sobota 24. června 2017

Neale Donald Walsch: Je možné mluvit s Bohem?

2


V literární rubrice se dneska zaměřím na autora, jenž se stal velikou inspirací při procesu definování mé osobní životní filozofie. Není jím nikdo jiný než Neale Donald Walsch. Neale napsal hromadu knih, ale všechny se drží stejného konceptu, kterým je forma dialogu s Bohem. Diskuzi, zda ve svých knihách autor skutečně hovoří s Bohem, bych ale dnes vynechal a nechal ji na vás, neboť důležitější než forma je obsahové poselství.

Kdo je Neale Donald Walsch


Neale Donald Walsch je americký autor, který se narodil v roce 1943 a proslavil se zejména svou knižní sérií Hovory s Bohem. Jeho životní příběh byl také zfilmovaný stejnojmenným snímkem z roku 2006 (do češtiny podivně přeložený jako Mezi nebem a zemí), který vám mohu vřele doporučit jako nastínění všeho, o čem ve svých knihách diskutuje.

Prožil několik životních ran – vyhořel mu majetek, rozvedl se, utrpěl autonehodu a stal se nezaměstnaným. Nějakou dobu žil dokonce ve stanu a sbíral použité jídlo, aby měl co k snědku. Zkrátka klasický bezdomovec, kterého byste na ulici obloukem přešli. Ze všeho se ale dokázal vyhrabat, odrazil se ode dna, a začal pracovat jako rozhlasový moderátor, který po práci píše naštvané dopisy Bohu, který mu, podle jeho slov, začal odpovídat.

Jeho filozofie vychází z panteismu a spojuje východní a západní filozofické nauky. Není to žádné náboženské kázání jako spíš souhrn filozofických témat, které získávají nový rámec. Walschův Bůh například říká, že není nic, co bychom museli dělat. Žádná přikázání. A postupně se vyjadřuje ke všem běžným tématům lidské i Boží existence.
 

Hovory s Bohem


Původně jde o trilogii. Každá kniha je psaná formou otázek a odpovědí, takže se čte velice rychle. Jde o otázky, které se zabývají vesmírem, smyslem života, štěstím, láskou i smrtí. Tyto knihy bych doporučil všem, kteří jsou z nějakého důvodu nešťastní se svým životem a potřebují nějak "nakopnout". Zařadil jsem je i mezi knihy, které mi změnily pohled na svět.

Největší přínos Nealových knih spatřuji v jeho moderním pohledu na náboženství a jakési svobodě, protože jeho filozofie ani neříká, že věci jsou tak či onak, ale že záleží na naší vlastní víře, podle které se díváme na okolní svět. A tato víra je buď to, co nás omezuje, anebo nás někam posouvá dál.

Sám jsem knihu dostal do rukou ve svých pubertálních letech, kdy se mi všechno zdálo zmatené a potřeboval jsem si v hlavě uklidit všechen nepořádek světa. Hovory s Bohem jsou přesně tou knihou pro ty, kteří si ve světě připadají zmatení a tak nějak se nedokážou přichytit žádného náboženství ani hledat odpovědi ve složitých filozofických traktátech.

Nealův Bůh předává svoji odpovědnost na člověka, což se může zdát poněkud zbabělé, na druhou stranu je faktem, že svůj život si řídíme především sami díky svým volbám, a jakýkoli božský zásah by se pak podobal spíše zásahu do svobodné vůle. Tímto se odlišuje od klasického náboženství, jež staví vyšší síly nad síly lidské, a tím vkládá člověka do podřadné role, která musí spíše poslouchat, než být iniciátorem nějaké osobní či společenské změny.

A pokud již nejste zavtrzelými hledači božské existence, určitě může kniha posloužit i jako konfrontace různých zajímavých myšlenek. První díl knihy, který je zřejmě tím nejkomplexnějším a nejhlubším, se zabývá zejména osobními otázkami života, které se týkají každého z nás, další dva díly se pak dotýkají obecných principů společnosti nebo vesmíru.

Neale Donald Walsch navázal na úspěch svých knih například verzí pro mladé (Hovory s Bohem pro mladé), Novými proroctvími, knihou O lidských vztazích nebo o Přátelství s Bohem. Postupem času až do roku 2006 vyšly desítky knih na podobné téma (nabízí se otázka, zda již nešlo jen o ždímání, protože při čtení "dodatkových" knih, které jsou nad rámec původní trilogie, zjistíte, že autor spíše jen vykládá původní myšlenky možná až zbytečně dopodrobna). Za sebe mohu říci, že čtení hlavní trilogie je dostačující k tomu, abyste si udělali obrázek také o obsahu jeho dalších knih, které jsou pak spíše pro opravdové nadšence.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

2 komentáře:

  1. Čítala som doteraz iba 1. Časť a páčila sa mi. Ešte dlho potom som nad ňou a jeho slovami premýšľala. Osobne milujem tento typ literatúry ktorá v človeku niečo zanechá. Nejakú emóciu aj cervika ktory ma núti premýšľat nad silnejšími vecami ako sme my.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také miluju literaturu, která dokáže člověku otevřít jiný pohled na svět a nad kterou se člověk zamyslí. První díl je podle mě z trilogie zaručeně nejlepší a obsahuje nejvíc témat, další pak z něj víceméně vychází :-)

      Vymazat