně mezer)
Paginace – číslování stránek
Povinné výtisky – je jich celkem pět, dva se odevzdávají do Národní knihovny, druhý výtisk do Zemské moravské knihovny v Brně, třetí do Státní vědecké knihovny v Olomouci a pátý do příslušné vědecké knihovny
Rabat – marže, podíl na zisku z knihy, který dostává knihkupec (30%), distributor (45%)
Rejstřík – v odborných knihách abecedně řazené pojmy, nejčastěji je rejstřík jmenný (soupis jmen s odkazem na stránku)
Snášení – rovnání listů do archu, tak aby šly stránky popořadě
Signet – značka, logo na začátku knihy
Spadávka – tisk od kraji ke kraji (obrázek větší bez okrajů)
Špígl – zrcadlo sazby; potištěná část stránky
Tiskový arch – sestava stránek, která může být třeba po 8 stránkách
Tiráž –  soupis informací obsahující technické a vydavatelské informace o knize, je zpravidla umisťována na poslední stranu knihy
Vakát – čistá nepotištěná strana
Vdovy a sirotci (parchanti) – typografické chyby jako předložky na konci řádku či samostatný řádek konce odstavce na nové straně

Jakým způsobem jsem psal své knihy


Používal jsem klasický Word v MS Office. Stránky jsem si naformátoval na velikost A5, což je poloviční velikost klasického papíru A4. Formátování pak probíhá stejně jako u jakéhokoli jiného dokumentu – nastavíte čísla stránek, okraje, nadpisy, obsahy či kapitoly přesně tak, jak se vám to hodí. Do nakaldatelství jsem pak své rukopisy posílal ve formátu pdf. Nakladatelství mají své editory, kteří vám s formátováním pomohou. Ve skutečnosti ani nemusíte mít výrazné zkušenosti, to jen perfekcionisti si dělají vše sami!
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat