neděle 11. února 2018

Cestování jako zdroj inspirace: Několik důvodů, proč se sbalit a vypadnout

8

Cestování považuji za jeden z největších zdrojů inspirace. Jak ale všichni víme, je to vcelku únavná nebo nákladná činnost – pokud tedy nejsme nomádi, kteří cestují na blind a hrnou se do dobrodružství bez toho, aniž by třeba věděli, kde budou následující noc spát. V dnešní době je takových odvážných lidí čím dál více a já jim jejich odvahu závidím, akorát jsem typ člověka, který se snaží být často opatrný i ve chvílích, kdy je to vlastně docela na škodu. Protože kdo chce něco zažít, ať cestuje. Sepsal jsem několik důvodů, které mě k tomu vedou.

 

Při cestování poznáváme sami sebe


Není to jenom o tom, kolik slavných památek navštívíte. Ani o sbírání fotografií, kterými byste se mohli chlubit na sociálních sítích svým závistivým přátelům. Tím, že poznáváme nové věci a novou kulturu, odkrýváme také nové dveře, které byly uzamčené v nás samých. Naše mysl pozná nové obzory; nové způsoby, jakými mohou lidé na světě žít; novou mentalitu a zvyky, o kterých bychom dříve neměli ani tušení. 

Když cestujeme s někým, můžeme skrze cestování také definovat náš vztah – jak se chováme, když jsme s někým 24 hodin denně? Je to takový test naší vytrvalosti, ale stojí to za to. 


Cestování zvedá sebevědomí a učí nás samostatnosti


Nevěříte? Možná se bojíte vycestovat, protože vám v tom brání jazyková bariéra, těžko se vyznáváte na letištích, bojíte se, že se ztratíte nebo prostě nemáte rádi tu nejistotu, když jste daleko od domova. Když však víckrát překonáte svůj strach, zjistíte, že nic není tak děsivé, jak se na první pohled zdálo a že spoustu věcí a problémů zvládnete vyřešit sami. Kromě toho se vám otevřou dveře do světa. Čím více zkušeností při cestování načerpáte, tím budete mít větší odvahu navštívit vzdálenější a exotičtější destinace. 

Cestování je lékem na nízké sebevědomí, protože vám dodá odvahu cítit se být svobodní sami sebou.


Výhody v moderním světě


Cestování přinese zkušenosti do vašeho osobního světa, ale zároveň je velkým bonusem, pokud jej zahrnete také do vašeho kariérního životopisu. Můžete vycestovat na studentské pobyty, výměnné zájezdy, jazykové kurzy či stáže, a to všechno bude velkým plusem na vašem pohovoru. Kromě toho si tím zvýšíte také jazykové dovednosti – nikdy se neučí jazyk lépe, než když s ním mluvíte v praxi – a jak všichni víme, jazyková výbava je dneska při výběru práce zásadním faktorem.
 
 

Vážíme si více toho, co máme


Na cestách se vám možná zasteskne po domově a zjistíte, že to, na co jste dříve nadávali, možná není zase tak špatné. Existují kultury a destinace, které vám mohou jít vyloženě proti srsti, ale poznávat i takové kraje je cenným darem pro to, abychom si vážili svého zázemí. Cizí kultury nejsou jen pláže a hotely, je to úplně jiný styl života, který nám pomáhá reflektovat ten náš. 

Pokud navštívíte země, kde není samozřejmostí ani střecha nad hlavou, tak vám vaše problémy začnou připadat děsně malicherné.


Cestování je úžasným odpočinkem


Když jednoduše máme všeho po krk, když jsme zahlcení povinnostmi, když jsme v depresi, když potřebujeme změnu nebo prostě vypnout... utéct někam daleko je skvělý způsob, jak znovu nabít baterky. Osobně například nemám rád ty dlouhé chmurné zimy, které u nás panují, a z vlastní zkušenosti vím, že odjet v téhle zimě – třeba jen na krátký víkend – někam za sluníčkem, dokáže vás to znovu naplnit energií a elánem, který byste zavření doma jen těžko našli.
 

Učíte se novým věcem


Ať už je to recept na nové jídlo nebo kus historie dané země, cestování je nevyčerpatelným zdrojem pro nové vědomosti. Rozšiřování vašich znalostí vám může změnit celé myšlení tak, aby mělo mnohem pozitivnější dopad. Naučíme se respektovat, nesrovnávat se nebo nehodnotit jen podle svých měřítek. Kromě toho se vaše nové znalosti stanou vděčným tématem ve společnosti, neboť zážitky z cest z vás udělají zajímavějšího člověka.
 
 

Vzpomínky jsou komodita, která se nedá ukrást


Materiální věci jednoho dne možná ztratí svou hodnotu, budou vyměněny nebo znehodnoceny. Ale cestování je něco, co vám vydrží dlouhodobě. Není to jen přechodné štěstí, nýbrž něco, co ve vás zůstává na celý život. Je to díky tomu, že získáte hromadu nových vzpomínek a zkušeností, což je něco, co vám nikdo nemůže ukrást a co vy nikdy nemůžete ztratit. Vlastně mě teď napadá, že cestování je v tomto ohledu nejlepší investice, protože tím skutečně investujete do své vlastní dlouhodobé spokojenosti.

Když pak všechny tyhle důvody spojíme dohromady, zjistíme, že cestování přináší především samé výhody. Jestliže chcete něco změnit, proč se jednoduše nesbalit a nevypadnout? A pro nás spisovatelské duše, kteří hledají inspiraci, je cestování a poznávání nových věcí téměř nutností. Proto, až se budete rozhodovat, zda si z našetřených peněz ve vašem prasátku koupit nový iPhone, nebo někam vycestovat, zvažte to, co je pro vás opravdu přínosnější. Nezapomeňte, že čas našeho života stále běží, proto ho využívejme smysluplně.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

8 komentářů:

  1. Moc pěkný článek :) Pro mě je cestování asi a především INSPIRACE a vlastně se v tom skrývá skoro vše, co si zde napsal - pokora a vděčnost k tomu, co máme, co si z dané lokality můžeme vzít dál a celková inspirace být tím pádem lepším a tedy i poznání sebe sama. Škoda, že stále neumím cestovat levně :D Takže vlastně moc necestuji! :D

    Infinite treasure

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě proto, že cestování slouží jako úžasný zdroj inspirace, tento článek vznikl, a jsem rád, že se líbil. S levný cestováním mám také potíže, hlavně proto, že jsem stále ještě student, ale už jsem párkrát narazil na super levné letenky i ubytování. Myslím, že v tomto ohledu bude cestování časem mnohem dostupnější než kdy dříve. Děkuji za komentář,
      zdraví Jerry! :-)

      Vymazat
  2. Moc pěkný článek. :)
    Cestuji ráda a ačkoliv jen zatím po ČR a jen s někým, tak doufám, že se časem odhodlám k tomu, abych začala cestovat sama a hlavně, že se podívám do ciziny. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeji mnoho skvělých zážitků, určitě ještě procestujete svět! :-)
      Zdraví Jerry!

      Vymazat
  3. Super článek! Patřím k těm lidem, kteří si sbalili pár svých švestek a vypadli do světa. Momentálně jsem na cestách osmým mesícem v kuse a je to hrozně vysvobozující a inspirativní. Pod všechny tyhle bodíky se můžu jedině podepsat! :)

    Ilona
    z prosmejdimesvet.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, že se v bodech shodneme a gratuluji k Vaší cestovatelské kuráži! Děkuji za komentář, zdraví Jerry! :-)

      Vymazat
  4. Souhlasím s napsaným, ale doplním ještě o klišé "Nic se nemá přehánět". Po čase jsem si totiž uvědomil, že hlavním důvodem, proč stále cestuju, je to, že před něčím utíkám - nevím, jak dál v jiných oblastech života (vztah, práce, ...). Tak aby člověk necestoval z toho důvodu, případně kvůli obdivu druhých, protože je cestování dnes hrozně cool. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je také vždy dobré připomenout. Díky za to, zdraví Jerry :)

      Vymazat