středa 13. září 2017

10 znaků mé osobnosti: Úděl být INFJ

56

Pokud jste pravidelným čtenářem mého blogu, možná jste se někdy ptali, jaká osobnost se skrývá pod tím pseudonymem Jerry Writer. Došlo mi, že jsem už delší dobu nepřispíval žádným článkem do své osobní rubriky, a co může být osobnějšího než moje vlastní osobnost?! Ale když se to tak obecně vezme, všechny články na zdejším blogu jsou nakonec odrazem mé osobnosti, protože vychází z mé životní filozofie a životního stylu.


Osobnost INFJ


INFJ je jeden z osobnostních typů podle MBTI testu (Myers-Briggs Type Indicator), který si můžete během pár minut vyplnit zdarma na internetu. Podle tohoto testu existuje celkem 16 typů osobností, já zde budu hovořit přirozeně o tom svém. Paradoxně INFJ patří mezi osobnosti, které jsou v populaci zastoupené zhruba v jednom procentu, což o mně může leccos vypovídat. Nejsem člověk, který by nějak přehnaně věřil různým testům na internetu, tento je ale výjimečný v tom, že na mě jednoduše sedí, na rozdíl třeba od mého lvího horoskopu. 

1) Už odmala jsem se cítil jiný než ostatní lidé kolem mě. I když jsem měl a mám spoustu přátel, nikdy jsem neměl skutečný pocit, že někam zapadám. Někdy jsem se snažil předstírat, že jsem jako ostatní, jen abych se zalíbil. Někdy jsem se tolik snažil zavděčit ostatním, až jsem zapomněl na svoje vlastní štěstí.

2) V životě jsem nikdy neměl rád klišé, small talk nebo jsem se tolik nezajímal o všední problémy. Často se přistihnu, že přemýšlím o vesmíru, smyslu života, lidské mysli, cestování časem... Jsem filozof s velkým vnitřním světem. Vždycky mě zajímalo, co se skutečně děje v lidských životech, nejen triviální záležitosti, co kdo dělal o víkendu nebo co nového si koupil. Na ostatních lidech mě zajímají hlavně jejich hlubší příběhy, jak se skutečně cítí a co si skutečně myslí. Na druhou stranu mě přílišné přemýšlení dostalo i do depresí nebo zbytečného stresu.

3) Když na něčem pracuji, vždy si to předem plánuji v hlavě. Jsem idealista. Patří k tomu například i to, že než někomu zavolám, musím si předem připravit řeč. Zároveň si promýšlím veškeré možnosti, které by mohly nastat.

4) Dokážu být asociálním introvertem, který je plachý a raději sám doma, ale zároveň dokážu být také vtipný, společenský a vydržet na party jako poslední až do rána. Můj život se točí kolem takových protikladů, proto se lidé kolem mě někdy domnívají, že jsem extrovert. Ale i když se veřejně zpovídám na internetu, jsem v hloubi duše prostě jen introvertem se společenským životem.

5) Nesnažím se ostatním radit, ale chci, aby každý našel svou vlastní cestu. Dříve jsem si možná myslel, že vím všechno nejlépe, ale dnes už vím, že ve skutečnosti nic nevím, a že moje filozofie, o které píšu, je prostě jen odrazem mé víry. Ať si o ní každý udělá obrázek sám, a já budu jen rád, když to někomu pomůže. Pokud někdo řeší nějaký problém a myslím si, že z něj znám východisko, nepromluvím, dokud o to daný člověk sám nepožádá, což může někdy působit příliš rezervovaně.

6) Jsem rád, když jsem sám, ale nedokážu být sám příliš dlouho. Potřebuju mít u sebe alespoň jednoho člověka, kterému plně důvěřuji, abych byl spokojený. Upřednostňuju věrné, loajální vztahy. A ze všeho nejvíc miluju dlouhé hluboké konverzace. Díky tomu si často nacházím cestu k uzavřenějším lidem.

7) Neustále mám v sobě blok, který říká, že bych mohl dělat něco smysluplnějšího ve svém životě a že nejsem dost dobrý. Snažím se neustále zlepšovat především v oblasti seberozvoje a přibližovat se k nějakému ideálu, který samozřejmě vůbec nemusí existovat. Názory ostatních si někdy beru až moc osobně, přestože vím, že sám sebe znám nejlépe. Rád se učím z oblasti psychologie, filozofie nebo spirituality.

8) Jsem minimalista, nepotřebuji kolem sebe spoustu věcí, stačí mi jen pár důležitých, a když něco v mém okolí přebývá, snažím se tomu buď najít lepší místo, nebo to jednoduše vyhodit. Zároveň mám docela sofistikované nároky na prostředí kolem sebe, abych mohl třeba v klidu psát.

9) Jsem nervózní, když mám něco rozdělaného a nedodělaného. Když začnu psát knihu, vím, že ji musím dokončit. Takové pocity jsem měl i při studiu, i když se nepovažuji za nějakého šprta. Často si v mysli přemítám, co mám udělat, a nejsem klidný, dokud to nebude hotové. Pokud už si tedy něco naplánuji a následně to z důvodu své lenosti přes den nesplním, dokáže mi to trpce zkazit náladu. Možná proto jsem noční sova, protože v noci mám na všechno mnohem více klidu.

10) Když jsem do něčeho zapálený, připadá mi, jako by mi nic nemohlo stát v cestě. Když realizuji nápady, které považuji za dobré, dokážu u nich strávit hodiny a hodiny času, a nikdy toho nelituju. Takhle to mám i s psaním a tímto blogem – když mě to chytne, dokážu psát článek za článkem, aniž bych ztrácel soustředěnost, vlastně mě to naopak nabíjí. Miluju kreativní uměleckou činnost. Na druhou stranu, když v něco nevěřím nebo mě něco nebaví, jsem opravdu znuděný a radši se flákám.

Pokud jste náhodou také osobnost INFJ, můžete mi zkusit napsat, zda se v těchto bodech poznáváte. Pokud vám v MBTI testu vyšla jiná osobnost, zajímalo by mě, zda s vaším výsledkem souhlasíte.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

56 komentářů:

  1. Taky jsem tento osobnostní typ a pamatuju si, že když jsem si pročítala informace o tomto typu, byla jsem šťastná, že nejsem „divná“, že to všechno jednoduše patří ke mně, k mojí osobnosti, byla to úleva. Přirozeně jsem se našla v každém jednotlivém bodu, líp bych to sama nepopsala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, přesně jak popisuješ, když jsem se o tomto typu osobnosti dozvěděl a našel si nějaké informace nebo skupiny lidí, děsně se mi ulevilo. Jak nás v té společnosti moc není, tak si někdy INFJ osobnost může připadat osaměle i mezi davy. A jsem vždycky rád, když objevím někoho dalšího s podobným pohledem na svět :-)
      Děkuji za komentář, zdraví Jerry!

      Vymazat
  2. V testu mi vyšlo ISFJ, vlastně mě to docela překvapilo a chvíli trvalo, než jsem si přiznala, že to vážně poměrně sedí. :-) Vždycky je něco nového, co se o sobě člověk dozví. Někdy stačí se na sebe podívat z jiného úhlu pohledu, jinýma očima. A někdy musí jít člověk víc do hloubky. Pořád je, co se učit, seberozvojová cesta nikdy nekončí. Díky a měj se krásně, Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, že Ti tenhle test přinesl něco nového. Jak povídáš, cesta seberozvoje nikdy nekončí, a to je, myslím, opravdu báječné! Člověk poznává nové věci o sobě i o světě celý svůj život. :-)
      Děkuji za milý komentář, zdraví Jerry!

      Vymazat
  3. Některé věci máme společné, ale oproti tobě jsem typ ISFJ. Mám řád pořádek, jsem citlivý, vnímavý a pokorný. Je pravda, že nemám rád měnící se prostředí, ale není pravda, že v komunikaci mám příjemné vystupování. To by možná souhlasilo jen v případě textové komunikace, nikoliv osobní. Tento test popisuje mé vlastnosti jen zčásti a i tak těmto testům moc nevěřím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom případě jsem rád, že jsi test alespoň zkusil. MBTI test vychází docela podrobně z Freudova učení, doporučil jsem ho proto, že se setkávám s častými souhlasnými reakcemi a existují dokonce i seznamky, které na základě kompatibility osobností podle tohoto testu vybírají co nejvíce vyhovující partnery. Ale samozřejmě, nic nemusí fungovat přesně a taky to neznamená, že se podle toho má člověk řícit. Třeba máš vlohy k příjemnému vystupování, jen jsi je ještě pořádně nerozvinul nebo to o sobě zatím nevíš. :-)

      Vymazat
    2. Nevychází z Freuda, jako spíš z Junga.

      Vymazat
    3. Pravda! Omlouvám se, tihle pánové psychologie se mi spletli. Oba jsou však zvučnými jmény, o něž lze opřít reliabilitu tohoto testu. Zdraví Jerry!

      Vymazat
  4. Krásný článek! Též jsem INFJ a většina z tvých bodů na mne takřka přesně seděla!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těší mě, že se v článku našli i další INFJáci a nejsem v tom sám!
      Děkuju za komentář, zdraví Jerry :-)

      Vymazat
  5. Ahoj, díky moc za tento článek... Jsem také INFJ a musím říct, že i když moc na různé testy a škatulky nejsem, tato kategorizace osobností mi připadá celkem důvěryhodná :-) Asi proto, že jsem se v charakteristice INFJ úplně našla. Aspoň jednou nemám pocit, že jsem divná a nikam nepatřím :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Zajímavý test. U hodně otázek jsem si říkala "jak kdy", a na výsledek jsem se ani moc netěšila. O to víc mě překvapilo, jak to sedí. :) jsem ENTJ - Král „Slunce“ děkuji za zajímavej odkaz.

    OdpovědětVymazat
  7. Páni, mám pocit jako bych četla své vlastní myšlenky. Hlavně s tím pocitem, že vlastně nikam nepatřím se potýkám denně.. Jsem INFJ a stejně jako ty lev, jehož charakteristika na mě nikdy moc neseděla :D díky za perfektní článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to Tě musím přivítat v partě! Už jsem myslel, že jsem jediný exemplář! :D Díky za komentář, zdraví Jerry!

      Vymazat
  8. Můj osobnostní typ je INTJ, což je zase nejvzácnější u žen. Jinak MBTI typologie je jedna z nejpřesnějších, na rozdíl od obyčejných čtyř, nebo dokonce jen dvou škatulek, kam se lidi jen tak nevejdou.

    OdpovědětVymazat
  9. Je super číst i konkrétní příklady od ostatních lidí INFJ. Číst, jak s životem zápasíte a zjistit, že za těmi písmenky se nachází skuteční lidé a najít je v tom 1%. Právě teď zápasím s tím, že se na mě hrne plno informací - nahrnulo se hodně lidí, kteří mají osobní problémy a potřebují se vypovídat. Je hrozně zvláštní, jak nás v těžkých osobních situacích lidé vyhledávají. Jsme citliví posluchači, máme názor a víme kdy ho povědět. Ale také máme velký problém jít se svými bolístkami ven.
    Máte to také tak? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám úplně stejně. Někdy dělám psychologa a jindy bych potřeboval psychologa sám. Je to, jak říkáte, zvláštní, ale zároveň tak nějak kouzelné, kolik nás tu tak různě je. :-)
      Děkuji za komentář, zdraví Jerry!

      Vymazat
    2. Ahoj,také jsem si dělal tento test a jsem překvapený jak ty znaky nebo vlastnosti sedí.Zaujalo mě tu jak Jerry píše to,že umí pomoct ostatním,vyslechnout je a příp.poradit a sám by ho potřeboval.Tahle potřeba už se stala skutečností a bylo zneužito mé empatičnosti.Ale jsem teď rád,že vím ,že jsme až oc citlivý k problémům druhých až moc ,než sami k sobě.

      Vymazat
  10. V MBTI testu mi taky vyšel INFJ.
    A se vše o INFJ o mě sedí ale nejsem ani trochu kreativní.

    OdpovědětVymazat
  11. bod 7 je asi najvacsi problem co sa tyka mojej personality a prave tato vec je aspon v mojom pripade tou najvacsou prekazkou :( prilisne premyslanie a vsetky tie veci co ma clovek v hlave ..

    OdpovědětVymazat
  12. Milí INFJacci,všechny Vás zdravím. Jsem taky INFJ a musím říct, že informace o tomto typu na mě perfektně sedí. Mám pocit, že vidím věci daleko jinak,jakoby z hloubky v souvislostech více než ostatní, což mi velmi obohacuje život zároveň, ale navozuje úzkosti.Citlivost,hloubka,empatie, psychologie,filozofii,dobro pro celou naši Zemi, vnímání detailů, hledání moudra, záliba v umění,zájem o problémy druhých a jejich řešení, jsem takový tichý pozorovatel, který je velmi rád sám (ne pořád),ale mám ráda lidi.Mym přáním je,aby každý našel svůj vlastní potenciál, rozvíjel ho a byl šťastný včetně mě.To přeji Vám všem. Tereza

    OdpovědětVymazat
  13. Už delší dobu jsem bojovala s tím, kdo vlastně jsem. Lidé kolem mě říkali, že jsem typický extravert, ale já jsem se takhle vůbec necítila. S cizími lidmi rozhovo naprosto drhl, zatímco ve společnosti, ve které jsem si zvykla,jsem byla takový vtipálek. Nerozuměla jsem, jak to teda se mnou vlastně je. Nakonec jsem si udělala test a všechno pochopila... Ve všech bodech se shodneme :) Miluju být ve svých myšlenkách a pak jen psát a psát. Na čtení nedám dopustit, ale jakmile jsem už dlouho sama cítím se hrozně :D zkrátka to není jednoduché ... Nejhorším problémem, aspoň u mě, je, že se snadno nechám využívat. Lidi si zvyknou na to, že se snažím pomoct a pak nakonec to dojde tak daloko, že jsem tady jen když něco potřebují. Problém je, že z toho neumím pak vyskočit, protože mi na nich záleží

    OdpovědětVymazat
  14. Přidávám se do klubu INFJ a téměř se všemi zmíněnými body souhlasím :) A MBTI rozhodně všem doporučuji, alespoň mně to celkem otevřelo oči.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, že se v bodech shodneme. Vzhledem k tomu, že je nás tu více, než jsem čekal, by asi bylo na místě, abych se zabýval více články určenými právě pro INFJ. Děkuji za komentář,
      zdraví Jerry! :-)

      Vymazat
  15. Jako mladší jsem druhé odsuzovala za nemorálnosti a snažila jsem je odklonit k morálnostem. Ale čím jsem starší, tím víc mi dochází, že tu nejde tolik o moralitu jako o rovnováhu dobrého a špatného. Také jsem se cítila vinu za to, že dělám málo a že musím něco splnit než umřu (něco víc než jen vlastní reprodukci), nevím přesně co (možná ukázat druhým správnou cestu - rovnováhu mezi radostí našeho života a životů lidí kolem nás). Děkuji za přiblížení osobnosti z tvého vlastního pohledu.

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj. Jsem stoprocentní INFJ a koukám, že se nás tu sešlo více. Zajímalo by mě, jaké máte kdo zaměstnání, protože já si moc nevím rady, kterým směrem se vydat a rád bych se inspiroval podobnými lidmi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rád bych na toto téma nějak poradil, ale ještě stále studuji, tak vlastně řeším něco zcela obdobného. Moc rád bych se věnoval práci, kde bych mohl psát nebo se nějak kreativně angažovat, ale získat takové místo v souvislosti s tím, aby se člověk dobře uživil, je už docela oříšek.

      Vymazat
  17. Jsem INFJ a pracuji jako učitelka ve školce, kterou jsme si založili. Ale přesně podle výsledků testu tíhnu pořád k čemusi, co by nějak hnulo se světem, obrátilo ho k lepší (hlubší) podstatě. A tak jsem pracovala jako pastorační asistentka a je fakt, že tahle duchovní služba mě nesmírně naplňovala. Ale nejvíc jsem sama sebou, když píšu romány. To se pak cítím svobodná, nemusím se přetvařovat a chovat se "normálně". Jsem fakt ráda, že v tom nejsem sama a že se nás pár najde. Jerry, do puntíku souhlasím se všemi body, které jsi uvedl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že je úžasné už jen to, že jste školku sami založili. Řekl bych, že pokd je dobrý nápad, tak třeba podnikání je pro INFJ tou nejlepší volbou, protože není omezován a zároveň pracuje dle své kreativity. Ovšem to se povede možná jen hrstce lidí. Přidat ke své práci ještě něco duchovnějšího rázu nebo třeba dobrovolničení či pomáhat někde v nouzi je určitě také přínosné pro tenhle typ povahy. A co se týká psaní románů, s tím prostě nemohu jinak než souznít, psaní miluji. :-)
      Děkuji za komentář, zdraví Jerry!

      Vymazat
  18. Taky jsem INFJ, zjistil jsem to před pár minutami, kyž jsem si dělal osobnostní test pro práci, ke které se hodím. No musím říct, že se mi docela ulevilo a otevřelo mi to oči, zárověň odpovědělo no mnoho otázek okolo mého života. Jsem rád, že nejsem divný svým povahovým rysem, ba naopak. :)

    OdpovědětVymazat
  19. Být INFJ beru něco jako dar i prokletí. Od mého mládí, kdy si děti začali všímat, že jsem jiná a nazývali mě "tou divnou" se moje já stalo mým nepřítelem. Nechtěla jsem být taková, snažila jsem se změnit, ovšem s přibývajícím věkem jsem přišla na to, že není tak zlé být jednoduše jiná. Momentálně studuji na učitelku, mám víru, že pokud dokáži něco tomuto světu dát do budoucna, tak to dám do dětí, ale zároveň tuším, že to bude můj největší kámen úrazu. V dnešních dětech přestávám vidět dobro, pokusím se však dát do nich všechny své síly, aby z nich vyrostly děti, které naší budoucnosti jednou něčím přispějí. Přejte mi štěstí :) Klára.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je krásné, Kláro, určitě přeji štěstí a držím palce na téhle trochu složitější cestě INFJ :-)

      Vymazat
  20. Já, ačkoliv jsme se učili o různých temperamentech ve škole, tak jsem toto rozdělení neznala, nikdy o něm ani neslyšela. Je velice zvláštní pocit, když se člověk po 21 letech pozná.
    Čistě náhodou, v rámci hlubšího poznávání se s kamarádem (nyní už i přítelem), jsem se o MBTI dozvěděla. On tedy mluvil hlavně o tom svém - právě INFJ (a musím říct, že Tvé body sedí i na něj :) ), ale pak mi poslal i pár odkazů, že třeba můžu zjistit něco o sobě, že on má jako tip, ale ať to zkusím.
    Než se dostanu k samotnému výsledku, bylo by dobré říct něco o sobě - Vždycky jsem žila s pocitem, že jsem extrovert - když ještě existovalo lide.cz ve své tehdejší podobě, tak kolonka "extrovert" byla fakt tutovka. Myslím, že mě tak vnímali i lidi okolo, ale asi to byla i "póza".Jsem odjakživa hrozně ukecaná, fakt dost, sice už méně, čím jsem starší, ale i tak dost :-D Ale člověk to extrovertní chování vidí u ostatních, chce být oblíbený, populární, prostě líbit se ostatním, mít hodně přátel atp. Jenže přes tu všechnu snahu mě i tak lidi moc nebrali mezi sebe, spoustu let mi trvalo získat si místo v partě holek na ZŠ..na gymplu jsem místo pomalu ani nenašla.. byla jsem tak jako všude a nikde..zkrátka jsem byla jiná, jinej smysl pro humor, jiný myšlení, celkově prostě jiná. Lépe jsem se cítila, až jsem právě poznala zmiňovaného kamaráda..Nádherná harmonie a porozumění, prostě pecka...někdo, kdo mi konečně rozumí a byla jsem nadšená.
    Rozhodla jsem si teda udělat ten test a byla zvědavá s čím na mě vyběhne.. a hle, vyskočilo mi taky INFJ..byla jsem poměrně překvapená, nezdálo se mi to úplně ke mně... po čase jsem to zkusila znovu a vyšlo mi ISFJ..to už sedělo více. Po nějaké době jsem se k tomu dostala zase a tentokrát to bylo IXFJ a pak zase ISFJ..a dnes po asi půl roce zase IXFJ.. myslím, že i test je ze mě zmaten :-D Ale popravdě musím říct, že tomu i věřím, jelikož z obojího mám něco. Mohla bych o tom psát mnohem víc, ale by bylo spíš na nějakou konverzaci bokem, než komentáře, tedy :) Ale určitě, kdybys měl chuť a čas, mohla bych s Tebou probrat tyto strasti a radosti..Občas nevím, co si o tom všem myslet :-)
    Anička

    OdpovědětVymazat
  21. Zdravím, taky jsem asi před dvěma lety zjistila, že jsem INFJ..opravdu hodně to sedí a potěšilo mě, že mé myšlenky, pocity a chování jsou normální pro tento typ. Na druhou stranu jsem teď ztracená, po mnohaletém vztahu jsem teď sama a nevím, jakou cestou se vydat..pořád si říkám, co jsem mohla udělat líp a kde se nějak psychicky zase dát do kupy..určitě to chápete, jsme citlivé duše. Ale vše opravdu sedí na INFJ..Mějte krásný den..

    OdpovědětVymazat
  22. Ahojte! Zdraví vás vaša krvná skupina :D Tiež som INFJ..neviem či vás niekedy napadlo, vyhľadať skupinky INFJ na facebooku v českom/slovenskom podaní...lebo..existujú :)

    OdpovědětVymazat
  23. Neuveritelné, v každém tvém bodu jsem se našla. O tom, že patřím k tomuto typu osobnosti, už vím nějakou chvíli. Je to opravdu osvobozující pocit vědět, že na tom světě nejste jediní, kdo je tak komplikovaný, citlivý, kritický,... Přeci jen všichni bychom si měli vážit svých odlišností. :) A ještě k té introverzi a extroverzi - jeden den bych ráda komunikovala klidně s kýmkoliv (abych ho trochu poznala a obohatila si svůj život o další zajímavý životní příběh), a pak přijdou dny, kdy nechci potkat nikoho známého, odmítám jakékoliv akce, mam priserny des z cizich lidí, apod.

    OdpovědětVymazat
  24. Milý Jerry a všichni ostatní,dekuji za tento prostor a vaše sdílení,za inspiraci... poslední komentář je celkem vzdálený,ale třeba se někdo přidá...jsem také INFJ, co jste tady napsali,je to neskutecne jak se v tom nacházím... pocity,myšlenky,vzlety i pády, nadšení i propady... zároveň krásné a osvobozující zjisteni,že tím,že člověk se cítí jiný, neznamená nakonec divný a taky úžasné zjištění, že v tom nejsem sama :) najednou mám pocit,že se někam mohu v tomto směru zaradit... přeji všem hodně radosti v živote a buďte právě takovi jací jste ����

    OdpovědětVymazat
  25. Jsem INFJ-T a všechno sedí. Ještě tak najít kámošku stejného typu, někoho, s kým by se dal navázat hluboký vztah, s kterou bychom se mohli vzájemně podporovat v našich snech :) Manželka je bohužel úplně jiný typ, takže ačkoli to po praktické stránce funguje, po stránce duchovní a vztahové to prostě není ono...

    OdpovědětVymazat
  26. Bývala jsem před pár lety INFJ, teď jsem INFP. Nicméně všechny body, co jsi zde vypsal na mě sedí. :)

    OdpovědětVymazat
  27. Ahoj,tak se priradim s radosti,ze nejsem divna uplne sama na svete.Clanek super,cetlo se to samo,v nekterych pasazich,shodnych s mentalnim nastavenim,i par slov dopredu.U me ventilace prochazi pres hudbu a malirinu,existenci na tehle planete se snazim analyzovat casto,s nikterak pro me uspokojivym vysledkem.No,tvor,je to skvela cesta odpocinku.Zdravi Radka

    OdpovědětVymazat
  28. Asi před dvěma lety jsem si ten test dělala, ale od té doby se v mém životě hodně událo a teď jsem INFJ. Sedí na mě asi tak 95 % toho, co jsi tady psal. Taky mám dost dobrých přátel, ale i přesto mám pořád pocit, že nezapadám a často se cítím mezi lidmi osamocená. A taky mi přijde, že to někdy přeháním s pomáháním ostatním, pak toho někdy využívají. Hodně lidem dělám vrbu a miluju deep talks. Jsem introvert, ale nemám problém se ve společnosti bavit, být vtipná a společenská. Je tady hodně protikladů, ale zase díky tomu nevidím svět jenom z jedné strany, vždycky se snažím do druhých vcítit, vidět věci z jiných úhlů pohledu.
    Je fajn, že jsou i další lidi jako já! :D
    Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář a vítám další INFJ do party :-)

      Vymazat
  29. Ahoj,
    na tenhle článek narážím až skoro po třech letech, co byl napsaný... Děkuju za to, jak jste tenhle typ osobnosti popsal tak věrně:)
    O tom, že jsem INFJ vím už dlouhá léta. Naštěstí mám kolem sebe holky, s kterými jsme si dělaly MBTI testy už někdy na druhém stupni ZŠ. Z mých kamarádek nejsem jediná s INFJ, v naší pětičlenné skupince je nás dokonce 40%;)
    Stejně jako píšete i vy, vždycky jsem měla pocit, že nikam nezpadám a právě to, že mám vedle sebe někoho s INFJ, s kým si rozumím, je pro mě obrovskou oporou...
    Rozepsala bych se, ale mám pocit, že většina věcí už tu padla - a to až neskutečně přesně. Chuť být kreativní, něco vytvořit, bavit se několik hodin do hloubky a ne jen povrchně...
    Komentáře moc často nikam nepíšu, ale u tohohle článku mě dostala především tahle vlna dalších, co se ozvali, že to mají podobně. Musela jsem...
    Takže to hlavní, co bych ráda řekla: jsem moc vděčná za vás všechny. Za to, že jste:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za krásná slova. Snažím se psát své články jako evergreeny a jsem moc rád, že právě tenhle láká další INFJ. A mohu potvrdit, že když se sejdou dva INFJ, je to vždy vzácná a příjemná záležitost. Třeba moje nejlepší kamarádka tak je pro mě takovou INFJ terapeutkou.
      Mějte se krásně, zdraví Jerry

      Vymazat
  30. Mám stejný typ osobnosti. Strašně se mi po tomto testu ulevilo. Nejsem sama, konečně mi někdo rozumí! Stejně jako vy jsem měla vždy pocit, že nikam nepatřím, někdy mi dokonce přišlo, že jsem se narodila na špatnou planetu. V hodně vašich bodech se poznávám, akorát já jsem opravdu silný introvert, a tak si mě lidé určitě s extrovertem nepletou. Popravdě jsem v dětství svoji osobnost nesnášela, připadala jsem si prostě divná a myslela si, že je se mnou něco špatně a díky tomu mě lidé nepřijímají a nechápou. Tenhle test mi pomohl mít se víc ráda. Jen proto, že jsme jiní, neznamená, že jsme horší. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jinak musím říct, že na tento blog jsem narazila náhodou, právě díky tomuto článku a musím říct, že jsem ráda. Témata, o nichž píšete, mě hodně zajímají a už se moc těším, až si počtu. Jinak já taky píšu, tak vidím, že láska k psaní a celkově tvůrčí činnosti k nám taky patří.

      Vymazat
  31. Zdravím všechny,
    že jsem INFJ vím z kurzu s úžasnou lektorkou a za největší pocit po "zařazení" považuju:"že jsem normální"! a vy jste mi ten pocit potvrdili :-) Postupně si to své INFJ opečovávám a musím říct, že nejhezčí bylo zjištění, že další mé 2 kolegyně jsou také a díky nim poznávám a i přijímám sama sebe a jsem ráda, že je mám.
    Přeji vám všem někoho takového v blízkém okolí. Je to moc osvobozující pocit, mít někoho citlivého, kdo chápe, jak to máte a vy bez obav můžete být sví.

    OdpovědětVymazat
  32. Ahoj, jsou nějaké seznamky kde bych mohla poznat další infj nebo podobné typy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tady je jeden pekny i s citatama a jsou tam i moji oblibenci Platon, Jung, Harris, Schopenhauer, Spinoza... https://www.idrlabs.com/infj.php

      Vymazat
  33. Ahoj všem INFJ :-),

    jasný, jasný, však my všichni víme, co popisujeme – to hluboké vědění, hlubší smysl všech věcí, všeobecné blaho a idealistické choutky.

    Já třeba jsem vždy tíhla ke kreativitě, prostě na něco kouknu a hned mě začnou napadat další věci, souvislosti. Umím je využít kreativně.

    Dělám UI/UX Designera, líbí se mi, že to není až moc umělecký, pač to moje "F" a na druhé straně "T" nedělí poměrově velká hranice (skoro 50:50), takže já tíhnu více k systému a logické kreativitě, což navrhování webů a aplikací je :-). Kdybych měla hodně "F" asi bych byla ten "umělecký typ" co dělá abstrakce, si myslím. Designér je něco trochu jiného a víc mi to vyhovuje. Ale stejně mám takovej divnej pocit, zda-li využívám svůj potenciál na opravdu MAX. Protože o to mi jde vlastně nejvíc.

    Zajímavá zaměstnání by byla pro mě třeba "Data scientist" (datová věda), sociologie, psychoanalýza... Někdy mám pocit, že můžu dělat hodně věcí :-).



    OdpovědětVymazat
  34. No, vyšlo mi INFJ jako tobě - trochu mě to překvapilo, ale popis sedí dost přesně. Jsem tedy asi trochu exot vzhledem k tomu % 2% u žen) výskytu. A ano, vždycky jsem se cítila býti trochu divnou :). V dětství a mládí jsem to maskovala třídním šaškovstvím, které mi díky dobrému prospěchu a procházelo u učitelů, také se mi většinou naložily nějaké úkoly s tím, že ona to dá. To mám v dospělosti dost jinak a jsem čím dál více introvertní. Trochu mne utěšuje, že na některé z těch otázek možná příště odpovím jinak a některým jsem třeba blbě rozuměla. A teď ještě to nejdůležitější - jak toho využít? Nemám páru.

    OdpovědětVymazat
  35. Ještě bych ráda dodala, že jako INFJ nejsem schopna někomu odpouštět. Snažím se s tím pracovat, ale pocity jsou stále stejné. Jinak mám dost věcí podobně.

    OdpovědětVymazat
  36. Ahoj, moc hezký článek, stejně jako všechny komentáře. Opravdu milé čtení oproti většině komentářů k politickým tématům na určitých serverech.
    Mám malou poznámku... nechtělo by to přepsat statistiky? Mám pocit, že těch INFJ osobností je spíše tak 90%. :-)
    Sám jsem si test nedělal, a myslím, že nemusím. patřím mezi těch 90%.
    Zdravím všechny

    OdpovědětVymazat
  37. Moji milí INFJ čtenáři, jsem nadšený, jaké poznatky sdílíte v komentářích, i po letech se mi ozýváte a to naprosto chápu, neboť najít se mezi tolika stejně smýšlejícími lidi je prostě skvělé. Moc vám všem děkuji :-)

    OdpovědětVymazat