neděle 18. února 2024

10 meditativních míst na Srí Lance, kam určitě vyrazit

0

 



Když mluvím o meditaci, nemyslím tím jen posezení v tureckém sedu nebo pronášení buddhistického "óm". Věřím, že pro každého je meditace stav, kdy si uvědomuje sílu přítomného okamžiku a dokáže se zamyslet nad tím, jak je svět vlastně zázračný. Mně tohle poznání – a ti, kdo mé sociální sítě navštěvují už nějakou dobu to ví – zprostředkovává právě cestování. Dnešní doba je úžasná v tom, že se i na exotická místa dostanete za poměrně slušné peníze a přímými lety. Srí Lanka byla mým celoživotním snem, který jsem si ve třiceti splnil a budu na něj při meditacích vzpomínat do konce života.


 

1) Dambulla

 

Jedno z nejkrásnějších míst, které naskýtá také výhledy na úžasnou přírodu Srí Lanky, je chrám Dambulla. Někdo mu říká také Zlatá jeskyně a je jedním z nejvýznamnějších buddhistických chrámů na ostrově. Uvnitř naleznete impozantní sochy a fresky, které vyprávějí příběhy z buddhistických textů a zobrazují život Buddhy. Dambulla je zasazené přímo ve skále, procházíte tedy do jeskynních komplexů s desítkami soch. Na tuhle atmosféru vážně nezapomenu. 


2)  Sloní sirotčinec v Pinnawale


Když se řekne Srí Lanka, většina lidí si vybaví indické slony, jedny z nejmajestátnějších zvířat naší planety. Slony můžete na Srí Lance skutečně potkat kdekoli, ať už v divočině, nebo se procházet na silnicích. Jedno chovatelské centrum je však vyhlášené. Jde o sloní sirotčinec Pinnawala, kde můžete slony krmit, ale i pozorovat jejich koupání v řece Ma Oya. 








 

3) Čajové plantáže u Nuwara Eliya


Srí Lanka, země známá svými čajovými plantážemi, je pro milovníky čaje doslova rájem na zemi. Procházka po plantážích je jako cesta do země zázraků, kde se vám otevře nekonečná řada zelených koberců, které se rozprostírají do kopců a údolí. A co teprve, když si budete moci vychutnat šálek čaje, který jste si právě vybrali na plantáži, zatímco sedíte na terase s výhledem na nádherné krajiny. To je zážitek, který si budete pamatovat po celý život!

 

 



4) Lví hora Sigiriya

 

Sigiriya byl bod našeho putování, na který jsem se těšil asi nejvíc. Je to zajímavě tvarovaná hora uprostřed ostrova v nedozírné džungli. Sigiriya byla kdysi domovem krále Kasyapy, který dal postavit palác na vrcholu skály a zdobil ji nádhernými freskami, které jsou dodnes zachovány. Nejvýznamnější památkou na Sigirii je však obrovská kamenná socha lva, která kdysi stála u vstupu do královského paláce. I když socha lva již dnes není úplná, její zbytky stále představují impozantní pohled. Vylézt na Sigiriyi může být v tropickém počasí celkem fuška, ale stojí to za to. Když se rozprostře mlha, spatříte plíce světa, nekonečnou řadu zelených korun tropických stromů. Ale i když je zamlženo, má tohle místo svoje kouzlo.

 

 



5) Safari (je jich několik)


Na ostrově, který nám dovoluje seznámit se s tak úžasnou faunou, by byl hřích nezajet si na safari, a když už, tak pořádně s džípy a otevřenými střechami. Na Srí Lance se nalézají rozlehlé mokřady obývané různými druhy zvířat: divokými slony, exotickým ptactvem (přes 160 druhů), plazy i nádhernými motýly. Ale všichni stejně chtějí vidět nejvíc ty divoké slony!

 



6) Ambuluwawa


Ambuluwawa je jedním z nejzajímavějších turistických lákadel na Srí Lance. Tato věž, která se tyčí na vrcholu kopce 1087 m n. m., nabízí nádherný výhled na okolní krajinu. Ale tohle opravdu není jen tak ledajaká vyhlídka. Točí se spirálovitě do špičky, postupně se zužuje a můžete vystoupat až na samý vrchol, kde vás to už nepustí dále. Tohle rozhodně není pro slabé povahy. Na fotkách vypadám vysmátě, ale z té výšky jsem měl fakt nahnáno.






7) Polonnaruwa a Anuradhapura


Tady už se vydáváme do míst, kde si musíte zouvat boty, protože jste na posvátné půdě. Polonnaruwa a Anuradhapura jsou nejvýznamnější archeologická místa na Srí Lance. Polonnaruwa je plošina starobylých míst, která byla kdysi hlavním městem Srí Lanky, je dnes domovem několika impozantních památek, které představují bohatou historii a kulturu ostrova. Mezi nejvýznamnější památky v Polonnaruwa patří královský palác, který byl postaven v 12. století a zdoben nádhernými freskami, a také několik chrámů a stup. Další zajímavou památkou je Gal Vihara, známá svými obřími sochami Buddhy, které jsou vytesány přímo do skály.

 






8) Kandy a Královská botanická zahrada


Kandy je město známé svým chrámem Buddhova zubu, který je považován za jeden z nejposvátnějších buddhistických relikvií na světě. Kromě chrámu Kandy je město také domovem několika dalších zajímavých památek, jako je například královský palác, který je dnes muzeem, a také několik nádherných zahrad a jezer, které jsou ideálními místy k odpočinku a relaxaci. My jsme tam viděli i varana.

 


 

 

 

Jednou z nejznámějších zahrad v Kandy je Královská botanická zahrada, která je považována za jednu z nejkrásnějších botanických zahrad na světě. Tato zahrada je domovem tisíců druhů rostlin a květin, včetně vzácných a exotických druhů, a je ideálním místem k procházkám a piknikům. Jen zase bacha na opice!

 

9) Krajina, mokřady, pralesy...


Cestování po Srí Lance je opravdová meditace hlavně díky své přírodě. Jak jsem již psal, šlo o můj splněný sen, tělo si možná máklo, ale duše a mysl si odpočinuly. Nafotil jsem stovky fotek v horách, travnaté pláně, vodopády, divoké počasí a při tom jsem si připadal, že jsem na místě, které snad ani nemůže být skutečné. 

 

 

10) Hlavní město Colombo


Colombo, hlavní město, je dynamické a rozmanité. Je známé svými rušnými ulicemi plnými tuk-tuků, místním nejčastějším dopravním prostředkem, nebo tržišti, kde můžete ochutnat tradiční srílanské pokrmy a nakoupit místní suvenýry. Mezi nejznámější tržiště patří Pettah Market, kde najdete vše od čerstvých potravin až po módní doplňky. Vedle tržišť můžete navštívit také několik zajímavých památek, jako je například chrám Gangaramaya, který je považován za jednu z nejposvátnějších buddhistických památek na Srí Lance, nebo nádhernou pevnost Galle Face Green, která nabízí úžasný výhled na oceán.

 

 

Trochu mě mrzí, že do dnešního cestovatelského článku nedokážu vměstnat všechno, co jsem na Srí Lance viděl a zažil, bylo to totiž zatím mé největší cestovní dobrodružství. Na druhou stranu to sem nepíšu jen proto, abych se vychloubal, ale abych skrze tuhle zkušenost a vzpomínku vybídl všechny, kdo se rozhodují, kam příště vyrazit. Já upřímně doufám, že setkání s tímhle překrásným ostrovem nebylo poslední.

Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat