úterý 8. srpna 2023

10 důvodů, proč jsme si zamilovali Maltu

1

 

Maltu jsme navštívili na přelomu května a června a musím říct, že volba tohohle termínu se více než vyplatila. Kromě toho, že letenky i hotely mimo hlavní sezónu vyjdou levněji, v ulicích nejsou hordy turistů, na plážích vždy najdete dobré místo a při poznávání ostrova nezažijete nesnesitelná horka. Trochu jsme se báli, aby ještě nebyla zima nebo nebyla studená voda, ale teploty se pohybovaly kolem 25 stupňů, pocitově více, sluníčko hřálo a moře úžasné. Za celý týden sprchlo asi jednou na pár minut, to jsme zalezli do restaurace a ochutnávali místní speciality. Malta, možná trochu opomíjená, je ale úchvatná především přírodou a památkami, které jinde nenajdete.



1) Hlavní město Valletta


Valletta, hlavní město Malty, je obklopená azurově modrými vodami, láká návštěvníky do svých úzkých uliček, kde jsou typické a fotogenické barevné okenice. Středomořské slunce zalévá kamenné budovy a odkrývá tajemství skrytá ve zdech starobylých kostelů a paláců. Než nastoupíte na lodičky a projedete se kolem přístavu, můžete si u nábřeží vychutnat kávu nebo dobré jídlo (maltským národním jídlem je překvapivě králík) a další nejrůznější kulinářské lahůdky.

 

 

 

Symbolem Valletty je impozantní katedrála sv. Jana. Její interiér zdobí nádherné fresky, sochy a umělecká díla, zahrnující i slavný Caravaggiovův obraz Stětí sv. Jana Křtitele. Zahrady Gardjola Gardens nabízejí úchvatné výhledy na přístav Grand Harbour a mají i charakteristickou strážní věž, ze které hlídkovali rytíři, aby varovali před případným nebezpečím. Nádherný Palác velmistra byl zase sídlem řádu maltézských rytířů. Dnes je zde umístěno
prezidentské sídlo a státní apartmá.

 

 

 
 

2) Blue Grotto 

 

Blue Grotto, ležící na jihozápadním pobřeží Malty, je ohromujícím přírodním divadlem modře zářících vod a skalních útvarů. Tato úchvatná mořská jeskyně je známá svými krásnými odstíny tyrkysové a azurové barvy, které se odrážejí od vody a vytvářejí téměř magický podvodní svět. Pro návštěvníky, kteří se rozhodnou prozkoumat tuto nádheru, je k dispozici možnost vyrazit na malé lodě, které se plaví kolem útesů a umožňují jim vstoupit do jeskyní a obdivovat tuto přírodní krásu zblízka. Blue Grotto je bezesporu jedním z nejvýraznějších přírodních divů Malty.
 
 
 
 
 

3) Golden Bay

 
 
Golden Bay, nacházející se na severozápadním pobřeží Malty, je jako rajská písečná oáza, která láká návštěvníky svým zlatým pískem. Tato oblíbená pláž nabízí ideální místo pro odpočinek, relaxaci a potápění se do Středozemního moře. Golden Bay je také známá svými úžasnými západy slunce. Zlatá pláž je prostě krásným kouskem přírody, který vám umožní uniknout od každodenního shonu a ponořit se do uklidňujícího prostředí plného slunce, písku a mořských vln. Ale nezapomeňte na opalovací krém, tady jsem se pořádně spálil a vypadal jak rak.
 
 
 
 
 

4) Mdina

 
Mdina, známá též jako "Tiché město", je vzácným pokladem Malty, kde minulost ožívá ve všech úhlech a uličkách. Mdina je známá svými majestátními hradbami, kde se točily napříklas scény pro populární seriál Hry o trůny. Město má zvláštní kouzlo večer, kdy se nasvícené uličky stávají ještě záhadnějšími. Pro ty, kdo touží po pocitu, že se ztratili ve čase, je Mdina bezesporu nezapomenutelným zastavením na jejich cestě po Maltě.
 

 
 
 
 

5) Ostrov Gozo a jeho hlavní město Victoria (Rabat)

 
Gozo nabízí nádhernou krajinu s úchvatnými plážemi, křišťálově čistým mořem a zelenými poli. Nejznámější je Azure Window, skalní útvar, který dříve vytvářel mohutný kamenný oblouk nad mořem a byl oblíbenou atrakcí. Navzdory jeho zřícení stále nabízí krásný pohled na oceán a je stále fascinujícím místem. Zdejší starobylé chrámy, jako je Ggantija, jsou mezi nejstaršími autonomními stavebními díly na světě a poskytují náhled do dávných civilizací.
 
 
 
 
Victoria, známá také jako Rabat, je hlavním městem ostrova Gozo a srdečním centrem ostrovního života. Toto malebné město je plné historie a kultury, která odráží dávné kořeny ostrova. Jeho nejvýraznější dominantou je Citadela, impozantní opevněný komplex na vrcholu kopce, který poskytuje úchvatné výhledy na celý ostrov a okolní moře.
 
 

 

6) Ostrov Comino


Comino je malý ostrov ležící mezi Maltou a Gozem v Středozemním moři. Tento drobný klenot je charakteristický svou nádhernou přírodou, klidem a křišťálově čistými vodami. Nejznámější lokalitou na ostrově je Modrá laguna (Blue Lagoon), která svými tyrkysovými a azurovými odstíny vytváří dojem tropického ráje. Toto místo je vyhledáváno milovníky potápění, šnorchlování a plavání. A my jsme nemohli odolat drinkům v ananasu!





7) Starobylá stavba Ħaġar Qim


Tento megalitický komplex je starší než egyptské pyramidy a Stonehenge, což činí Ħaġar Qim jedním z nejstarších stavebních úžasů lidstva. Jeho precizní kamenná architektura svědčí o mimořádných dovednostech a znalostech pradávných stavitelů. jeho původ a účel zůstávají tajemstvím. Archeologové a historikové spekulují, že místo mohlo sloužit jako posvátný chrám, astronomická observatoř nebo dokonce místo rituálních obřadů. Vytesané symboly na kamení naznačují významné spojení s kultem plodnosti a slunečními cykly. Když vkročíte do svatyně Ħaġar Qim, je těžké neucítit tajemnou energii, která zde prýští z hlubin staletí. Kamenné bloky se zdají být něčím víc než jenom materiálem – zdá se, že nesou ducha těch, kteří je postavili. V kombinaci s nádherným výhledem na Středozemní moře se Ħaġar Qim stává místem, na které už nezapomenete.
 
 


8) Zahrady Sant Anton a Mosta


 
Mezi typickou městskou zástavbou občas narazíte na jakousi přírodní oázu. Jednou z těch nejhezčích jsou zahrady Sant'Anton Gardens, které mají kořeny hluboko v historii Malty. Tyto zahrady byly vytvořeny v 17. století na pozemcích paláce San Anton, který sloužil jako letní rezidence rytířů Maltézského řádu. Královský palác v centru zahrady dnes slouží jako rezidence prezidenta Malty. Zahrady samotné byly navrženy v rokokovém a anglickém stylu, jsou tam různé fontánky, jezírka se želvami a další vodní prvky a po cestách se promenádují pávi. Nedaleko těchto zahrad je i městečko Mosta známé pro Mosta Dome, což je klenutý kostel, který má téměř stejný průměr jako Pantheon v Římě. Můžete odtamtud vyšplhat nahoru a kochat se výhledem nebo se podívat i do podzemí.



 
 

 
 

9) Mellieha Bay

 
V Mellieha Bay jsme byli ubytovaní, je to krásná zátoka s mnoha restauracemi a hotely, hýří nočním životem. Zdejší na Maltu celkem rozlehlá pláž není jediným lákadlem Mellieha Bay. Výtahem můžete vystoupat na vyhlídkový bod, odkud se vám otevře dechberoucí panoramatický pohled na zátoku a okolní krajinu. Je tady také malý přístav, odkud můžete vyrazit na již zmíněné ostrovy Gozo či Comino. V blízkosti se nachází také kostel svatého Pavla, který představuje důležitou náboženskou a historickou památku. Určitě se odsud vyplatí vyrazit na plavbu kolem nádherných maltských útesů.
 
 
 

 
 

10) Vesnička Pepka námořníka



Vítejte ve vesnici Popeye (Pepka námořníka), místě, kde se dětství snoubí s realitou a kreslené postavičky ožívají. Tato vesnice byla postavena jako autentická filmová kulisa, ale po dokončení natáčení se přetvořila na jedinečnou turistickou atrakci. Jsou zde různé vodní atrakce, hrací plochy a zábavné aktivity, které vás dokážou zabavit na celý den. Tato vesnička se nachází pár zastávek od Mellieha Bay.
 

 

Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

1 komentář:

  1. To je naprostá nádhera a ta příroda, musí tam být krásně. :)

    OdpovědětVymazat