čtvrtek 15. března 2018

Nejvlivnější knihy všech dob

4

Některé knihy v sobě mají takovou sílu, že mohou hýbat celou historií a zásadně ovlivnit budoucnost celé generace, nebo dokonce i celé civilizace. Dnes možná všichni známe Harryho Pottera, ale přes všechen jeho úspěch tu jsou knihy, které náš svět ovlivnily mnohem více. Ta nejvýznamnější literární díla mají vesměs politický nebo náboženský přesah, který dodnes ovlivňuje naši civilizaci. Znáte je?

  • Bible – Pravděpodobně nejznámější kniha všech dob, která se stala celosvětovým bestsellerem, a to tak silným, že mnozí věří, že její slova pochází od samotného Boha.
  • O původu druhů – Díky této knize Charlese Darwina zaujímáme většinově evoluční teorii. 
  • Dialog Ústava – Jedno z těch starších děl, které sepsal sám Platón, má formu dialogu a nastoluje kromě filozofických hledisek také počátky demokratického zřízení.
  • Vladař – Traktát Niccola Machiavelliho o tom, jak účel světí prostředky, se stal jakýmsi základem pro studium politologie. Obsahuje politické úvahy, které byly dokonce jeden čas zakázány.
  • Korán – Stejně jako Bible tu je ještě Korán, který ovlivňuje život těm, kteří věří islámskému náboženství.
  • Mein Kampf – Adolf Hitler ovlivnil svoji vizí celý svět. Jde o knihu, která započala hrůzy druhé světové války.
  • 1984 – Známý antiutopický román George Orwella vypráví o světě, kde neexistuje žádné soukromí a kde jsou všichni sledováni Velkým bratrem.
  • Konec civilizace – Neméně známá dystopie od Aldouse Huxleyho zobrazuje svět, ve kterém je naopak svoboda dohnána do největších mezí a kde je jedinou motivací lidstva pokrok.
  • Chaloupka strýčka Toma – Kniha Harriet Beecher Stoweové pomohla zničit otroctví v devatenáctém století.
  • Práva člověka – Již v roce 1791 napsal Thomas Paine své návrhy socialistické reformy, které byly celosvětově spalovány.
  • Výklad snů – Jeden z největších knižních průlomů přišel se Sigmundem Freudem a jeho psychoanalýzou.
  • Druhé pohlaví – Simone de Beauvoir touto knihou přispěla k rovnoprávnosti pohlaví.
  • Odysseus – Obrovské dílo Jamese Joyce, které ovlivnilo spoustu umělců a literátů, jedná se o parafrázi na Homéra.
  • Cizinec – francouzský spisovatel Albert Camus vzbudil tímto existenciálním dílem nebývalý povyk. 
  • Deník Anny Frankové – Autentický spis z druhé světové války je důležitým svědectvím všech hrůz, které dokázalo lidstvo zapříčinit.
  • Proměna – Dílo Franze Kafky nahlíží na život jedince ve společnosti, který se stává ohavným broukem a je pomalu odmítán.
  • Malý princ – Jedno z nejznámějších děl symbolismu Antoine de Saint Exuperyho ovlivnilo svoji pohádkovou filozofií čtenáře po celém světě. Parafráze: "Co je důležité, je očím neviditelné" se stala jednou z nejčastěji citovaných vět.
  • Komunistický manifest – Dílo Karla Marxe a Friedricha Engelse, netřeba dodávat více.
  • Matematické principy přírodní filozofie – Kniha Isaaca Newtona pokládá základy klasické mechaniky a popisuje zákon všeobecné gravitace.
  • Utrpení mladého Werthera – Goethe v něm popsal útrapy mladého člověka natolik přesvědčivě, že tímto dílem spustil vlnu sebevražd.
  • Na cestě – Jde o beatnický román Jacka Kerouacka, na jehož základech se vystavěla například kultura hippies, která ovlivnila celou generaci mladých lidí a v různých směsicích přetrvává dodnes.
  • Hledání ztraceného času – Sedmidílný román francouzského spisovatele Marcela Prousta je brán jako jedno z nejvýznamnějších děl o lidských mravech.
  • Sto roků samoty – Kolumbijský spisovatel Gabriel Garcia Marquez za tento počin získal Nobelovu cenu za popis lidské osamělosti a nedostatku citů.
  • Obecná teorie relativity – Nelze opomenout Einsteinovo nejslavnější dílo.
 
Podobných žebříčků možná najdete na internetu hromadu, když jsem jimi ale procházel, tato díla se v nich vesměs neustále opakovala. Je samozřejmě poněkud troufalé stavět vedle sebe náboženská, politická a vědecká díla s románovou beletrií, nicméně jde o knihy, které dokázaly změnit pohledy lidí po celém světě. Berte tedy tento žebříček spíše jako lehké zamyšlení nad tím, jak mocná dokážou být pouhá slova.

Pravděpodobně vám zde bude chybět nějaká kniha, která osobně ovlivnila vás nebo která silně ovlivnila konkrétní studijní obor, nicméně i tak lze tento žebříček z žebříčků brát v potaz jako odrazový můstek pro ty, kteří se třeba ještě dodnes domnívají, že knihy jsou jen pro zábavu a nemají prakticky žádný vyšší účel. Bez některých z těchto knih by nebyla naše civilizace taková, jaká dnes je.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

4 komentáře:

  1. Většinu knih znám jen od názvu, ale četla jsem jen Deník Anny Frankové a Malého prince, který se stal mou oblíbenou knihou. :)
    Hodně mě zaujal román 1984, ale zatím jsem ho nečetla, ale ráda bych si ho přečetla. :)
    Je pravda, že v některých knih je tolik napsaných věcí, že se nad ní pozastavím a uvažuji nad tím, co autor napsal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem spoustu z nich nečetl, zvláště takové y politické a vědecké milníky, které jsou dnes tak trochu brány za samozřejmost, přestože bez nich by tento seznam nemohl být kompletní. O 1984 jsem psal samostatný článek, je to určitě kniha, která dokáže zaujmout i vícero generací, Orwell byl v té době opravdu neskutečně nadčasový vizionář a dílo může působit dobře i prostě jen pro milovníky scifi nebo dystopií budoucnosti.
      A co se týká myšlenek, tohle jsou většinou díla, kde jich je opravdu na každé stránce velké kvantum, člověk se tím musí přelouskat a obvykle i dalším čtením objeví něco nového.
      Děkuji za komentář, zdraví Jerry :-)

      Vymazat
  2. A co takhle něco hlubšího a staršího než Bible či Korán, přesto stále měnícího životy miliónů lidí? Jednoznačně Bhagavadgítá. V moderním zpracování např. v románu a filmu "The Legend of Bagger Vance".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na to se musím podívat, děkuju za tip. Zdraví Jerry! :-)

      Vymazat