pondělí 9. prosince 2019

Co je nejdůležitějším nástrojem spisovatele

0

Co je nejdůležitějším nástrojem spisovatele? Kdekdo by možná řekl notebook, nebo abychom byli poetičtější, psací stroj či dokonce tužka a papír. Ne, ne, ne! Dnešním zamyšlením bych se rád na nejdůležitější spisovatelský nástroj podíval trochu z jiné perspektivy, méně hmatatelné, přesto klíčové.

Spisovatel jako manipulátor


Spisovatelé mají moc manipulovat. Možná to takhle zní děsivě, protože nikdo nemá rád, když je označený za manipulátora, nicméně v této profesi nemusí jít zdaleka o špatnou vlastnost. Důvodem, proč mohou nejen spisovatelé skvěle manipulovat, jsou slova. Když píšeme a vymýšlíme svoje příběhy, manipulujeme s dějem, manipulujeme s postavami, s prostředím, s emocemi, s myšlenkami a se vším, co dokážou slova změnit.

Víte, ve skutečnosti nejsou ani tak důležité myšlenky, které chcete sdělit, ale způsob, jakými je sdělujete. Můžete si něco myslet, ale pomocí slov vyjádříte vlastně něco úplně jiného. Slova mají sílu ostatní lidi poškozovat, zahanbovat, podceňovat je, urážet je... slova mají sílu ničit.

Slovo jako nejdůležitější nástroj


Možná jsem vám tedy onen nejdůležitější nástroj spisovatele představil moc brzy a na konci tohoto článku tedy nebude žádné velké překvapení, ale ještě jsem neskončil. Síla slov je mocná, a proto by si každý měl uvědomovat, jak s nimi zachází. To, jak zachází spisovatel se svými slovy, určuje kvalitu jeho díla.

To, jak zachází člověk se svými činy, určuje kvalitu jeho života.

Miluju paralelu spisovatele jako někoho, kdo ovládá celý svět. Stejně jako my sami pomocí našich nástrojů ovládáme naše vlastní životy. Slova by se měla používat s rozumem, neboť přestože umí být škodlivá, dokážou být také nástrojem, který inspiruje, dodává energii, vyvolává v lidech štěstí nebo je osvobozuje. Umění pracovat se slovy je základním uměním spisovatele. Buďme proto takovými spisovateli, kteří skrze něj pomáhají druhým.

Myšlenky, slova, činy


Jde o základní trojici jevů, které ve svém životě spravujeme. Vyřčená myšlenka je slovo, a slovo může rozdmýchat čin. Ve skutečnosti jsou to právě slova, nejčastěji v podobě našeho mateřského jazyka, která nás k něčemu nutí. Slova jsou v našich myšlenkách i v našich činech a figurují jako jejich spojovatel. Pisálci tak pracují s nástrojem, který je prostředníkem mezi abstraktním světem myšlenek a fyzickým světem činů.

Činy o vás samozřejmě řeknou více než slova. Teprve vaše činy odrážejí to, čím jste a za čím si stojíte. Můžete brblat, klábosit, vyžívat se ve "small talku", drbat, brebtat, kecat, mluvit hlouposti... ale můžete jimi také podněcovat k tomu, aby na tomto světě bylo lépe. Protože nad všemi těmi myšlenkami, slovy a činy pak stojí vaše emoce. Emoce jsou barvy vašeho života, na nich skutečně záleží. Vkládáte je do všech tří nástrojů a prostupují vším.

Spisovatelé jsou tu od toho, aby psali. Používají k tomu svůj nejdůležitější nástroj – slovo. A slova vyvolávají pocity, které mohou zasáhnout druhé. Jestliže chcete být dobrými spisovateli svého života, manipulujte se slovy tak, aby v nich byla obsažena inspirace, síla a povzbuzení.

Zajímáte se o tvůrčí psaní? Přečtěte si také zdarma můj e-book Psaní o tvůrčím psaní, který je složený z článků z mého blogu.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat