čtvrtek 27. prosince 2018

Proč nechtít všechno hned

2

Říká se, že trpělivost přináší růže. To se vyplatí, pokud máte rádi květiny, ale já myslím, že trpělivost dokáže přinést mnohem větší zázraky. Kolem sebe vídám lidi, kteří chtějí všechno hned, ale nakonec ze své touhy nemají nic. Daný objekt touhy jednoduše ztratí. Jak je to možné?

Co rychle přichází, to rychle odchází


Někdy se zdá, že nejlepší cesta je ta nejsnadnější, ale mnohokrát se mi potvrdilo, že čím trnitější a delší cesta, tím stabilnější je výsledek. Protože my přeci nechceme jen něco získat, ale chceme si to také udržet. Rychlá cesta vede k rychlému zisku, ale také k rychlému pádu. 

Znám lidi, kteří se velice snadno zamilují. A ti samí lidé se také velice snadno odmilují. Znám ty, kteří se snadno nadchli do studia, ale zároveň studium brzy ukončili, aby zkusili krátkodobě zase jiné studium. Ještě více mě kontaktují lidé, kteří píší knihu nebo blog, ale mnohem více píšou o tom, jak něco jednou napíšou, než aby skutečně psali, načež se po nich slehne zem.

Žijeme v uspěchané době. Chceme mít brzy vysoká čísla, rychlý úspěch, okamžitou lásku, ale zároveň utíkáme při prvních překážkách, které se naskytnou. Je totiž jednoduché věci nahrazovat. A nemusí to být jen materiální věci; snadno nahrazujeme také lidi, kteří jsou kolem nás, vztahy a objekty touhy a zájmů. Jsme netrpěliví, chceme všechno hned, a když to nemáme, jsme sklíčení.

Velké věci nepřicházejí rychle


Možná se vám zdá, že někteří lidé docílí úspěchů mnohem dříve než vy. Pravdou ovšem je, že každý se musel do nějakého cíle dopracovat – ať už myšlením, dřinou nebo jiným přístupem. Někdo může mít tisíce fanoušků na sociálních sítích, ale pokud si je zaplatí, nikdy to nebudou skuteční fanoušci jako u těch, kdo svoji komunitu budují od základů. Takový příklad se může zdát povrchní, ale je celkem prakticky využitelný i v běžném životě.

Co se nebuduje, to brzy spadne. 

Zapomeňte na to, že láska, kariéra, krása, talent či úspěch vzniká bez rozmyslu. A pokud někdo náhodou něco z toho získá bez větší píle, přemýšlení nebo budování, přijde něco, co je nezastavitelnou testovací zkouškou – čas. Rychle získané věci nad časem zkrátka nikdy nevyhrají.

Když zasadíme semínko, nevyrostou plody ihned. Musíme se o něj starat, zalévat ho, dodat mu ty nejlepší podmínky... teprve pak se změní v něco krásného. Svět má tendenci obdivovat lidi, kteří udělají jeden velký krok po jednom velkém schodu, ale nejvíce by se měli obdivovat ti, kteří míří po malých krůčcích a menších schůdcích k vrcholu tak, že je jen tak nepřekvapí možný hluboký pád.

Proč tedy nechtít všechno hned

  • Protože cesta bez překážek nás nic nenaučí.
  • Protože získat neznamená udržet.
  • Protože krátkodobé štěstí se nikdy nevyrovná tomu dlouhodobému.
  • Protože se vyplatí postavit pevnou střechu, než střechu ze slámy.
  • Protože jedno jablko se nevyrovná celému stromu.
  • Protože jedna ryba nás nenasytí jako schopnost rybaření.
  • Protože jedině čas ukáže pravdu.
Zajímáte se o podobné myšlenky? Rádi přemýšlíte o světě? Přečtěte si také mou knihu Lovec hledá odpovědi.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

2 komentáře:

  1. Velice pravdivá slova. Občas chceme věci hned a pak si uvědomíme, že to, že jsme je získali nám nepřinese takové štěstí nebo je dost často velmi rychle ztratíme. Dobrý příklad je na té zamilovanosti. Řekla bych, že když to všechno vznikne postupně, dokáže to vydržet déle.
    Hlavně bych řekla, že když se k tomu dostaneš postupně, vážíš si toho o hodně více a dokáže tě to uspokojit více, než když k tomu přijdeš rychle. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas. Při postupné cestě vpřed si člověk k danému člověku/cíli/věci vytváří mnohem větší vztah a zesiluje se také jejich vzájemná hodnota. Jako když Malý princ uviděl spoustu růží, ale měl nejraději jen tu svou, protože ji ochočil :-)
      Děkuji za komentář, zdraví Jerry!

      Vymazat