pátek 23. února 2024

Hédonická adaptace aneb ani úspěch nestačí ke štěstí

0


 

Že úspěch neznamená štěstí, jsem zjistil už poměrně v útlém věku. Znáte to, člověk si v životě předhazuje dílčí cíle, aby se při jejich dosažení chvíli radoval, dokud radost zase rychle nepomine. Může to být klidně zvládnutí maturity, koupě nového auta, nový vztah, přidáno v práci nebo vyléčení se z nemoci – řeknete si, že pak už budete spokojení, ovšem nebudete. Zní to docela depresivně, ale z jiné perspektivy i nadějeplně pro všechny, kdo se necítí být úplně úspěšní v čemkoliv. Jde o proncip tzv. hédonické adaptace.



Co je hédonická adaptace


Hédonická adaptace je psychologický fenomén, který popisuje naši schopnost rychle se přizpůsobit novým situacím a okolnostem. Tento proces nám sice umožňuje rychle se přizpůsobit změnám, ale má také své stinné stránky. Když se přizpůsobíme novým okolnostem, často ztrácíme schopnost si vážit toho, co máme. 

 

dříve jsem tu filozofoval nad tím, že být vděčný za to, co máme, a zároveň věřit, že naděje umírá poslední, že jsou naše sny uskutečnitelné, je tajemství světa.


Hédonická adaptace je důvodem, proč se mnoho lidí stále snaží dosáhnout většího bohatství, úspěchu nebo štěstí, i když už mají všechno, co potřebují k tomu, aby byli šťastní. Když dosáhneme něčeho, co jsme si předtím přáli, naše štěstí se zvyšuje, ale jen na krátkou dobu. Brzy se však vrátíme k našemu předchozímu stavu štěstí, protože jsme si na novou situaci rychle zvykli.

 

Hédonická adaptace může být také důvodem, proč se některé situace, které byly původně příjemné, stávají nezajímavými nebo dokonce nepříjemnými. Například, když si koupíme nový telefon, můžeme si ho na začátku velmi cenit a být s ním spokojeni. Ale po nějaké době se může stát, že nám už nebude přinášet takovou radost, jakou jsme si původně mysleli. To je proto, že jsme si na něj rychle zvykli a již ho nepovažujeme za něco výjimečného. Zajímavé ale je, že to může fungovat i naopak.


 

Příklady hédonistické adapatce

 

  • Materiální věci – Získání nových materiálních věcí, jako jsou automobil, dům nebo elektronika, může na začátku přinést radost a štěstí, ale postupem času už nám to ani nepřijde.
  • Vztahy – Na začátku lásky můžeme být nadšení, ale postupem času se přizpůsobujeme partnerovi a častěji ho bereme jako samozřejmost. Naopak, pokud se vztah zhorší, můžeme se na začátku cítit nešťastní, ale postupem času se můžeme přizpůsobit nové situaci a začít si vážit svobody, kterou máme.
  • Bohatství a příjem – Při zvýšení příjmu se radujeme, ale pouze dočasně. Časem si zvykneme na vyšší životní standard a zjišťujeme, že ani vyšší plat není dost.
  • Tituly – Úspěšná maturita nebo získání titulu může na začátku přinést radost a štěstí, ale postupem času zjišťujeme, že titul v pracovním životě zase tolik neznamená nebo pro nás přestane být důležitý.
  • Cestování – Návštěva zahraničí může být poprvé úžasný zážitek, poněkolikáté už tolik nadšení nejsme.

 

Znamená to, že jako lidé chceme přirozeně víc a víc a ženeme se za novými vytyčenými cíli. Někdo se takto žene celý život a někdo možná zmoudří, zastaví se a začne zkrátka být tady a teď. To je také hlavní myšlenka mindfulness.

 

 

Jak přelstít hédonistickou adaptaci

 

Odpověď tak nějak známe všichni, jen je v praxi mnohem více uskutečnitelná. I kdybychom vyhráli v loterii, po čase si zvykneme na blahobyt, stane se něčím běžným a můžeme v něm ztratit sami sebe. Smyslem totiž není hnát se za cílem, ale těšit se už ze samotné cesty. A to nejtěžší na tom je, že je třeba naučit se těšit na cestě, u které nikdy nevíme, jestli skončí zdárně, jestli vede správným směrem nebo jestli se nám na konci skutečně něco splní.

 

Člověk si po určité době zvykne téměř na všechno. To je dobrá i špatná zpráva zároveň.

 

 Cíl vlastně není cíl, je to jen další událost v životě, který žijeme neustále. V životě budeme procházet dokola šťastnými i nešťastnými okamžiky, to je normální. Nejradostnější jsou ti, kdo se umí nejlépe adaptovat, přijímat věci, jaké jsou, a tancovat navzdory dešti, smát se i ve studené vodě.Existuje několik tipů, jak jít dlouhodobému štěstí naproti:

 

  • Kvalitní vztahy s rodinou, přáteli a partnerem jsou jedním z největších zdrojů dlouhodobého štěstí. Důvěra, podpora a vzájemná láska jsou klíčové pro udržení zdravých vztahů.
  • Dobré fyzické a duševní zdraví jsou důležité pro dlouhodobé štěstí. Pravidelný pohyb, zdravá strava a dostatek spánku mohou pomoci udržet tělo a mysl v dobrém stavu.
  • Práce, která nás naplňuje a dává nám smysl, může být zdrojem dlouhodobého štěstí. Důležité je najít práci, která odpovídá našim hodnotám a zájmům.
  • Zájmy, které nás baví, mohou být zdrojem dlouhodobého štěstí. To může zahrnovat cestování, sport, umění nebo jiné aktivity, které nás naplňují.
  • Stálé učení, sebekultivace a rozvoj našich dovedností a schopností může přinést dlouhodobé štěstí. To může zahrnovat čtení, studium nebo účast na kurzech a workshopech.
  • Praktikování mindfulness a vděčnosti a ocenění toho, co máme, může být zdrojem dlouhodobého štěstí. Pravidelné připomínání si věcí, za které jsme vděční, může pomoci udržet náš pozitivní postoj.
  • Správné dávkování radosti. Pokud máte radost z nakupování, nekupujte nové věci najednou, ale postupně, dokud nevyprchá radost z věci předchozí.
  • Žádné sociální srovnávání. Nesrovnávejme sousedův zelenější trávník. Závist nemá rozumnou cenu. Závist je sice občas přirozená, nemusí ale znamenat nepřejícnost.

Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat