středa 25. dubna 2018

100 rad a tipů, jak se stát lepším spisovatelem

2

Dnešní článek na blogu nebude autorský, ale rozhodl jsem se ho volně přeložit ze zahraničního webu o tvůrčím psaní. Věřím, že pro začínající autory může být tento obsáhlý seznam rad a tipů velice přínosný a inspirativní pro další psaní. Některé body se částečně překrývají nebo vám mohou být jasné, pokusil jsem se některé přiblížit pro české prostředí nebo obohatit o vlastní zkušenosti, přestože neplatí, že se vždy dokážu se všemi ztotožnit. Orientačně se ale, myslím, hodí.

  1. Sepište "odpad" – Nebojte se zpočátku psát špatně nebo naivně, psaní je tak snadnější a díky tomu můžete sledovat, jak kvalita vašich textů exponenciálně stoupá.
  2. Neustále pište – Pokud se chcete stát profesionálním spisovatelem, vaše psaní musí po prvním dni pravidelně pokračovat. I kdybyste měli psát někam na ubrousek, pište každý den.
  3. Vybudujte si disciplínu – Nastavte si každodenní časovou kvótu pro vaše psaní. Není nic horšího než prázdná stránka, ale díky disciplíně se tohoto neduhu zbavíte. Věnujte psaní třeba 50 minut a zkuste si tento čas udržet nebo jej pomalu navyšovat.
  4. Hodně čtěte – Pokud nemáte čas na čtení, nebudete mít čas ani na psaní. Čtěte všechno, co vám přijde pod ruku, od braku po složitá těžko pochopitelná díla. 
  5. Zůstaňte konzistentní – Vybudujte si psací rutinu, zkuste si stáhnout nějakou aplikaci, která vám bude připomínat vaše povinnosti a pomůže vám vybudovat psací zvyk.
  6. Praxe – I když je to všude opakuje, pokuste se získat co největší praxi při psaní.
  7. Určete si cílovou skupinu – Zkuste získat nějaká klíčová slova, která by vystihovala vaše zaměření.
  8. Mějte zodpovědnost – Ať už píšete blog nebo knihu, máte zodpovědnost za to, co a jak píšete či publikujete. 
  9. Nepoužívejte zbytečně složitá slova – Nepoužívejte zbytečně taková slova, kterým většina populace nerozumí.
  10. Přiznejte si, že první verze je nepoužitelná – Neočekávejte, že vaše první verze bude dost dobrá na vydání, ale vždycky je lepší než žádná verze.
  11. Nemilosrdně upravujte to, co jste napsali – Mažte, předělávejte, editujte. Cílem není mít co nejvíce slov, mnohem lepší jsou stručnější myšlenky.
  12. Needitujte během psaní – "Pište opilí, opravujte střízliví". Při prvním psaní pište všechno, co vám přijde na mysl. Až budete s tímto psaním hotoví, pak je teprve čas na editaci.
  13. Formátování nechte na později – Stejně jako při editování, není nutné mít vždy perfektní formátování, soustřeďte se na samotné psaní a obsah toho, co píšete. Typy písma, velikosti, zarovnávání – vše se dá vytříbit k dokonalosti později.
  14. Nepoužívejte zbytečně vulgární slova – Psaní nemusí být zbytečně sprosté a každé vulgární slovo má i svůj mírnější ekvivalent.
  15. Nepoužívejte zbytečné psací nástroje – Když na to přijde, stačí klidně tužka a papír nebo ten nejjednodušší editor, kde vás nebudou rozptylovat zbytečné funkce navíc.
  16. Vyžadujte zpětnou vazbu – Názory ostatních jsou při psaní vždy důležité.
  17. Pište, i když nechcete – Pravidelné psaní není procházka růžovým sadem, je to mnohdy spíše o neustálém překonávání sebe sama.
  18. Používejte analogie – Neboli přirovnávejte, co se dá. Přirovnání dokáže oživit text, zdokonalit nějakou představu a také funguje jako ozvláštňující prvek.
  19. Prozkoumejte citáty – Ke každé situaci existuje nějaký citát slavné osobnosti, který potvrdí určitou myšlenku.
  20. Rozdělte své dílo do mnoha odstavců – Neunavujte čtenáře dlouhými texty bez odstavců.
  21. Vytvořte shrnutí nebo závěr – Šance, že všichni čtenáři chtějí číst dlouhé texty odshora dolů, jsou velmi malé. Proč nevytvořit shrnutí či hlavní body na závěr vašich článků nebo kapitol?
  22. Stručnost nadevše – Čím delší, tím menší pravděpodobnost, že to bude někdo číst. Pokud máte tendence psát delší příspěvky, zkuste shrnout hlavní body na začátek nebo na konec.
  23. Korektury jsou nezbytné – Korektury jsou nezbytné pro jakékoli kvalitní dílo. Čtěte po sobě všechno alespoň dvakrát a nejlepší bude, když to potom dáte přečíst ještě někomu dalšímu.
  24. Mluvte sami se sebou – Když píšete, snažíte se něco předat čtenáři. Místo nespecifického čtenáře používejte sami sebe, jak byste se na dílo dívali jako pozorovatel.
  25. Nepište jen o sobě – Lidé mají tendenci pasovat se do středu zájmu, ale při čtení málokoho zajímají podrobnosti o někom, koho ani neznají. Vyvarujte se psaní s "já" a myslete na to, co vaše texty předají druhým.
  26. Buďte konkrétní – Lidé nechtějí vědět, jak vstávat brzy, ale raději si přečtou jak vstávat v 6:00 ráno. Konkrétní věci lákají.
  27. Nepřestávejte psát, když už jste dílo dokončili – Že máte splněnou denní kvótu nebo sepsanou první knihu, neznamená, že by tím pro vás mělo psaní skončit. Zkuste se snažit občas i nad rámec.
  28. Pište, jako byste mluvili – Dokázali byste někdy přestat mluvit? Pokud ne, zkuste se dívat na psaní jako na mluvení, které také používáte každý den.
  29. Mějte svůj jasně daný cíl nebo motto – Někdo tomu říká také osobní mantra. Vytvořte si takové osobní prohlášení, které bude odrážet vaše hodnoty, přesvědčení a cíl.
  30. Čtěte svá slova nahlas – Jak můžete jinak poznat, že jsou vaše slova čtivá? Zkuste si přečíst nahlas to, co jste napsali.
  31. Zkuste psát blog – Nemusíte mít vlastní doménu, stačí občas přidat příspěvek na nějaký literární portál, pokusit se o komentář, zabrousit do žurnalistiky nebo se věnovat spisovatelským skupinám.
  32. Začínejte větami, které přitahují pozornost – První věty a titulky jsou podstatné zvláště v online prostředí, protože mohou rozhodnout o tom, zda bude čtenář číst dál. První odstavec nesmí nudit.
  33. Buďte otevření – Při psaní byste měli být transparentní a vycházet sami ze sebe, ale zase ne tolik, abyste museli jít do nejhlubších vod vašeho soukromí.
  34. Nikdy neberte kritiku vážně – Kritici jsou jako štěkající psi. Kritika samozřejmě může ukázat na vaše slabé stránky, neměla by vás ale omráčit.
  35. Dělejte výzkum – Než budete o čemkoli psát, ujistěte se, že danému tématu opravdu rozumíte.
  36. Říkejte si "spisovatel/ka" – Nemusíte získávat žádný titul, spisovatel je zkrátka ten, kdo píše a kdo psaní miluje.
  37. Pište pro čtenáře, ne pro čtenost – Existují díla, e-booky a blogy, které se zajímají především o SEO optimalizaci nebo o boty vyhledávačů, které přilákají zákazníky a čtenáře. Kvalitní text ale není strukturovaný pro roboty, ale pro živé bytosti.
  38. Přistupujte k psaní jako k aktivitě, kterou milujete – Způsob, jakým o psaní přemýšlíte, je naprosto zásadní. Když něco musíte dělat, je to obrovský rozdíl, než když to děláte rádi a z vlastní vůle.
  39. Nepište proto, abyste publikovali – Někteří pisálci píšou jen proto, aby si splnili sen vydat knihu. Psaní není hra o vydání, i když je to zasloužený cíl. Počkejte na správný čas, vydání by mělo přijít přirozeně.
  40. Budujte si značku – Ať už je to blog nebo profil na sociální síti, dnešní možnosti vám v psaní zdarma pomohou.
  41. Téma není zpočátku tak podstatné – Ptáte se, o čem byste měli psát? Přestože se doporučuje, že téma by mělo být vždy jasně dané, pro to, abyste začali psát, stačí psát o tom, o čem se vám zrovna chce. Začít psát je důležitější než hledat jednotné téma, najít ho můžete během psaní.
  42. Očekávejte méně – Seth Godin řekl, že nejšťastnější autoři nejsou ti, kteří očekávají hodně. Při psaní většinou dáváte více, než dostanete.
  43. Naučte se pravidla copywritingu – Copywriting funguje jako soubor pravidel pro přesvědčování čtenářů. 
  44. Používejte odrážky – Jsou shrnující, Google je má rád a pro čtenáře bývají přehledné.
  45. Používejte podkapitoly – Před každým delším odstavcem je vždy dobré vědět, o čem to bude.
  46. Buďte odvážní – Spousta pisálků skončí na mrtvém bodě v případě, že se bojí publikovat svoje dílo nebo něco ze svého soukromí. Překonejte strach.
  47. Zajímejte se o vaše publikum – Kdo jsou lidé, kteří vás čtou? Odpovídejte na všechny komentáře a skutečně mějte zájem o vaše publikum.
  48. Zjistěte, jak fungují titulky – 8 z 10 lidí si přečte titulek, ale jen 2 si přečtou zbytek. 
  49. Dodržujte sliby – Pokud v titulku něco slíbíte, čtenář by měl mít po přečtení článku dojem, že se dozvěděl přesně to, co chtěl.
  50. Používejte zdroje – Existuje hromada lidí, kteří o nějakém tématu vědí více než vy, neváhejte se na ně obrátit nebo čerpat informace z jiných zdrojů.
  51. V jednoduchosti je krása – Nepoužívejte zbytečně dlouhá souvětí, složitá slova a snažte se být psát tak jednoduše, jak je to jen možné.
  52. Pište s entusiasmem – Čtenáři poznají, když píšete o něčem, co vás nebaví.
  53. Pište o tom, co byste rádi četli – Dávejte svému publiku to, co byste sami chtěli číst.
  54. Neopomíjejte statistiky – Které vaše texty bývají nejvíce čtené a komentované? Možná to jsou ty, které vám jdou nejlépe.
  55. Nabízejte obsah zadarmo – Vaše nejlepší dílo je často to, které se bojíte sdílet zadarmo. Přesto to udělejte.
  56. Používejte úpravy písma – To, co je důležité nebo zvláštní, může být tučné, kurzívou nebo podtržené, ale nic se nemá přehánět.
  57. Používejte obrázky – I když chcete, aby byl blog především o tom, co píšete, obrázky vždy dokážou obsah zpříjemnit.
  58. Uvádějte příklady – Pokud něco učíte, soudíte nebo demonstrujete výhody, uvádějte příklady, na kterých vaše teorie funguje.
  59. Případové studie – Případové studie dokážou pomoci pochopit, jak určitý jev skutečně funguje v praxi. Inspirujte se tím, co je osvědčené.
  60. Personalizujte své psaní – Vaše psaní by mělo být osobní a vycházet přímo z vás, žádná kopie není lepší než originál.
  61. Editujte i po publikaci – I publikované dílo nemusí být dokončené. Může obsahovat chyby nebo získáte nové zkušenosti, které by mohly dílo ještě více obohatit. Zkuste aktualizovat to, co je již uzavřené.
  62. Vyžadujte akci ("call to action") – Požádejte své čtenáře o zpětnou vazbu, ať už je to pouhý lajk nebo komentář. 
  63. Optimalizujte své texty – Dříve jsem psal, že byste neměli psát pro vyhledávače a roboty, ale i tak je to důležité, abyste získali větší čtenost. 
  64. Připravte si osnovu – Než něco publikujete, ujistěte se, že daný text obsahuje všechno, co jste si dříve naplánovali.
  65. Účastněte se soutěží – Existuje kupa literárních soutěží, kterých se můžete účastnit. Získáte zpětnou vazbu a výhra v soutěži je i dobrou vizitkou vašeho psaní.
  66. Pište na stejném místě – Pokud jste včera psali někde jinde, možná byste si měli určit permanentní místo, na které budete zvyklí.
  67. Najděte si perfektní časové okénko pro psaní – Najděte si čas, kdy jste nejvíce produktivní. Někteří autoři píšou nejraději přes noc, jiní si zase pro psaní přivstanou.
  68. Určete si priority a nenechte se vyrušovat – Řekněte "ne" Facebooku a dalším jevům v okolí, které by vás mohly nějak vyrušit.
  69. Zabijte výmluvy – Přestaňte se na cokoliv vymlouvat a jděte si za tím, co chcete dělat, jinak hrozí, že to nikdy nedokážete. V tomto případě nehledejte výmluvy, proč zrovna nepsat.
  70. Plánujte své příspěvky – Přemýšlejte o věcech, které napíšete v budoucnu, vytvořte si rozvrh a přemítejte předem o struktuře toho, co se chystáte napsat.
  71. Vraťte se později – První verze rukopisu potřebuje čas. Nechte dílo oddechnout a vraťte se k němu po delší době.
  72. Redakční kalendář – Postujte svá díla a příspěvky ve stejný čas, aby si čtenáři zvykli. Dnes už existují různé nástroje, které vám pomohou plánovat publikaci příspěvků předem.
  73. Začínejte brzy – Ujistěte se, že máte na psaní dostatek času, aby se nemohlo stát, že budete přerušení uprostřed myšlenky.
  74. Odměňujte se – Dejte si sušenku po 30 minutách psaní. Naučte svůj mozek, že bude po psaní odměněný.
  75. Dělejte si seznamy – Seznamy mají nekonečný úspěch, používejte je při plánování i při shrnutí vašich poznatků a plánů. 
  76. Malý prostor, hodně informací – Zkuste sdělit hodně informací i v krátkém odstavci, aby nevzniklo plkání.
  77. Vytvořte si malý vedlejší zájem – Psaní 50 slov denně, čtení jedné stránky, přečtení jednoho článku. Hloupé malé a drobné zvyky časem přináší ovoce, mnoho kapek tvoří oceán.
  78. Naučte se klávesové zkratky – Pohybem myši a zbytečným klikáním člověk kolikrát stráví příliš mnoho času.
  79. Nečekejte na inspiraci – Inspirace vám bude chybět často, proto není třeba čekat na zázraky a prostě pište i bez ní.
  80. Pište si deník – Zapisujte si všechny nápady, na které během dne narazíte. Za delší čas mohou sloužit jako zlatý důl pro nové myšlenky do vašeho díla.
  81. Udělejte si přestávky – Přestávka jednou za čas nikomu neuškodí, aby znovu získal energii.
  82. Mějte denní rituály – Existuje spousta aktivit, které může člověk dělat každý den, ať je to sport nebo cvičení, ale pro spisovatele především psaní, čtení nebo třeba naučení se 5 nových slov za den.
  83. Soustřeďte se – Náš mozek se často zajímá o jiné věci, než o které by měl. Proto je důležité naučit se soustředit na jedinou věc, na psaní. Zkuste ze svého prostředí odstranit všechno, co by vás mohlo vyrušovat, a vypněte nepotřebnou elektroniku.
  84. Testujte a optimalizujte – Každý text je možné ještě lépe vyladit, zkoušejte nové postupy a netradiční možnosti.
  85. Technika pomodor – Technika pomodor je druh organizace času a znamená 25 minut práce a 5 minut odpočinku.
  86. Vypněte všechny notifikace – Zvonění, upozornění a zprávy by vás neměly rušit od práce.
  87. Ukliďte si psací stůl – Opravdu potřebujete všechno, co momentálně leží na vašem psacím stole?
  88. Zhasněte světla – Zhasnutí světel může zlepšit vaši soustředěnost na počítačovou obrazovku.
  89. Odpojte se – Při psaní buďte offline. 
  90. Vybudujte si komunitu – Chce to velkou vytrvalost, než se stanete pravidelným spisovatelem, proto je dobré, když se obklopíte komunitou stejně smýšlejících lidí (spisovatelské skupiny) nebo si vytvoříte čtenářskou komunitu, která vás motivuje k dalšímu psaní.
  91. Nezajímejte se o práci ostatních – Dělejte svou práci a vložte svou energii do toho, co děláte vy.  
  92. Zbavte se psychického rozptýlení – Pokud přemýšlíte až moc často, zkuste se vždy někam vypsat. Nemusíte psát do vašeho hlavního díla, klidně někam vedle nebo o vašich myšlenkách pište někomu, kdo zápasí se stejnými problémy.
  93. Čtěte příručky – Nemusíte se vším řídit, ale různé příručky vám mohou pomoci třeba s gramatikou nebo slohovým postupem.
  94. Používejte kontrolu pravopisu – Revizi pravopisu zvládá i klasický Word, dokáže tak najít i to, co sami přehlédnete. Ale nespoléhejte se jen na to. Word neopraví všechno a kolikrát může opravit i to, co opravit nechcete.
  95. Studujte češtinu, nepodceňujte slovníky – Pravopis je základ a neuškodí, když budete mít v knihovně základní slovníky a češtinářská díla.
  96. Zaměřte se na interpunkční znaménka – Víte, k čemu slouží středníky, kde všude se používají pomlčky a spojovníky, čárky, uvozovky, tři tečky...? Znalosti těchto méně používaných znaků vám pomohou poznat nové způsoby, jakými se lze vyjádřit.
  97. Mobilní aplikace a analytické programy – Když budete prozkoumávat Store, můžete narazit na spoustu užitečných aplikací, které vám mohou pomoci při psaní a jsou zaměřené přímo na začínající spisovatele. Zkuste vyhledat programy, které analyzují vaše texty. Některé dokážou najít podobnost s jinými texty, jiné vás mohou upozornit na často opakovaná slova.
  98. Knihy a blogy o tvůrčím psaní – Vyhledejte spisovatelské blogy a knihy, kde autoři předávají své zkušenosti ze spisovatelského řemesla. Spousta lidí píše o psaní.
  99. Myslete selektivně – Pečlivě vybírejte to, co je součástí vašeho příběhu, a co tam už být nemusí.
  100. Využívejte smysly – K psaní používejte všech 5 smyslů, které zdokonalí vaše popisné pasáže, ale vyvarujte se zbytečného nadužívání přídavných jmen.
Na závěr bych ještě doplnil, že jde stále jen o doporučení, které se vyskytují různě po internetu. Na všechno lze vesměs použít rčení, že výjimky potvrzují pravidlo, nebo že pokud znáte pravidla psaní, můžete je snadněji porušovat. Veškerou čest vzdávám svobodné tvůrčí činnosti!

Zajímáte se o tvůrčí psaní? Přečtěte si také zdarma můj e-book Psaní o tvůrčím psaní, který je složený z článků z mého blogu.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

2 komentáře:

  1. Pěkné, s některými body bych se ztotožnila, jako třeba to vše si zapisovat, nebo psát i bez inspirace, někdy si prostě sednu a píšu. Taky s tím, že je dobré vypnout upozornění, to dost často ruší.
    Co se týká osnovy, s tím mám problém a kolikrát, když mám třeba vymyšleno, jak by měl děj skončit, během psaní do toho přimotám něco, co původně jsem nechtěla a poté se už přibližuji k jinému konci, než jsem chtěla, nebo se mi vyskytnou na výběr dva. :D
    To místo, kde psát, s tím nemohu souhlasit. Dost často si píšu doma (nejlépe s hudební kulisou, klavír, jiná instrumentální hudba, indiánská hudba atd.), ale zjistila jsem, že když jdu někam například do přírody nebo když jsem seděla v kavárně, dokázala jsem napsat více věcí, než doma, jelikož změna prostředí mi přinesla tu správnou inspiraci. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já musím také říct, že i když se rada ohledně osnovy často na různých webech opakuje, málokdy ji skutečně píšu. Spíše si ji rozvrhnu v hlavě a podle myšlenek se během psaní může i zcela změnit.
      Co se týká místa psaní, aniž bych o to nějak zvlášť usiloval, píšu vlastně pořád na stejném místě, ale asi by mi nedělalo problém vzít si notebook i někam jinam. Myslím, že ty body hodně závisí na momentální náladě, hlavně by neměly sloužit jako nějaký souhrn pravidel, který by usiloval o potlačení autorské kreativity. :-)
      Děkuji za komentář, zdraví Jerry!

      Vymazat