úterý 17. září 2019

Proč nevěřím Darwinovi a jeho evoluční teorii

10

Ať se klidně zařadím mezi nominanty Bludného balvanu, ale chtěl jsem říct, že opravdu nevěřím evoluční teorii Charlese Darwina. Rád se před spaním dívám na dokumenty o vesmíru, o všech těch kouzlech života a světa kolem nás, ale jak se dopotácí vypravěč s kamenným výrazem k tomu, že lidé se vyvinuli za pomocí nahodilých genetických mutací z opic a opice kdoví z čeho, musím jen kroutit hlavou. Naše těla prý vznikla z malých organismů, z vajec se stávali slepice, ze slepic vejce, z ryb chameleoni, mikroorganismům vyrašilo oko, ucho, pusa a nos, aby viděly, slyšely, chutnaly, cítily, že tady zkrátka něco nehraje. Článek vkládám do osobní rubriky, protože nejde o žádnou analýzu, jen subjektivní pohled založený zčásti na tom, že podstata reality není jen tvrdě materiální.


Evoluce je stále jen teorie


Všude kolem nás je nesmírné množství dat. Zvláštní je, že když z jednoho druhu uloupnete byť jen tu nejmenší částečku, třeba jen malinký chloupeček, obsahuje v sobě kompletní informaci. Jako by data ohledně toho, jak má svět vypadat, postávala všude kolem nás, jen je ještě neumíme dát do flash disku. Vím, že evoluční teorie v sobě nese nepřeberné množství důkazů, právě proto mě tolik zaráží, že se věda v tomhle statu quo tak nějak zasekla na nahodilosti. Náhoda přijímaná za přírodovědecký fakt.

Stačí se rozhlédnout kolem sebe. Jsme naprosto dokonale uzpůsobení k životu na zdejší planetě. Já nevím jak vy, ale já v tom vždycky viděl záměr, předpoklad a smysl. Tohle není miliony let starý vývoj. Tohle je jasně dané místo a čas, na které jsme byli vysláni za určitým záměrem v naprosto přizpůsobené formě. Nechci zpochybňovat nálezy fosílií, koster a pozorování živočichů na Galapágách. Důkazy jasně říkají, že organismy se nějak opravdu vyvíjejí, ale skutečně náhodně, bez předem daného záměru?
 
Netuším, jestli nás sem seslal Bůh, my sami, příroda, mimozemšťané, černé díry... ale domnívám se, že někdy podceňujeme inteligenci toho všeho kolem nás, jako by to inteligenci nemělo, přestože všechno hraje podle naprosto přesných a dokonale sestavených pravidel. My přeci neznáme všechny vesmírné zákony, není tedy trochu pošetilé zkrátka uvěřit tomu, že jakási inteligentnější energie vsadí něco tak dokonalého na dílo náhody skrze mutace DNA? Kde se vzalo DNA? I samo DNA má svou inteligentní funkci a mechanismus. Samotné chemické reakce se chovají dle vzorců a nenáhodně. 
 

Proč vám, pane Darwine, nevěřím


Můžete namítnout, že na vědu se víra nevztahuje, že příroda má zkrátka jedinou materiální, fyzikální a měřitelnou pravdu. Bohužel, evoluci se nám nikdy nepodařilo zmapovat celou – vědecké myšlení si člověk přivlastňuje vzhledem k předpokládanému vývoji druhů nesmírně krátký čas, abychom mohli konstatovat, jaké by měla mít evoluce tempo či mechanismus. 

  • Kde jsou mezičlánky mezi dokonalým a nedokonalým, napůl vyvinuté? 
  • Kde se vzala informace, že lední medvědi by měli být bílí, aby se skryli ve sněhu? To ti zebrovití vymřeli bez jediných důkazů?
  • Ještě než se žirafy staly žirafami, byla to jen krátkokrká stvoření, co toužila dosáhnout výše a jejich touha se zakódovala jako informace, která se ztělesnila pro další generace?
  • Znamená to tedy, že když budu civět na klavír, další generace se uzpůsobí, aby na něj uměly hrát? Na základě externích dat se přizpůsobí moje interní data? 
  • Proč ani nejmodernější datová úložiště nepojmou tolik dat jako naše DNA? Kdo vložil data do DNA a je možné, aby vznikla nahodile z neživé hmoty?
  • Vše má svůj účel. Nevytvořila by náhoda něco nesmyslného?
  • Proč vůbec existuje touha organismu přizpůsobovat se a nejsou všude jen lhostejné šutry?
  • Proč je můj mozek "vyvinut" tak, aby si pokládal tyhle otázky? Proč mají všechny organismy potřebu se zdokonalovat? Co jim tuto potřebu dalo? 

 

Třeba zde existuje něco jako přirozený proces, silnější vyhraje a ne vždycky je to fér, ale problém je, že i přirozený proces v sobě má znaky inteligence. Nejedná se o neřízený proces, který evoluční teorie zastává. 

 

Inteligentní design


Když se občas procházím osamělými nočními ulicemi a stávám se tedy tou podivnou siluetou, kterou nechcete v noci potkat, vždycky se dívám na hvězdy. A taky si říkám, že podle všeho máme být to jediné zrnko prachu ve vesmíru, kde se vyvinul neskutečně složitý a komplexní ekosystém, v němž zažíváme naše lásky, strachy, touhy, radosti, bolesti, dojetí, smutky, pocity krásy a sounáležitostí se vším kolem nás. A pak si řeknu, jak málo toho o tomhle světě víme, ale nemusíme se tím zatěžovat, protože svět o nás ví všechno a nějak jsme do něj zapadli. Jsme perfektně zdatovaní.
 
V tom, jak je vědecké paradigma zakotveno na Darwinově teorii, mi zkrátka chybí určitá pokora, jako by šlo o přílišné zobecňování, stejně jako se někteří astronomové chytají konceptu vesmíru s jasným počátkem, přestože jeho kontinuum nemůžeme pochopit objektivně, jsme-li jeho titěrnou součástí. Objevujeme nové záhady a zákonitosti, učíme se z nových zkušeností a zjišťujeme, že to, čemu jsme kolikrát věřili, byla jen iluze.

Už Aristoteles kladl důraz na účelnost v přírodě. Aby něco vzniklo, je nutná finální příčina, která danému orgánu či organismu dává smysl. Vždycky jsem byl podobný idealista, co věří, že nejdříve byla myšlenka či záměr, a pak se teprve tvořilo. Stejně tak to totiž funguje i v našem každodenním životě. Narodili jsme se v takovém těle, které znalo naši finální příčinu dřív, než jsme se ji dozvěděli my sami – například jsme získali pohlavní orgány, aniž bychom jako děti věděli, k čemu všemu slouží. Není zkrátka dle Occamovy břitvy jednodušší uznat, že nejdříve byl plán a pak až realizace? Pár odkazů na závěr, kdyby vás téma dále zajímalo:
 

 

Zajímáte se o podobné myšlenky? Rádi přemýšlíte o světě? Přečtěte si také mou knihu Lovec hledá odpovědi.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

10 komentářů:

  1. Článek je to pěkný, podněcuje k zamyšlení, ale trochu bych v takovémto typu úvahy uvítala větší podložení vědeckými poznatky. Já jsem smýšlením podobné založena osobnost (taky INFJ) a věřím pevně tomu, že ve světě existuje řád a smysl. Ale Darwinově teorii přesto věřím. Těch důkazů je strašná spousta, to je jedna věc. Druhá věc je, že ty jsi v článku trochu pomichal teorii přirozeného výběru s Lamarckismem. Můžeš si někde najít ten rozdíl. Důkazy o přirozeném výběru vidíme všude kolem sebe.. podle mě se ale nutně nemusí vzájemně vylučovat s tím, že v tom všem, co se více či méně zdánlivě nahodile deje, je důvod a smysl. Proč by nemělo mít důvod i to, co se děje z našeho úhlu pohledu náhodou? Naše mysl je hodně omezená v tom, jak vnímá realitu. A realita je nesmírně komplikovaná, než aby se dala zachytit ve slovech. Pojem "náhoda" jsme si vytvořili pro označení něčeho, co se děje bez příčiny, pojem "příčina" nebo "důvod" pro něco, co způsobuje nějakou činnost. Mám dojem, že pokud se bavíme o evoluci nebo celé naší existenci, tyhle pojmy nabývají tak nějak jiný význam a každý je chápeme trochu jinak. Připadá mi prihodnejsi používat prostě pojem "smysl", protože ten můžeme nakonec najít vždycky a ve všem. Snad jsem svoje myšlenky vyjádřila jakž takž srozumitelně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtěl bych jen reagovat, že otázka toho, zda vidíme ve věcech inteligentní záměr, smysl, bude zkrátka vždy závislá na naší víře, filozofii. Já ve smysl věřím, a není to proto, že si to přeji, ale prostě mi to tak přijde pravděpodobnější, neberu však, že někomu ne. Článek neříká "Darwin lže", ale proč já mu nevěřím. Ještě před sepsáním článku jsem se snažil tématiku prostudovat, došel jsem i na onen Lamarckismus, ale přít se o to, zda jsem jej správně pochopil, nechci. Já jen věřím, že ten evoluční cíl je založen na inteligentním základě, záměru, nikoliv, že to vzniklo "jen tak", stejně tak, že touha reprodukce se utvořila v organismu náhodičkou. Já se nesnažím oponovat důkazům evoluce, jako jsou zkameněliny, příbuznosti, možnosti různé adaptace, epigenetiky, jen odmítám to, že by se to dělo bez inteligentního záměru – a tím se neuchyluji ani k náboženským vysvětlením. Teorií, jak by to mohlo být, je ve filozofii spousta, i kdyby to měl být matrix!

      Co bych chtěl však vyzdvihnout, je tvá otázka: "Proč by nemělo mít důvod i to, co se děje z našeho úhlu pohledu náhodou?" Právě, já na náhody nevěřím :-)

      Děkuji za přínosný komentář k dalšímu zamyšlení, zdraví Jerry :-)

      Vymazat
  2. Jerryho filozofie života, je mnohem víc obohacující než knihy ve kterých hledám myšlenky o životě 🙆

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, tak toho si nesmírně vážím a jsem rád, že vás tahle filozofie přiměla k zamyšlení :-)

      Vymazat
    2. Není zač:) škoda že není víc takových lidí jako vy:)

      Vymazat
  3. Verim aj aj-Darwinova teória ale i duchovno/spiritualita.
    Si všímam ako ludia vedia rozhlasovať také prkotiny ako napr(vymyslím si)-,,niečo nadprirodzené vytvorilo tak inteligentné bytosti ako sme mi,...."-neviem kde vzali takú tu infošku vraj sme ,,inteligentný"-čo to vlastne znamená?že si vieme zaviazať šnúrky na topánkach?že si vieme pomenovať veci či už pozemské alebo vesmírne svojim jazykom?(nie jazykom toho kto to stvoril?)To že seba staviame na nejakú úroveň a podľa seba robíme tabuľky vďaka ktorým skenujeme okolie-(iné živočíchy).Vraj sme dokonalý-čo je totálna hovadina-človek sa narodí nedokonalí,matka by mala nosiť dieťa dalšých cca 9 mesiacov ak nie viac (čo je nemožné však)-a nedokonalí i zomrie-(uprednostnujem teóriu že náš mozog nepoužíva celu kapacitu-čísla ma nezaujímajú).
    Keď si pozrieme dokumenty o vesmíre tak samotný vedci tvrdia keby bolo všetko dokonalé,tak by sme nežili,usporiadanie vesmíru predchádzal chaos,čiže musel byť neusporiadaný.

    Možno to je ako s nami INFJ ludmi-ten kto nás takto označil si bol určite vedomý toho že aj keď nás označujú za dajaké sci-fi postavičky tak či onak sa v nás nachádza aj to negatívum-chaos.Aj keď u seba zaregistruvávam najmä to negatívne.

    Slová ako sú-dokonalosť a nedokonalosť sú len dašie ozačenia.Tuším v inom článku si písal niečo podobné.Vezmi si trebarz Krista-keby ho ludia neoznačovali za dokonalého a nepripisovali mu magické schopnosti tak by ho nik nenasledoval.A bol dokonalí?ja si to nemyslím,on mal len rozum,čo ludstvu chýbal,čo samozrejme nieje problém.
    Ale to som už odbočil riadne XD.
    Mne prijde naša veda moc materiálna-možno to tak má byť-a monžo nie,či už sa jedná o vedu alebo filozofiu ako napr.Sigmund Freud (ten tiež sa vyhýbal kadejakej ezoterike a podobne,ale kedže som ho moc neštudoval tak nejdem viac rozoberať).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slovo dokonalost zde používám ve smyslu, že mi zkrátka přijde, že v tomhle světě do sebe všechno pěkně zapadá.
      A i to, co mnozí mohou za nedokonalost považovat, zde má své místo. Ona je to spíš jen otázka perspektivy, subjektivity, jaký kdo vidí v čem smysl.
      Děkuji za komentář k zamyšlení, zdraví Jerry :)

      Vymazat
    2. Ahoj,božechrán aby som spochybnoval tvoju teóriu/myšlienku.
      To že všetko do seba zapadá-šak áno je to tak-preto sa zameriavam i na duchovno.Nedokonalost-vôbec na nu nenarážam práve naopak-ako môžme poznať dokonalosť keď nepoznáme nedokonalosť-keby postavíme k Mount Everestu dalšých 100 na vlas rovnakých vrchov asi by ten skutočný bol len jeden z davu-kto by sa on zaujímal?nik,v čom by bol dokonalý?v ničom.Mám také nieže motto ale sem tam si poviem ,,do neba sa ide cez peklo".
      Možno ten môj komentár tam hore znie negatívne ale tak som to nemyslel-myšlienok po aleluja a zo seba dám len minimum-nie som dobrý rečník-asi je na niečo dobre keď sa zdržím komentára.
      Teším sa na dalšie tvoje myšlienky-len tak ďalej.

      Vymazat
    3. Ahoj, Tvůj komentář mi nevyzněl negativně, naopak vedl k zamyšlení a dávám mu za pravdu, proto jsem se rozhodl trochu upřesnit, jak jsem to v textu myslel. Jsem otevřený jakékoli diskuzi, rád se o takových věcech bavím :-)
      Také souhlasím s tím, že do nebe se jde přes peklo, protože člověk občas potřebuje zabloudit, aby zjistil, kudy vede správná trasa, i to však považuju za krásnou funkci našeho světa, jakou nás učí nebo jakou nám něco připomíná.
      A děkuju za slova, která mě motivují k dalšímu psaní, zdraví Jerry :-)

      Vymazat
  4. Zdravím, Jerry, možná Vás zaujme můj článek proč nevěřím evoluci, ale přikláním se ke stvoření. Přeji Vám mnoho dalšího zajímavého psaní. Ať Vás těší!
    https://www.katerinaelisabethchmelikceska.com/byl-zivot-stvoren/

    OdpovědětVymazat