pondělí 27. ledna 2020

Matrix, Atlas mraků, Sense8: Díla sourozenců Wachowských berou dech

0

Původně to byli Andy a Larry Wachowští, kteří způsobili v roce 1999 Matrixem filmovou revoluci. Na svou dobu převratné efekty, ale především velice těžké téma virtuálního světa přenesené na stříbrná plátna z nich udělaly světoznámou režisérskou dvojici. Když pak točili neméně složité téma propojených minulých a budoucích životů v Atlasu mraků, už to byli Lily a Lana Wachowští. Oba podstoupili změnu pohlaví. Důraz na sexuální menšiny se zčásti odrazil i v seriálu Sense8, který se věnuje osmi lidem, kteří spolu dokáží psychicky komunikovat vzdor tomu, že každý pochází z jiné části planety. V dnešním článku přináším tedy hned tři doporučení.


Matrix (ČSFD: 90 %)


Kdo by nikdy neslyšel o filmu Matrix, jako by ani nebyl. Jestli vás takový popis odrazuje od sledování nějakého "blockbusteru" stejně jako mě, možná se na něj také potřebujete podívat s odstupem času. Nebudu brát v potaz ikonické akční scény zpomalených kulek, ale zaměřím se především na filozofii Matrixu.

Zvláště první díl mě uhranul svým neotřelým zpracováním. Dostáváme na výběr z červené a modré pilulky, z nichž jedna znamená pravdu a druhá lež. Na první pohled se zdá být volba jasná, ovšem co když je lež úplně všechno, co jsme si doposud mysleli? Matrix se dívá na náš svět jako na virtuální iluze, jež z nás nakonec činí jen figurky mocných.

Nevědomost je sladká. Vítej v reálném světě.

Virtuální svět se po vzoru Matrixu dočkal mnoha dalších variací, namátkou vzpomínám třeba na Spielbergův Ready Player One nebo Nolanův Počátek, ale právě tohle byl zrod něčeho, co se zdálo být nezfilmovatelné. Myšlenka toho, že žijeme v iluzi a jak si vlastně máme představit "reálný svět", je natolik zajímavá, že ve vás bude rezonovat ještě dlouho po zhlédnutí.

Atlas mraků (ČSFD: 78 %)


Nejinak je tomu také u hvězdně obsazeného Atlasu mraků. Wachowští zde ubrali na akčních scénách, i když se jejich rukopis zvláště v lince budoucnosti nezapře, přidali trochu patosu a propojili všechny možné časy, osudy, postavy a žánry do jednoho celku. Experimentální podání ovšem funguje na jedničku a ukazuje, že hranice filmařiny jednoho snímku jsou takřka nekonečné.

Film se zaměřuje na myšlenku propojení našich životů s ostatními a na to, že naše činy ovlivňují všechno okolo nás. Dodává tak příjemnou naději, že oceán by nebyl bez jednotlivých kapek ničím. Pokud zastáváte podobnou životní filozofii jako já na zdejším blogu – tedy že nic se neděje úplnou náhodou, že na tomhle světě nejsme jen tak a že to, co zde děláme, má nějaký smysl a důsledky – pak si Atlas mraků zamilujete.

A až se naposledy nadechneš, pochopíš, že tvůj život byl pouhou kapkou v nekonečném oceánu! Co je však takový oceán jiného než spousta kapek?

Samotný název je odvozený od harmonické skladby, která se line v pozadí během celého filmu. Na to, abyste si všechno vychutnali, si budete muset stejně jako u Matrixu nejspíš dopřát více zhlédnutí, při každém ale určitě objevíte něco nového, co vás mile překvapí. Jsou to vymazlené detaily a originální příběh, který je třeba vidět a prožít.

Sense8 / Osmý smysl (ČSFD: 82%) 


Sense8 je seriál, který se natáčel na všech kontinentech, protože hlavní postavy žijí každá jinde, ale přeci jen jsou vzájemně propojení – tak by se dalo hrubě nastínit ústřední téma. Zajisté nákladné, někdy komorní, někdy akční drama má sice pomalejší tempo, o to více sází na emoce a charakteristiku jednotlivých postav. 

Nejsou to drogy, co vytváří drogovou závislost. Je to potřeba utéct z reality.

Některé sexuální scény získaly filmařsky takový obdiv, že se dokonce porno stránka XHamster nabídla financovat třetí sérii, k níž nakonec bohužel nedošlo. Tím se však nenechte zmást, vše je pojato umělecky a citlivě přesně tak, jak to sourozenci Wachowští dokážou. Jejich další díla už možná zdaleka neměla takový ohlas, těmito třemi se však nesmazatelně zapsali do srdcí milionů fanoušků po celém světě a kdoví, co si pro nás přichystají příště.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat