sobota 4. května 2024

Za boloňskými špagetami, do San Marina, Rimini a Ravenny

0


 

Do Itálie se vracím už takřka pravidelně, tahle země mi neskutečně přirostla k srdci. Připadá mi, že toho může nabídnout mnohem víc než kterékoli jiné evropské země. Všichni známe kanály v Benátkách; Řím, do nějž vedou všechny cesty; Miláno jako centrum módy, divokou Neapol s Pompejemi a Vesuvem, úchvátné wallpapery z Italské riviéry nebo Amalfského pobřeží... Nedávno jsem se rozhodl pro další prodloužený víkend, tentokrát do atmosférické Boloni a odtamtud vlakem do přímořského letoviska Rimini. Odtud je to už jen kousek do malé republiky San Marino nebo městečka Ravenna.



Bologna


Bologna, jedno z nejstarších měst v Itálii, se pyšní bohatou historií a kulturním dědictvím, které je patrné na každém kroku. Jeho historie sahá až do dob Etrusků a Římanů. Bologna je také městem vzdělání, nachází se tady jedna z nejstarších univerzit v Evropě založená už v roce 1088. V centru Bologni lze obdivovat elegantní středověké věže, především slavné a šikmé Due Torri (Dvě Věže). A určitě stojí vyšplhat na místní zvonici a omrknout z výšky stovky typicky italských střech.


 



Při návštěvě Bologni jsme také narazili na pouliční umělce, jsou především na náměstí Piazza Maggiore s nádherným palácem Palazzo Comunale a bazilikou San Petronio, to je asi dalším tzv. must-see místem.I když pro mě je vždycky nejlepší jen tak bloudit těmi úzkými uličkami a jen tak pozorovat život místních obyvatel, večer si zajít na boloňské špagety a ráno si dát všude-levnou italskou kávu. Bologna je ale také rodištěm pro některé méně známých italských pokrmů, jako je tortellini, tagliatelle al ragù a mortadella.

 




San Marino


Samotný název evokuje záhadu: San Marino. Dostanete se sem z autobusového nádraží Rimini cca za deset euro a cesta trvá asi půl hodiny. Tento malý státní útvar, zasazený v srdci Apeninského poloostrova, vypadá jako středověký hrad na vrcholu hory, jistě by se zde mohly odehrávat nejrůznější rytířské příběhy. Při výšlapu nahoru nemůžete minout ikonické památky, jako je hrad Guaita, nejstarší ze tří pevností, která chrání město, nebo Palazzo Pubblico, sídlo vlády, s jeho vznešenou architekturou a uměleckými poklady. Určitě se vyplatí zakoupit lístek a omrknout jednu z věží.

 



 

Jako celodenní výlet je San Marino ideální, i když se dá projít poměrně brzy. Jsou zde ale kavárny a restaurace s luxusními výhledy buď na italské kopce nebo na samotnou pevnost. Pro milovníky suvenýrů je tady nespočet krámků, nicméně počty turistů v těchto křivolakých uličkách jsou nekonečné, takže doporučuji spíš San Marino navštívit jindy než o víkendu.

 


 
 

Rimini

 
Italské pobřežní město Rimini, kam se letecky dostanete za hodinu a půl, se vyplatí k levnému ubytování u moře. Samotné město nabízí především nedozírnou pláž Jaderského moře, táhne se tudy prakticky jedna dlouhá ulice, kde je nespočet barů, restaurací a klubů. Starověké památky jako Arco d'Augusto, jeden z nejstarších dochovaných oblouků v římském impériu, a Tiberiovův most, který datuje až do 1. století n.l., vás zavedou do minulosti a do dob, kdy Rimini bylo důležitým římským přístavem. My jsme tady byli mimo sezónu, ale jsem si jistý, že v létě je to třeba dokonalé místo také pro plážové a vodní sporty. 
 


 

V Rimini jsem poprvé v životě vstoupil na obligátní ruské kolo, ale je tady třeba i největší akvárium v Itálii nebo Fiabilandia, zábavní park pro děti všech věkových kategorií. Místní obyvatelé jsou navíc neskutečně milí. Objednali jsme si tuctově pivo, ale dostali zdarma i těstoviny, mořské plody a další pochutiny k nakousnutí.

 

 

 


Ravenna


Do Ravenny jsme se původně ani nechystali, ale potom, co jsme zjistili, jak jednoduše se dá po Itálii cestovat vlakem, jsme sem na jedno odpoledne zavítali. Ravenna byla hlavním městem Západořímské říše v 5. a 6. století a později se stala sídlem byzantských vládců v Itálii. Jedním z nejvýznamnějších pokladů Ravenny jsou její nádherné byzantské mozaiky. Nejznámějšími mozaikami v Ravenně jsou mozaiky v bazilice San Vitale a v kapli Galla Placidia, které jsou považovány za jedny z nejkrásnějších uměleckých děl svého druhu. Kromě mozaik můžete navštívit také slavný mauzoleum Theodoricha Velikého, baziliku Sant'Apollinare Nuovo a starověké baptisterium Neonianum, které jsou všechny zapsány na seznamu UNESCO.

 



 

Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat